A gyurcsányi „ősbűn”

2010. február 04. 18:51

Mérlegen az elmúlt két kormányzati ciklus emberi jogi helyzete.

2010. február 04. 18:51
„Egy jobboldali kormánytól az elviselhetőség határát alulról súroló” lett volna az elmúlt nyolc év, „egy baloldali-liberális kormánytól azonban tragikus” - értékelte az MSZP és az SZDSZ kormányzását Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért vezetője a Republikon Intézet Magyarország 2002 és 2010 közötti emberi jogi mérlegéről rendezett konferenciáján. Dénes szerint az Orbán-kormány időszakához képest is rossz irányba tartó folyamatok közvetlenül a 2002-es kormányváltás után elindultak, elsősorban a gyülekezési szabadság terén.

Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke az emberi jogok terén „ősbűnnek” nevezte mindazt, ami 2006 őszén Budapesten történt. Emlékeztetett rá: máig következmények nélkül maradt Gergényi főkapitány parancsa a rendőrök azonosító jelének levételéről, továbbá az az utasítás is, amelynek értelmében a 2006. október 23-i Fidesz-tüntetés vége utáni 3 perccel az Astoriánál megkezdődött az oszlatás.

Dénes Balázs ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Gergényi Péter főpolgármesteri kitüntetéssel zárta rendőri pályafutását. Kádár András szerint egyenesen az a helyzet, hogy ha súlyozzuk annak az ősznek a randalírozásait és a rendőri brutalitást, akkor a valósághoz inkább a jobboldali narratíva közelít.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Silcon
2010. február 04. 20:18
Az eredeti cikkből: "Tóth Gábor Attila, azt Alkotmánybíróság főtanácsadója szerint korántsem ennyire borús az elmúlt két ciklus emberi jogi mérlege. A pozitívumok közé sorolta az egyenlő bánásmódról, illetve a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény elfogadását; szerinte a magyar demokrácia emberi jogokat védő intézményrendszerére bármely nyugati demokrácia is büszke lehetne. A 2006-os ősz felelősei megbuktak, vagy épp mostanában buknak meg; tömeges rendőri atrocitások pedig bármely demokráciában előfordulhatnak." 1. Az egyenlő bánásmód azt jelenti, hogy mindenkit egyformán kutyába se veszünk? 2. Nem az intézményrendszerre kell büszkének lenni, hanem annak tevékenységére. 3. A 2006-os ősz felelőseit nem látom lefokozva, börtönben. 4. Tömeges rendőri atrocitások pedig csak látszatdemokráciában fordulhatnak elő. 5. „Egy jobboldali kormánytól az elviselhetőség határát alulról súroló” Viktor helyében megkérdezném: Ezt most tekintsem ENGEDÉLYNEK? :D, lol stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!