Bezárhat a patikák harmada

2011. április 13. 08:54

Amennyiben a kormány megvalósítja tervezett gyógyszerpolitikáját, a patikák harmada bezárhat - írja a NOL. Az intézkedés nyomán évi 130-150 milliárd forint egészségbiztosítói költségcsökkenést várnak.

2011. április 13. 08:54

Lakat kerülhet a jelenleg működő gyógyszertárak harmadára, ha a kormány véghezviszi három lépéses gyógyszerpolitikáját - írja a NOL. A tervezet alapján a hatósági árat kiváltó úgynevezett elvi referenciaár bevezetésével az egészségbiztosító 2011-ben egységesen 20 százalékkal, jövőre 35 százalékkal kevesebbet fizet majd a gyártóknak a támogatott orvosságokért. Az intézkedés nyomán évi 130-150 milliárd forint egészségbiztosítói költségcsökkenést várnak.

Emelnék a gyártók különadóit is, előbb háromszorosára, a későbbiekben több mint négyszeresére. A betegeket közvetlenül érintő ügyek területén árenyhülést eredményező döntések várhatók: az orvosok csak a legolcsóbb készítményeket írhatnák fel a későbbiekben. A koleszterinszint-csökkentő szerek közül csak a legolcsóbb hatóanyagot tartalmazókat támogatná az állam.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
derführer
2011. április 14. 15:24
Régen meg téligumi se volt, aztán mégis... meg reggel nyomok tíz fekvőtámaszt, oszt nem is szedek gyógyszert, mer' a multik kizsákmányolják a szegény magyart. Dolog nem ilyen egyszerű, mint elsőre látszik. Veszélyben valóban nem a nagyvárosi patikák vannak, hanem a falvakban lévő egyetlen kispatikák, aki így is a csőd szélén állnak. A hatósági mesterségesen csökkentett árak pedig a már régóta bevezetett gyártói extraadók miatt oda vezetnének, hogy egy két komolyabb gyártó ki fog vonulni az országból, mert még a matolcsi kedvéért sem fogja veszteségesen árúlni a gyógyszert. De remélem ezzel a kalambóék is tisztában vannak. A dolog pedig nem elsősorban a patikák miatt aggasztó, hanem Marika néni miatt akinek 30%-al többet kell majd fizetnie a gyógyszerért, (vagy megszűnik a gyógyszer), mert nem olvassa a mandinert, és nem tudja, hogy elég lenne 10 fekvőtámasz reggelenként. uff én beszéltem, gyurcsány lop.
gross
2011. április 13. 19:02
A jól ellátott városokban tényleg nyugodtan bezárhat néhány patika. Esetleg támogatással néhányuk vidéki mozgó patikát indíthatna.
f.judit
2011. április 13. 14:50
Ki se kellett volna nyitni ennyinek.
Zázrivecz
2011. április 13. 10:45
Nagy megtakarítást egy kubai rendszerű egészségüggyel lehetne elérni ahol a megelőzésre helyezik a fő hangsúlyt. A gyógyszerek jelentős része egy kalap szart nem ér, mivel sok esetben csak tüneti kezelésre használhatóak. A gyáraknak nem érdeke az emberek egészsége. Szimpla piaci elv. Személy szerint elmondhatom, hogy az elmúlt 5 év alatt 1 szem fájdalomcsillapítót vettem be kb. 1 hónappal ezelőtt. A sok szar árán inkább veszek egy normális multivitamint + c vitamint meg igyekszek valamilyen szinten a táplálkozásomra figyelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!