Biszku-ügy: a rendszerváltás nem tett igazságot

2011. január 28. 10:54

A rendszerváltozásnak egy hibája, hogy nem tett igazságot, nem mondta ki, hogy ezek a cselekmények bűncselekmények - mondta Horváth Attila jogtörténész, a Pázmány Egyetem docense az MTV Ma reggel című műsorában.

2011. január 28. 10:54

„A mostani magyar politikai-társadalmi helyzetnek a furcsasága, hogy egy olyan embert, aki nagyon sok magyarnak a haláláért felelős nem azért ítélnek el, mert ezek a bűncselekmények megtörténtek, hanem azért, mert ezeket letagadta” – jelentette ki a Biszku-ügy kapcsán Horváth Attila jogtörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. Szerinte olyan ez, mintha a bíróság elé állítanának egy gyilkost, s a gyilkosság vádja alól felmentik, de mivel végig tagadott, ezért kap legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztést.

Azokat a bírákat, ügyészeket, akik nem voltak hajlandók az utasításokat végrehajtani, leváltották, megbüntették. Ez nagyon nehezen tagadható vád Biszku Bélával szemben – szögezte le Horváth Attila. Az igazságügy mindig úgy foglalt állást, hogy ezek az ügyek elévültek. A rendszerváltozásnak egy hibája, hogy nem tett igazságot, nem mondta ki, hogy ezek a cselekmények bűncselekmények, nem érezték az emberek, hogy valamilyen módon igazságszolgáltatás történt. Horváth szerint több jogász egyébként úgy gondolja, hogy emberiesség ellenes bűncselekmények miatt is vádat lehetne emelni Biszku Béla ellen.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2011. január 30. 10:10
Az, hogy minek tartja Biszku 1956-ot, az ő dolga, de hogy helyesli az utána hozott ítéleteket, az bűnfeldicsérés, na meg talán köze is volt azokhoz.
Polgár
2011. január 28. 12:58
Eléggé mezítlábas kis jogászka Dr. Horváth, mert még nem tudja, hogy a rendszerváltást nem, rajtunk múlott hanem a világpolitikán. Ekkor olyan döntés született, hogy politikai okok miatt nem lehet megtorlás a volt szocialista országokban. Antall is tartotta ehhez magát, mert az volt a véleménye, hogy végre be kellene fejezni a magyarság huszadik századi permanens - idióta megtorlás láncolatát. Nyilván Biszku egy szar alak volt, de most jövünk egy ilyen alakkal. Nem arról van szó, hogy pár agyament riporter és "jogász" szívességet akar tenni az éppen regnáló hatalomnak, és Biszkunak? Egy ilyen szőrnyű alakból akarnak vádlottat kreálni. egészen biztos vagyok benne, hogy Biszku most elégedetten dörzsöli a tenyerét, megint kibújt az odújából, ilyenkor érzi legjobban magát.
cutcopy
2011. január 28. 11:36
"nem azért ítélnek el, mert ezek a bűncselekmények megtörténtek, hanem azért, mert ezeket letagadta" Dehogy tagadta, sőt helyeselte.. Amiért most felelnie kell az épp az hogy azóta sem bánta meg..!
marko11
2011. január 28. 11:17
Miután a magyar rendszerváltás lényege a hatalom átmentése volt az üzleti életbe (majd a politikaiba is) - "ellenzéki" (szdsz) közreműködéssel - senkit nem érdekelt Biszku. Egyébként pedig nem tartom nagyobb jellemnek a Gyurcsány/Szekeres/Kovács féléket, akik az előző rendszer lelkes híveiből lettek az új rendszer lelkes hívei, mint Biszkut!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!