Elkészült a közoktatási törvény koncepciója

2011. április 13. 10:03

Április 20-án tárgyalhatja a kormány az új közoktatási törvény szinte végleges koncepcióját. A tankötelezettség felső korhatára 16 év, míg alsó korhatára 7 év lesz. Előírják az 50 órás közösségi szolgálatot, és öt tantárgyból lesz kötelező érettségizni.

2011. április 13. 10:03
Várhatóan április 20-án tárgyalja a kormány az új közoktatási törvény szinte végleges koncepcióját. Az Index birtokába került előterjesztés három éves kortól kötelező óvodát, tizenhat éves korig tartó tankötelezettséget, szigorúbb fegyelmi eljárásokat, 50 órás közösségi szolgálatot, és nem hat, csak öt tantárgyból kötelező érettségit ír elő. 
 
További változás, hogy a gyerekeket legkésőbb 7 éves koruk elérése után iskolába kell adni. A jövőben a tanárok állami alkalmazottakká válnak, így bérüket az állam biztosítja. A pedagógusoknak az önkormányzatok nem adhatnak különböző jutalmakat és pótlékokat, béremelésben pedig várhatóan a 2014/2015-ös tanév előtt nem részesülnek.
 
A hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban két órával magasabb lenne a kötelező óraszám, és egy harmadik idegen nyelvet is kötelezővé tennének az utolsó két évben.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dadóka
2011. április 14. 17:02
Tisztelt Véleményformálók! Egyre nagyobb a káosz. Ezen kellett 8 évet gondolkozni? A kampányban ugye jól emlékszem, hogy ezekről nem volt szó! Óraszámemelés? Mivel telnek ezután a tanórák? Béremelés 2014-től – és addig? Ennél azért többet vártam az új oktatásirányítástól. Az előrehozott érettségi eltörlését a befejezett tárgyak esetében kimondottan rossz döntésnek tartom. Az öt tantárgy elég, de hová lett a természettudományos tárgyak támogatása. Amennyiben a közép „C” nyelvvizsga kötelező lesz a felsőfokba kerüléshez a helyére beléphetne a természettudományos tárgy. Esetleg a humán továbbtanulásnál ne legyen vizsgatárgy, de a természettudományos irányban történő továbbtanulásnál a történelem helyett lehetne. Az érettségi vizsga legyen helyben, de az írásbeli megfelelő szintet kérjen és differenciáljon, érjen 2/3-ot. A szóbeli legyen 1/3. Költségkímélő lenne a vizsgáztatás. Az előrehozott érettségi elnöki díjazása (vizsgázók száma) ne legyen azonos a teljessel. A hat évfolyamos képzésnél ugye a vidéki kisvárosi gimnáziumokat nem akarják elsorvasztani, mert ott történik a tehetséggondozás? Szakképzés. Nagy hiba volt a TISZK fejlesztésre (Persze egy-egy helyen jól működik.) milliárdot fordítani! Iskolai jól felszerelt tanműhelyekben, ellenőrzött oktatás mellett, kellő felkészítés a szakmunkásvizsgára. Sajnos hiányzik itt is a kellő számú és alkalmas képzők köre. Jelenleg a bukott tanuló a támogatott szakmákban 10.000 Ft. ösztöndíjat kap, mivel csak a 2,51-es átlag az előírás. Van testnevelés és hittan jó eredménnyel és bukás szakmai tárgyból! Ezt így vezette be az MSZP a választás előtt, de nem történt rajta változtatás egy éve. Ennyi pénze van az országnak? Hosszúra sikeredett, de egyre jobban elkeseredem, mert a háttérben a harc még erősödni fog, az oktatás pedig ezt nehezen viseli!
pierre bayle
2011. április 14. 16:15
Bár magam a nyelvoktatásban (is) utazom, szólnék, hogy a harmadik nyelv erőltetése hülyeség: ha kettővel vhogy boldogulnak a gimisek, már az is csoda lesz. Ami meg a 2014-re halasztott béremelést illeti, ez szánalmas. Egyfelől: mintha nem ez hangzott volna el a kampányban. Másfelől: a harmincas éveik elején járók értelmesebbik része egyszerűen el fog menni, ha százezer alatt vagy akörül marad a nettójuk. Ez lassan vészhelyzet, az orvosokéhoz hasonló. Lehet egy demagóg javaslatom, honnan lehetne pénz? Azonnal elvenni a bundázó debrecenieknek szánt stadion tízmilliárdját és kábé hárommal elosztani a versenysportra szánt lóvét. Végül: Szíjjártó Péter költözzön be a Való Világba, az így felszabaduló havi kétmillát meg osszák fel az éhező magyartanárok között.
füst
2011. április 13. 22:51
na, csak sikerült a sok rinyálással visszavenni a józan ész által is indokolt változtatásokból. keményebbnek kéne lennie a törvénytervezetnek
dadóka
2011. április 13. 19:33
Tisztelt véleményformálók! Nagyobb a baj, mint az okos hozzászólók hiszik. A középiskolákban lassan nem lesz fizika, kémia és matematika tanár. A Ratkó időszakban született pedagógusok egyszerre elmennek előrehozott nyugdíjba! Ki lép a helyükre? Jelenleg nyolc kolléganő tartózkodik babával otthon, nagyon örülünk, de lassan nem vagyunk képesek helyettesíteni őket. Az oktatáson nem lehet néhány év alatt jelentősen változtatni! Ez nem egy ipari ágazat. Az elképzelések jelentős része jó irányban képzeli el a változtatást, de a háttérben még mindig folyik a harc. Miért? A szakképzés a legkatasztrofálisabb helyzetben van. Jelenleg kilátástalan a jövő. Nincsenek elméleti mérnök-tanárok, nincs képzett gyakorlati oktató, nincs gyakorlati hely, ahol fogadják az írni, olvasni, számolni képtelen szakiskolást. Különben a többi jó! Az anyagi megbecsülés pedig jól jellemzi ennek a területnek a fontosságát. Még mindig nem látja a politika, hogy mindent elront a jövő nemzedékének nevelésében és képzésében, ha nem igyekszik már végre megtenni a hatékony lépéseket. Üdvözlettel egy még mindig reménykedő férfi tanár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!