Orbán pénzt ígért a patikák visszavásárlásához

2012. július 21. 12:58

Pénzügyi segítséget ígért Orbán Viktor a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével folytatott szombati konzultációján. Mint mondta: Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek.

2012. július 21. 12:58

Pénzügyi segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével folytatott szombati konzultációján, egy zuglói patikában. Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek – jelentette ki a kormányfő az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón. Ezért – mint elmondta – a találkozón vállalta, hogy az állam „megteremti a pénzügyi alapot a patikusok számára, hogy visszavásárolhassák méghozzá reményeim szerint gyorsabban, mint tervezik a patikák többségét”.

Az alap kereteiről tárgyalásokat kezdenek az érdekképviselettel, és meg is állapodtak Hankó Zoltánnal, a kamara elnökével abban, hogy létrehoznak egy közös munkacsoportot ennek érdekében. A miniszterelnök kérdésre megjegyezte: olyan pénzügyi konstrukciót kell kialakítani a gyógyszertárakra vonatkozóan is, amelynek alapját támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönök adhatják.

„Egyikünk sem tudott felidézni olyan nemzetközi példát, amikor egy liberalizációs folyamat megindulása után (...) sikerült volna egy társadalomnak közös erővel visszafordítani” egy ilyen folyamatot az egészségügyben; Magyarországon ez azonban megtörtént, és a kabinet reményei szerint hamarosan sikeresen be is fejeződik – fejtette ki, hangsúlyozva, hogy a patikaműködtetés alapvetően nem kereskedés, hanem hivatás. A kormánynak ezért fontos, hogy azoknak, akik ezt a hivatást gyakorolják, meglegyen az anyagi biztonságuk, a szakmájukat is egzisztenciális biztonságban tudhassák, a szolgáltatásuk pedig így garantáltan jó minőségű legyen – tette hozzá Orbán Viktor.

A kormány támogatja továbbá – folytatta Orbán –, hogy az árrések a gyógyszertáraknak kedvezően változzanak, biztonságba helyezve ezzel a kispatikákat. Megállapodtak abban is, hogy a 2013-as gyógyszerkassza ügyét folyamatosan újratárgyalják. Közös érdek ugyanis, hogy „a gyógyszerkasszát úgy ésszerűsítsük, a gyártók extraprofitját úgy szüntessük meg”, hogy közben nem hárulnak plusz terhek a betegekre – mondta Orbán Viktor.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével tartott szombati egyeztetés a miniszterelnök, Fidesz-elnök héten kezdődött, a Fidesz választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel zajló konzultációsorozatának folytatása volt.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antala
2012. július 22. 08:34
A kormány lépései közül pár már egészen szürreális: két éve leállították a patikaliberalizációt, most pénzt ígér a gyógyszerészeknek, gondolom a következő lépés pedig az lesz, hogy megint csak patikában lehet majd aszpirint kapni. Tehát tök jó lesz keveseknek, és elég rossz a betegeknek, vállalkozóknak. Közben, 22 évvel a rendszerváltást követően hatósági áras (drágább) lett a dinnye. Ez is a tömegeket szolgálja, persze. Ez a kormány képtelen tudomásul venni, hogy verseny nélkül nincs működő gazdaság. Illetve van, a kommunizmusban.
Secnir
2012. július 22. 07:41
orbán új stadiont ÍGÉRT orbán pénzt ÍGÉRT a patikákhoz orbán a manyup kapcsán egyéni számlát ÍGÉRT orbán elszámoltatást ÍGÉRT. ígér, ígér, ígér... ...nos, ígérni én is tudok, akkor én is jó politikus lehetek? más: orbán annyi pénzt költött már el virtuálisan (ígért), amennyi a földön nincs. hol a fedezete?
liberálzöld.
2012. július 22. 04:30
Nem kellet volna olyan helyzetet teremteni, hogy a patikus kénytelen legyen eladni a patikáját. Gondolom jó olcsón, merthogy buktára állt. Most meg nagy kegyesen megadjuk neki a lehetőséget, hogy hitelre visszavásárolhassa. A Hitelösszeg pedig elvándorol a spekuláns zsebébe. Hát ez zseniális! Nincs a Simicskának véletlenül patikalánca?
RAMBO
2012. július 21. 23:33
Ennek az egész beszédnek semmi értelme. A liberózás annyit jelent, hogy NEM VÉNYKÖTELES gyógyszereket (pl. fejfájáscsillapító) lehet venni a benzinkúton. Ebbe nem "halnak meg az emberek", ahogy Mikrobi mondja. Ugyanakkor, a benyakutakat nem is lehet visszavásárolni senkitől. Van néhány patika, ahol nem gyógyszerész a tulaj. Ezek jobbára örökölt jószágok. Na ide meg sinám felvesznek egy strómannt, aki viszi a boltot a neve alatt. Akik ki akarnak szállni, azoknak lesz lehetősége arra, hogy eladják gyógyszerésznek, aki kap hitelt (ez utóbbi az újdonság). Kb. ennyi az Új Nemzeti Patikamentő Terv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!