Jövőre startol az elektronikus vény

2011. november 08. 15:55

2012-ben kerülhet sor a papíralapú orvosi vényeket váltó e-receptek rendszerének bevezetésére. Az államtitkárság szerint a rendszer legfőbb előnye a hatékonyabb információáramlás lehet - írja az Origo.

2011. november 08. 15:55

E-receptet vezet be a kormány 2012-ben, a gyógyszerek kiváltáshoz egy személyi azonosság igazolására alkalmas okmányra lesz szükség - közölte Szócska Miklós államtitkár. A hírrel kapcsolatban az Origónak egy fővárosi gyógyszerész úgy nyilatkozott: elkerülhetővé válnak a kézírások miatti olvasási nehézségek, de sok múlik majd a számítástechnikai rendszer bonyolultságán és gyorsaságán is.

Az egészségügyi államtitkárság szerint az elektronikus adatbázisban a beteg által szedett összes gyógyszer egyidejűleg látható lesz. Emellett olyan információk is nyilvánossá válnak, mint hogy érzékeny-e valamilyen hatóanyagra a páciens. Az államtitkárság ugyanakkor ígéretet tett a személyes adatok védelmére.

Az Origo azt is megtudta, a személyes dokumentummal történő gyógyszerfelvétel nem korlátozza majd annak lehetőségét, hogy a hozzátartozók kiváltsák egymás orvosságait. A portál úgy értesült, az e-rendszerben csökkenni fognak az orvosok és a gyógyszerészek adminisztrációs terhei is. A kormány az intézkedések nyomán hosszú távon a receptköltségek csökkenésével számol. Közölték, az átállás sem jelenthet különösebb kiadást, hiszen a legtöbb rendelőben már most is digitálisan készülnek a vények. Mint azt az Origo megtudta, a teljes receptforgalom 15-20 százaléka papíralapú marad.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2011. november 09. 01:05
Na persze. Ennél sokkal egyszerűbb dolgokat sem tudnak megoldani. Például: A gyártó százasával csomagolja a terméket. Az orvos ötvenesével írja, írhatja fel. A gyógyszerész így számolgathatja az 50 darabokat a százas csomagolásból. A sor meg áll. Ennyire keveset ér a gyógyszerészek munkaideje? Tényleg nem lehetne megkérni a gyártót, hogy ötvenesével csomagolja? Nem annak kellene dirigálnia, aki fizet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!