Vörösiszap: 135 milliárd forintos bírságot kapott a MAL

2011. szeptember 14. 15:22

A lehető legszigorúbb bírságot szabta ki a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Mal Zrt.-re a vörösiszap-katasztrófa miatt. A vállalatnak több mint 135 milliárd forintot kell kifizetnie.

2011. szeptember 14. 15:22

Összesen 135,140 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Mal Zrt.-re a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A felügyelőség - tekintettel a katasztrófa mértékére és a kiömlött anyag mennyiségére - a legszigorúbb számítást vette alapul, de szerepet játszott az is, hogy ilyen mértékű és kiterjedésű környezeti kárra még nem volt példa Magyarországon - áll a Vidékfejlesztési tárca közleményében.

A büntetésről szóló határozatot már postázták a cégnek, amelynek kézhezvételétől számítva 15 napon belül van lehetősége fellebbezni. A Mal a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül köteles megfizetni a bírságot.

A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át, az onnan kiömlős vörösiszap elöntötte a szomszédos Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeket. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, százhuszan kórházba kerültek. A kiömlő vörösiszap elárasztotta a Torna patakot, és azon keresztül károsította a Marcal-Rába-Duna vízrendszerét.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muttimi
2011. szeptember 14. 21:45
Ez egy szakhatóság. "Végleges" szakértői nyilatkozat bírósági eljárásban sincs, legfeljebb olyan, amit a bíróság elfogad. De ez egy hatósági eljárás, ami más. Olyan, mint munkahelyi balesetnél a munkavédelmi ellenőrzés vagy egy adóellenőrzés. Nincs benne semmi különös, ez a dolguk.
realista
2011. szeptember 14. 21:08
Egy kifizethetetlen büntetés nem elrettentő, hanem komolytalan. Hasonlóan, mint az amerikai 400éves börtönbüntetés.
huttinger
2011. szeptember 14. 20:20
Tud nekem valaki egy linket adni ahol elolvashatom a hivatalos szakértői nyilatkozatott arról, hogy valójában mitől is omlott össze a gát. Mert amíg ilyen nincs azt sem értem, hogy lehet valakire rámondani, hogy bűnös.
Krupp Skya
2011. szeptember 14. 19:44
Kellett volna hozni Mesterházyéknak egy törvényt, hogy a vörös iszap nemiszap és nem vörös, sőt az ilyen néven való említése 3 év- től 4 évig terjedő börtönbüntetést húz maga után. A törvény neve: Kötelező 625-740 nanométer hullámhosszú fény üledék tagadás törvény lett volna a könnyebbség kedvéért. Így a vörös sem és az iszap sem került volna említésre , vagy betiltották volna mint önkényuralmi jelképet a Vörös Iszapot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!