Gyógyszerár együttműködés alapján

2011. április 26. 08:53

A kormányzati előterjesztés szerint a fegyelmezetlen betegek miatt évente több tízmilliárd állami gyógyszertámogatás nem hasznosul. Az új tervezetcsomag alapján hátrányba kerülnének azok a páciensek, akik nem fogadják meg orvosuk tanácsait.

2011. április 26. 08:53

Kormányzati előterjesztés szerint a fegyelmezetlen betegek miatt évente több tízmilliárd állami gyógyszertámogatás nem hasznosul - írja a Népszabadság. Az új tervezetcsomag betarthatóságát éppen ezért a betegek együttműködési készségére is építették: ennek alapján hátrányba kerülnének ugyanis azok a páciensek, akik nem a legolcsóbb terápiát választják, akik nem váltják ki, illetve nem szedik rendszeresen felírt orvosságaikat, illetve akik nem képesek lefogyni vagy leszokni a dohányzásról. Ők biztosan többet fognak fizetni a készítményekért, ezzel szemben a bizonyítottan együttműködőknek csökkenhet a gyógyszer ára. A rendszer ellenőrzését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár TAJ-szám alapján végezné, ismétlődő vizsgálatok és mérések segítségével.

A tervezet szerint az orvosok csak a legolcsóbb három generikus készítményt írhatnák fel receptre, illetve, hogy a drága onkológiai szerek forgalmazása a patikákból a kórházakba kerülne. Az intézkedések részleteit szeptemberig készítené el a kormány.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaszandra
2011. április 26. 10:10
Az, hogy valakinek romlik az állapota az nem egyértelműen arra utal, hogy a gyógyszerét nem veszi be. Az sem biztos, hogy aki kiveszi, pláne közgyógynál, hogy be is szedi. Fegyelmezetlen orvoshoz járónál, meg nem igazán van szükség gyógyszerre, azért nem jár.
kaszandra
2011. április 26. 09:52
Aki nem veszi ki a gyógyszerét, annak igazán tökmindegy, hogy drágábbat vagy olcsóbbat írnak. Hogy fizethet többet, ha úgysem veszi ki? Honnan állapítják meg, hogy akik kivették, tényleg be is szedik-e? Őrt állítanak mindenki mellé, hogy dohányzik-e, mert a TAJ kártyából ez nem derül ki, sőt az sem, hogy beszedik-e a gyógyszert. Badarság az egész, úgy ahogy van.
Honfi-fi
2011. április 26. 09:50
És anyátok, jól van? Mérhetetlenül felháborító ez a tervezet, még ötlet szinten is. És mi van azon alapjogokkal, hogy a beteg, ha úgy gondolja, saját érdekében bármikor megtagadhatja az orvosi ellátást. Csak a saját életemből, számos példát tudnék sorolni, amikor éppen az mentett meg súlyos egészségrombolástól, hogy megtagadtam, bizonyos orvosok úgynevezett javaslatát, kezelését. A ki nem váltott receptekről, meg annyit, hogy nekem most is van megírva 3 olyan receptem, ami 8 ezer Ft.-körüli összegbe kerül darabonként, de 50 ezres rokkantnyugdíjból képtelenség kiváltani. Vagy kaja, vagy gyógyszer ez itt a kérdés, válasszatok nyuggerek? A tervezet szerint akkor én bizonyosan renitens beteg leszek és még drágább lesz a gyógyszerem. Szóval, ha lehet, akkor előbb a jó beteg anyukátokkal szórakozzatok. Akár Fidesz, akár nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!