Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Százezren éheznek Magyarországon

2009. október 16. 14:38

Magyarországon a becslések szerint mintegy 100 ezer ember éhezik, az alultáplált emberek száma pedig több százezerre tehető - mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, a 29. Élelmezési Világnap központi rendezvényén Budapesten.

2009. október 16. 14:38

A rendezvény keretében érkezett a Városligetbe a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által szervezett adománykonvoj, amely a magyar rászorulóknak visz élelmiszersegélyt. A 17 teherautóból álló karavánra összesen mintegy 150 tonnányi élelmiszert raktak fel az adományozó cégek, több mint 50 millió forint értékben. Cseh Balázs szerint ebből mintegy 25 ezer rászoruló kaphat adománycsomagot. Magyarországon tavaly a Magyar Élelmiszerbank - 450 civil szervezeten keresztül - mintegy 300 ezer embernek nyújtott segítséget. Az adományok összértéke 600-650 millió forint volt. Az idén az adományokból mintegy 350 ezren részesülhetnek majd.

Az idei Élelmezési Világnap központi eseménysorozatának része volt az a szakmai konferencia, amelyen több neves előadó elemezte az élelmezésbiztonság aktuális kérdéseit. A tanácskozáson Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy az éhezés felszámolására tett erőfeszítés a XXI. században minden jóérzésű és józanul gondolkodó ember alapvevő erkölcsi kötelezettsége. Az agrártárca vezetője hozzátette: szomorú tény, hogy napjainkban a világon minden hatodik ember éhezik, ez valamivel több, mint egymilliárd embert jelent. Az éhezők számának csökkentése érdekében Magyarország következetesen képviseli azt a korábban már megfogalmazott álláspontját, hogy az Európai Unióban semmiféle eszközzel nem szabad fékezni a mezőgazdasági termelést.

Mária Kadlecikova, a FAO Európai és Közép-Ázsiai - Budapesten lévő - Regionális Központjának vezetője arról beszélt: ahhoz, hogy a világon csökkenthető legyen az éhezők száma, főként a fejlődő országokban, évente mintegy 30 milliárd dollárt kellene befektetni a mezőgazdaságba. Ez a befektetés azonban évente mintegy 120 milliárd dollár hasznot hozna. (MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GYEA
2010. június 11. 10:46
A Gyermekétkeztetési Alapítvány a legegyszerűbben működő magyar jótékonysági szervezet. Semmi mást nem teszünk, mint ennivalót adunk a legszegényebb gyermekeknek, családoknak Azonban jelenlegi programjaink egyre nehezedő finanszírozása mellett, sajnos gyakran kapunk segélykérő leveleket elkeseredett családoktól, akiken pillanatnyilag nem tudunk segíteni. Ezek közül a levelek közül tesszük most közzé a legfrissebbet: Tisztelt Gyermekétkeztetési Alapítvány! XY vagyok, 28 éves és ******-n élek. Azért fordulok Önökhöz segítségért, mert nagyon nehéz helyzetben élünk. Négy gyermeket nevelünk a férjemmel. 11 éves, 10 éves 8 éves és 1 évesek a gyermekeink. 2010. január 12-ig laktunk egy házban, ami a férjem édesapjáé volt, de sajnos 12-én leomlott az egyik fala, így életveszélyesnek nyilvánították és ki kellett költöznünk. Ideiglenesen a nagymamámhoz költöztünk, de a helyhiány miatt, sajnos ott sem tudtunk sokáig maradni. A hivatal segített és albérletbe kerültünk itt helyben. Az albérlet 35 000 ft+rezsi, ami nagyon sok és nem tudom, hogy meddig tudjuk ezt fizetni, és mi lesz, ha már ezt nem tudjuk kifizetni. Férjem alkalmi munkákat szokott elvállalni, de ez havi szinten 10 napot jelent, ami nagyon kevés pénzt hoz. Én gyes-t kapok és családi pótlékot, ebből próbáljuk eltartani a családot. Kedvező elbírálásukat előre is köszönöm: XY Amennyiben módjában áll, kérem - lehetőségeihez mérten- segítse munkánkat! Az adományozás lehetőségeiről tájékozódjon weboldalunkon: http://www.gyea.hu/tamogatas Köszönettel: GYEA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!