Vörösiszap: Fizethet a MÁV-nak a MAL

2011. május 11. 14:10

A bíróság ideiglenes intézkedésként 100 millió forintos kártérítést ítélt meg a MÁV-nak, melyet a MAL Zrt. 15 napon belül köteles kifizetni.

2011. május 11. 14:10

A Fővárosi Bíróság kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t, hogy 15 napon belül százmillió forintos kártérítést fizessen a MÁV-nak. A bíróság intézkedése ideiglenes, ám a fellebbezéstől függetlenül végrehajtható.

A MÁV a szerdán kezdődő perben több mint 300 millió forintot és annak kamatait követeli a MAL Zrt.-től. A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma előtt zajló per során a MÁV védői azt állította, hogy a vasút kára 400 milliós, ám csupán a számlával alátámasztott 353 millió forintos kár megtérítését követelik. A MÁV jogásza hangsúlyozta, hogy a veszélyes üzem lényege a következő: csekély hiba vezet aránytalanul súlyos következményekhez. Szerinte ez történt a vörösiszap-katasztrófa során is.

A MAL jogi képviselője szerint a MÁV mindeddig nem adott át tételes bizonyítékokat a követelés alátámasztására. A jogász szerint a MAL egyébként már 2 milliárd forintot költött el a katasztrófából fakadó kötelezettségekre. Ennek része az 1 milliárdot kitevő technológiaváltás és a 200 millióba kerülő gátfelújítás is.

 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mitya Ivanov
2011. május 11. 15:34
Az lesz a vége, hogy jönnek sorba a bírságok, amit a MAL majd nem tud kifizetni, és a végén jön az erre való hivatkozással az államosítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!