Továbbképezné az ügyvédeket az ombudsman

2012. szeptember 04. 14:56

Az alapvető jogok biztosa azt javasolja, hogy csak azok az ügyvédek láthassanak el alapjogi kérdéseket érintő feladatokat, akik korábban részt vettek ilyen jellegű képzésen.

2012. szeptember 04. 14:56

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye szerint a biztoshoz érkezett több beadványból – azokból is, amelyeket ügyvédek írtak – arra következtetett, hogy a jogi képviselők nincsenek mindig tisztában az alapjogok körével és az azokat védő szervek hatáskörével. Mivel az alkotmányjogi panaszeljárásban már kötelező az ügyvédi közreműködés, így fontos az ügyvédek megfelelő szakmai felkészültsége, illetve a folyamatos képzés lehetősége és ellenőrzése is. 

Mint írták: miután Szabó Máté ombudsman tájékoztatást kért a Magyar Ügyvédi Kamara elnökétől és a közigazgatási és igazságügyi minisztertől, kiderült, hogy jelenleg nincs olyan képzés, amely az alapjogok szemszögéből közelítené meg, foglalná össze az egyes speciális eljárásokat. Szabó szerint elengedhetetlen, hogy az ilyen eljárásokban részt vevő ügyvédek alapjogi ismerete megfelelő legyen, ennek érdekében pedig olyan szabályozást javasol, amely a polgári és közigazgatási eljárásokban csak azoknak az ügyvédeknek – büntető eljárásban pedig olyan kirendelt védőknek – tenné lehetővé például az ügygondnoki feladatok ellátását, akik alapjogi képzésben vettek részt.

Az alapvető jogok érvényesülése és az eljárásokban keletkező problémák elkerülése miatt az ombudsman felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a jogi szakvizsgarendszer reformjánál, az erre vonatkozó jogszabály megalkotásánál és módosításánál vegye figyelembe a vizsgálatban megfogalmazott megállapításokat – zárul a közlemény.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thasaidon
2012. szeptember 04. 17:40
Hogy ez a Szabó Máté micsoda kis buzgómócsing! Szerintem fölösleges a javaslata, a piac előbb-utóbb eléri, hogy az ügyvédek értsenek az alkotmányjogi panaszok kidolgozásához is, hiszen bőven meglesz a kereslet az ügyfelek részéről arra, hogy ha kell, utolsó esélyként az alkotmányjogi panaszt is bevessék.
packó_
2012. szeptember 04. 16:55
Én kicsit felháborodtam. Ombusmanusok ha hüjjeségeket beszélnek, továbbképzésre iratni őket? Mondjuk saját pénzből?
vero1_
2012. szeptember 04. 16:51
hallatlan! ha az alapjogokkal nincsenek tisztában, mi lehet az azon kívüliekkel? :o)) majd az ombudsman hivatala megtartja az oktatást. lehetőleg szakvizsgázott ügyvédeknek is. regisztráció, tanfolyam, bejelntkezés, vizsga.
kjkj945
2012. szeptember 04. 15:45
Én eddig úgy tudtam, a jó ügyvéd, olyan mint a jó pap, holtig tanul!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!