Próbaüzemi engedélyt kapott a Mal

2011. január 22. 14:22

Hat hónapos próbaüzemet engedélyezett a környezetvédelmi hatóság a Mal Zrt.-nek. Az időszak végén a vállalatnak bizonyítania kell, hogy teljesítette az engedélyben foglalt kötelességeit. A zöldhatóság nem fogadta el a gyár 2011-2016-os egyedi hulladéktárolási tervét, valamint nem adta meg a veszélyes hulladékok kezelésének engedélyét sem. Az új, száraz, használatba veendő technológia alkalmazásával víztelenített iszap keletkezik majd.

2011. január 22. 14:22

Jóváhagyta a Mal Zrt. egységes környezethasználati engedélykérelmét a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, azonban hat hónapos próbaüzemet írt elő. A hatóság döntése a január 21-i közlés után 10 munkanap elteltét követő napon emelkedik jogerőre, amennyiben nem terjesztenek  be ellene fellebbezést a kihirdetést követő 15 napon belül. A hat hónapos ideiglenes engedélyezési időszak után a gyárnak igazolnia kell, hogy teljesíti az engedélyben foglalt kötelezettségeit.

A zöldhatóság döntése nem hagyta jóvá a Mal 2011-2016-os időszakra vonatkozó egyedi hulladékgazdálkodási tervét, illetve nem adta meg a veszélyes hulladékok kezelésének engedélyét (a vörösiszap tárolókon végzett komposztálás, rekultiváció és az erőműi salak és pernye hasznosítását), és a telephelyen a vörösiszap elhelyezésére szolgáló létesítményekhez kapcsolódó vízi létesítmények üzemeltetésének vízjogi engedélyét sem.

A környezetvédelmi felügyelet honlapján közölt 143 oldalas dokumentum részletesen ismerteti a használatba veendő új, száraz technológiát, aminek használatával a mostani folyékony vörösiszap helyett előbb gipsszel kevert vörösiszap, ezután pedig víztelenített iszap keletkezik. A döntés alapján a vállalatnak felül kell vizsgálnia a vörösiszap tározók körüli résfal vízzáróságát, és ahol ez nem biztosított, ott gondoskodnia kell annak helyreállításáról. A további működéshez a vállalatnak szüksége van még az illetékes bányakapitányság engedélyére is.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2011. január 22. 16:14
Vicces Fijuk.! :-) Két alternativa van a probléma megoldására. Elzavarni, utcára küldeni hatezer embert, aki ebből az iparágból él. A másik lehetőség , olyan feltételeket támasztani amely lehetővé teszi a működést és megakadályozza a további baleseteket. Olvassátok el a cikket, azt javasolom. Shulz provokátor elvtárs! Ön most, szembemegy a kommunista párt irányvonalával. Lesúlyt rád a nép ökle!:-)
Shulc
2011. január 22. 15:58
Esküszöm, Orbán Viktor Miniszterelnök a legnagyobb politikus Machiavelli fejedelme óta. Kimegy a terepre, biztosítja a károsultakat, hogy ez így nem mehet tovább, a Pintér Sanyi kemény hangon nyilatkozik, vizsgálat, bíróság, kemény dolgok ezek majd a hatóság szépen megadja a működési engedélyt. És most itt teljesen lényegtelen, hogy ez csak ideiglenes, mivel az itteni viszonyokat ismerve ebből bizony állandó engedély lesz. Ugyanez Brüsszelben/Strasbourgban: lényegében bedobta a lapokat, amikor azt mondta, hogy minden úgy lesz, ahogy az EU akarja, de utána levágott egy olyan beszédet, hogy a sok ostoba goj azt hitte, hogy "a Miniszterelnök Úr jól helyretette azt a mocskos bagázst"...vagy valami hasonló faszságot...xD The more things change, the more they stay the same. Éljen a Forradalom! xD
Shulc
2011. január 22. 15:22
Na végre. A pénz nem állhat meg. Szívből örülök, hogy a Kormány nem vonta felelősségre az üzemeltetőket, még 10 nyamvadt goj halála árán sem. Minek laktak ott. Barmok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!