NOL: Nincs érvényes alkotmánya Magyarországnak?

2012. január 20. 11:52

Az egyházügyi törvényhez hasonló okkal, a közvetlenül a zárószavazása előtt benyújtott módosító indítványok miatt semmisíthetné meg az új magyar alkotmányt az Alkotmánybíróság – állítja Kolláth György alkotmányjogász és Sólyom László volt köztársasági elnök.

2012. január 20. 11:52

Erősen valószínűsíthető az új alaptörvény közjogi érvénytelensége – állítja Kolláth György alkotmányjogász, aki szerint a parlament az alaptörvény elfogadásakor az Alkotmánybíróság által megsemmisített egyházügyi törvényéhez hasonló eljárási hibákat követett el. Az egyházügyi törvény kapcsán közvetlenül a zárószavazása előtt módosító indítványokat nyújtottak be. A Házszabály szerint ilyen esetben kizárólag adott előterjesztés belső ellentmondásainak vagy más jogszabályokkal való ütközésének feloldását célozhatja, e törvény esetében azonban koncepcionális kérdésekről volt szó.

A NOL összegző cikkéből kiderül, Kolláth Györgyével azonos véleményen van Sólyom László: a volt köztársasági elnök a HVG-ben januárban megjelent írása szerint „a zárószavazás előtti módosítás szégyene is megesett” már az alaptörvénnyel. Sólyom ezzel a bírák nyugdíjazásával kapcsolatos szabályok módosítására utalt, amelyhez szintén közvetlenül a zárószavazás előtt nyújtottak be egyéni képviselői indítványt.

Bár az alaptörvény esetén a zárószavazás előtti módosító indítványok talán kisebb jelentőségű változásokat eredményeztek, az Ab azonban határozatában kimondta, hogy az efféle eljárás a törvény közjogi érvénytelenségéhez vezet – állítja Kolláth. A NOL ennek alapján felteszi a kérdést: ha a közjogi érvénytelenség kritériumai az új alaptörvény esetében is megállapíthatók, és a súlyos eljárási szabálysértés miatt az minden érdemi vizsgálat nélkül semmisnek tekintendő, akkor nincs érvényes alkotmánya Magyarországnak?

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. január 20. 16:41
Az AB egyetlen törvényt nem vizsgál(hat), azt, aminek szellemében a többit vizsgálja. Nem vicces, nevetséges a NOL és a Kolláth. Utóbbi kérje vissza azt az elégséges oklevelet.
nyugalmazott tanár
2012. január 20. 16:37
Kolláth! Orvost!
Csigorin
2012. január 20. 15:19
Ha nincs ervenyes alkotmany, akkor nem semmisitheto meg az alkotmany, ugyanis a semminek nem mond ellent semmi (ures halmaz elemerol barmi allithato, csak az nem hogy letezik). Ezesetben az AB letezese maga okafogyotta valik, de ha nincs alkotmany, akkor ugye a semmi alapjan hoztak dontest, tehat az alkotmanymegsemmisito dontes nem ervenyes mivel nincs alkotmany, ezesetben azonban megis van alkotmany. Na az ilyesmik miatt van az, hogy az AB nem vizsgalhatja magat az alkotmanyt. Szoval olyan ordenare baromsagot, mint "semmisíthetné meg az új magyar alkotmányt az Alkotmánybíróság" egy elsoeves joghallgatotol se fogadnek el nemhogy alkotmanyjogaszoktol...
Claypool
2012. január 20. 14:57
Kolláth egy inkontinenciával küszködő barom.. Az ATV sztárjogásza..pfújj..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!