Az Ab-hez fordul az ombudsman

2012. március 13. 14:21

Szabó Máté szerint az alaptörvény átmeneti rendelkezései súlyosan sértik a jogállamiság elvét, ezért vizsgálatot kér az Alkotmánybíróságtól.

2012. március 13. 14:21

Az alapvető jogok biztosa szerint az alaptörvény tavaly decemberben elfogadott átmeneti rendelkezései súlyosan sértik a jogállamiság elvét, Szabó Máté ezért az Alkotmánybíróságtól kért vizsgálatot. Az ombudsmani hivatal közleménye szerint Szabó Máté aggályosnak tartja, hogy az átmeneti rendelkezések több esetben „egyértelműen nem átmeneti jellegű” szabályokat tartalmaznak. Az ombudsman ezért arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja meg, az átmeneti rendelkezések megfelelnek-e az alaptörvényben lefektetett jogállami követelményeknek.

A biztos szerint a jogállamiság érvényesülése szempontjából problémás az átmeneti rendelkezések bizonytalan jogforrási státusza, jogrendszerbeli helye – olvasható a közleményben. Szabó Máté első alkalommal kezdeményezett állampolgári beadványra alapozottan utólagos normakontroll eljárást.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2012. március 14. 00:01
Én úgy tudom, hogy az átmeneti törvényeket azért nevezték ennek, mivel hatálybalépésük az alaptörvénnyel együtt történtek és az elfogadott alaptörvényhez kapcsolodnak szorosan és annak hatálya alá esnek. Az átmeneti törvények a jövőre vonatkozólag nincs ídőkorlátja, csak a multra amikor meghozták, mivel az alaptörvény 2011 áprilisba lépett hatályba, de áprilistól-dec 31-ig meghozott sarkalatos törvények ami az alaptörvény alkalmazhatóságát adja meg csak január 1-vel. Így az alaptörvény csak ezekkel a sarkalatos törvényekkel értelmezhetök.
=nessuno=
2012. március 13. 19:01
Alkotmánybíróság?? Nincs is alkotmányunk. Alaptörvény.
Zokni
2012. március 13. 17:06
Az egész logikailag és tartalmilag is elfogadhatatlan, de az indítváy részben formai hibákra is utal. Mindenesetre az érintett passzusokból: "Az átmeneti jelleget nélkülözik a következő rendelkezések is. - Az ... cikke az egyházakra illetve a nemzetiségekre vonatkozó sarkalatos törvényekről rendelkezik, - ...cikk az alkotmányjogi panaszra vonatkozó szabályokat részletezi. - .... cikk ... a kormányhivatalok bírósághoz fordulási jogáról rendelkezik... cikk (1) bekezdése tartalmaz ugyan időbeni korlátozást, az azonban nem az Alaptörvény hatálybalépéshez kapcsolódik, - ... cikke Magyar Nemzeti Bank és a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó szerv feladatait ötvöző esetleges új szervezet felállításáról szól, amely ugyancsak nem kapcsolódik az Alaptörvény végrehajtásához... - kezdeményezem, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja és semmisítse meg az „Magyarország Alaptörvényeinek átmeneti rendelkezései'-nek a kommunista diktatúrából a demokráciába való átmenetről szóló részét...'" is.
tarackos
2012. március 13. 16:29
Vicces lenne ha tákolmányellenes lenne a tákolmány de nem lennék meglepve. Beleférne a narancsos pancserségbe, elvégre nem az eszükről híresek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!