Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Lex MAL: egy szó változik

2010. október 11. 18:18

Egy LMP-s módosítón kívül nem változtatott a honvédelmi bizottság a lex MAL szövegén, amivel gazdálkodó szervezetek működése rendeletben a magyar állam felügyelete alá vonható.

2010. október 11. 18:18

A parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága hétfőn megtárgyalta a kormánynak a katasztrófák elleni fellépés hatékonyabbá tételét célzó javaslatához érkezett módosító indítványokat. A kabinet hétfőn, az Ajka térségében történt iszapömléssel összefüggésben kezdeményezte a Magyar Honvédségről szóló törvény módosítását. A javaslat célja, hogy megteremtsék a katasztrófák elleni hatékony fellépéshez, illetve azok káros következményeinek enyhítéséhez szükséges, az eddigieknél hatékonyabb kormányzati beavatkozás lehetőségét. Az indítvány értelmében gazdálkodó szervezetek működése rendeletben a magyar állam felügyelete alá vonható; az állam nevében az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el.

A minisztérium és a bizottság kormánypárti többsége - a testület jobbikos tagjával kiegészülve - elutasította a szocialista Tóbiás József által jegyzett módosító javaslatot, és ötből négy ponton a Schiffer András, Jávor Benedek és Dorosz Dávid (LMP) által benyújtott indítványt is. Elfogadták ugyanakkor azt az LMP-s indítványt, amely szerint a kormány ellenjegyzi, nem pedig jóváhagyja az állami felügyelet alá vont gazdálkodó szervezet vagyoni jellegű kötelezettségvállalásait.

A bizottsági ülésen Harangozó Tamás arról is kérdezte a honvédelmi államtitkárt, hogy a kormány kit szándékozik kinevezni katasztrófavédelmi biztossá. Simicskó István úgy felelt: nincs módja erre válaszolni, előbb a szükséges jogszabályváltozáson kell túllenni.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szempontpuska
2010. október 12. 09:21
meggyőztetek! (komolyan)
MakkA
2010. október 12. 08:18
A negyvenes években is meghozták a szükséges jogszabályokat az államosításhoz. Sőt, a kitelepítésekhez is. Ezzel azt akarom mondani, hogy a jogászkodás egy nagy szart ér. Lényegében bármit törvényessé tehetsz, és ha erősebb vagy, akkor az előbb törvényessé tett dologért felakasztathatod a másikat. A jog csak piros masni a lónak a vesszején. A jognak semmi köze az igazsághoz, igazságossághoz - az állam leír rendeleteket, már kr. e. 3000 óta, ami az állam fenntartását teszi lehetővé. Ha karóba húzással, akkor azzal, ha államosítással, akkor azzal - de az igazságot kevés kivételtől csak lózungok szintjén kezeli. Amúgy meg gaztettet (privatizálás) nem tisztességes másik gaztettel (államosítás) kompenzálni. (Kb. az lenne szerintem tisztességes eljárás, ha magát a privatizációt néznék meg, de akkor nem lehetne csak a MAL-lal foglalkozni, és az azért kínos eredményeket hozhatna.) Ez is az elmaradt rendszerváltás hagyatéka - amíg a szemetet egyik szőnyeg alól a másik alá söpröd, soha nem lesz rend. MA
Übermayer
2010. október 11. 22:33
valahol olvastam napokkal ezelőtt, hogy ez az Orbán-kormány 9/11-e, érdekes teória főleg a mai parlamneti döntéssel együtt.
Alte
2010. október 11. 20:40
Gondolom nem okoz majd gondot az államnak, ha kisajátítja , hogy kifizesse a MAL tulajdonosainak azt a 10 millió forintot kártalanítás címén, amennyiért annak idején az egész gyártat megvették.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!