Kahler: A Lex Biszku nem több, mint gesztus

2011. november 07. 09:15

Ha üldözzük a nácik által elkövetett bűncselekményeket, a kommunista rendszer jogsértései sem maradhatnak büntetlenül - véli Kahler Frigyes, aki szerint a felelősségre vonás elfogadtatása lehet a Lex Biszku legfőbb haszna a gyakorlati előnyökkel szemben.

2011. november 07. 09:15

Az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségét kimondó törvénytervezetnek kevés gyakorlati haszna lehet, inkább a kommunista rendszer jogsértéseinek megtorlását teheti elfogadottabbá - véli az Antall-kormány idején felállított Történelmi Tényfeltáró Bizottság egykori vezetője, Kahler Frigyes.

Vagy negyven per indult az 1956-os sortüzek felelősei ellen, ám részben bizonyítottság hiánya okán kevesebb mint tíz ítélet született - írja a NOL. Kahler Frigyes megjegyezte, ezekben az ügyekben a visszamenőleges hatály megsértése nélkül jártak el az illetékesek. A bíró úgy látja, mivel ide vonatkozóan nemzetközi jog volt érvényben, az ügyekben tovább lehetett volna menni, például azokat is előállítani, akik a törvénysértő eljárásokra utasítást adtak. Kahler Frigyes Biszku Béla egykori belügyminiszter mellett az akkori legfelsőbb bírósági bíró, Mátyás Miklós, illetve néhány második, harmadik vonalbeli állami vagy pártvezetőt is felelősségre vonna.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász ugyanakkor már többször jelezte, súlyos értelmezési problémákat okozhat, hogy a hatályos Btk. emberiség elleni bűncselekmények címet viselő fejezete több helyen elüt a genfi, és más ilyen témájú egyezmények álláspontjától. A NOL szerint a jogalkotó a Lex Biszku néven emlegetett indítványt ismét elutasíthatja. Megjegyzik, a nemzetközi kapcsolatokban is problémát jelenthetne, ha emberiesség elleni bűntett felelősének kiadatását kérnék Magyarországtól.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. november 07. 12:55
"z ügyekben tovább lehetett volna menni, például azokat is előállítani, akik a törvénysértő eljárásokra utasítást adtak." És nem csak "lehetett volna", hanem kellett volna, úgy lett volna tisztességes, jogszerrű és igazságos, ha ezeket az ügyeket a gyökerükig felgöngyölítik. Remélem - elévülhetetlen ügyek lévén -, még erre is sor kerül!
magnamater
2011. november 07. 11:06
"a Lex Biszkunak" nincs gyakorlati haszna? E megjegyzés fölöttébb hasznos a Biszkunak és barátainak. Viszont e törvény végrehajtása jó lenne Orbánnak, akitől, úgy tűnik, hiába várja a nép az elszámoltatást. Nemakarásnak nyögés a vége - az elszámoltatást a vétkesek nem akarják- a kommunista bűnözőket és védőiket épp oly elszántan kéne űzőbe venni, ahogyan itt az antiszemitákat keresik.
Senye Péter
2011. november 07. 10:45
Egy ismerős fiú húsz egynéhány éve azzal állított haza, hogy a kommunistákat mind agyon kell lőni. Az anyja rászólt: "Az apád is kommunista!". A gyerek válasza: "Az apám nem kommunista, hanem hülye".
Panzergeneral
2011. november 07. 10:22
Ha nem torpedózzák meg a Zétényi-Takács törvényt, már rég nem itt tartana ez a dolog. Sajna még ez a Lex Biszku is roppant halovány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!