Állami tulajdonba kerülhet az Eximbank

2012. május 07. 07:50

Az Országgyűlés hétfői ülésén kivételes sürgős eljárásban kezdheti tárgyalni a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. közvetlen állami tulajdonba vételéről szóló javaslatot, amelyet a képviselők így akár már kedden elfogadhatnak.

2012. május 07. 07:50

A parlament ezúttal is 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi meg kétnapos ülését. A szokásos interpellációs időszakot követően rövid határozathozatalokra lehet számítani, zárószavazást például csak két javaslatról, a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló új jogszabálytervezetről, valamint a bányászatról szóló törvénymódosításról tartanak majd. A késő délutáni óráktól azonban összesen nyolc új, vagy korábban tárgyalni kezdett javaslat tárgyalásába kezd a Ház.

Ezek között szerepel egyebek mellett az az indítvány is, amely közvetlen állami tulajdonba helyezné a Magyar Export-Import Bank Zrt.-t és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-t. Az erről szóló indítványt – egy közelmúltban elfogadott házszabály-módosítást kihasználva – gyorsított ütemben tárgyalhatja a parlament, ami azt jelenti, hogy a javaslat általános és részletes vitáját egyszerre, hétfőn tarthatják, és módosító javaslatok benyújtására is csak 3 óra áll majd rendelkezésre. Kedden pedig már az előterjesztés végleges formájáról, majd elfogadásáról döntenek a képviselők. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett indítvány a két társasághoz fűződő kormányzati, külgazdasági és államháztartási kapcsolatokkal indokolja a cégek közvetlen állami tulajdonba vételét.

A képviselők az esti órákban megtárgyalhatják még például az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank létrehozásáról szóló megállapodás módosítását, továbbá folytathatják a közadatok újrahasznosításáról, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjáról, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokról, valamint a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló javaslatok korábban kezdett vitáját.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viktus
2012. május 07. 14:05
"Az telefonadóra azért van szükség, mert Magyarország nem járhatja azt az utat, hogy nyugdíjat és fizetést csökkent. Ezért kitaláltak egy olyan megoldást, ami az adóbevételeket a fogyasztáshoz köti, s így aki többet telefonál, vagy több pénzt utal át, az nagyobb mértékben veszi ki a részét az adófizetésből is." - Varga Mihály államtitkár, Ma reggel. ez ám nagyon jobboldali program :D
liberálzöld.
2012. május 07. 12:41
Pusszantom a kormányt. Aki szóba áll vele, az adja át neki. Már megint a csóró köznép nyakába öntik a szlatykát. "Cégen belül maradhat a 0 forintos percdíj" A qrva anyját a Fidesznek!
jag3
2012. május 07. 11:35
Válasz a nyugdijpénztárakat ócsárlóknak: hát igen. Teszem azt van egy lyukas csónakom. Választási lehetőségeim adódnak: 1) befoltozom a lyukat, lesz 1 csónakom 2) elégetem és melegszem 1 estén át Igaz, hogy nyilvánvalóan nem akarjátok -vajh miért- megérteni amit irok, de ez a példa talán segit. Nos, szerintetek ki az államférfibb törzsőnök? A) aki azt mondja zsigának, hogy foltozza be a lyukat, petinek azt, hogy vágjon fát. Este lesz tűz, holnap meg lesz kaja (hal) B) aki azt mondja zsigának, tegye tűzre a hajót, addig se kell dógozni. C) aki azt mondja legyen egy kis ungabunga Na szavazzatok jobberkéim :o)
bmucsai
2012. május 07. 08:59
Nagyon okos döntésnek tartom! Miután Magyarországon kettős gazdaság alakult ki, célszerű ezt meglépni. Van ugyanis a multik által működtetett gazdaság - ami működik - és a nem működő magyar tulajdonú gazdaság. Ha szétválasztjuk a kettőt, akkor állami vezérlettel beindítható a nemműködő rész. Ehhez kell a külső kapcsolatokat kezelő Exim bank és a belső kapcsolatokat kezelő Takarékbank. Úgy látszik belátták, hogy spontán nem fog beindulni a nemműködő gazdaság. Az egymillió munkahely megteremtése csak kemény állami akarattal lehetséges. (egyszerűen nincs idő a spontán folyamatok működésének kivárására) Igazán bátor lépés lenne a másodlagos valuta bevezetése - a WIR-hez hasonlóan - ami szervezné ezt a gazdaságot. A multik által működtetett gazdaság az adósság csökkentésén dolgozna. Ez lenne az elsődleges gazdaság. A másik gazdaság fokozatosan megerősödve kapcsolódna az elsőhöz. Kérdés, hogy az EU engedi e az ilyen rendaszer működtetését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!