Nyugdíjazott bírók újrakinevezését kéri Handó Tünde

2012. december 14. 12:50

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke Áder János köztársasági elnökhöz fordul hét idén nyugdíjazott bíró újrakinevezése érdekében.

2012. december 14. 12:50

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke erről az ősszel kinevezett bírósági vezetők, bírók és bírósági fogalmazók kinevezési okiratainak átadó ünnepségén beszélt Budapesten.

Az év elején megváltozott nyugdíjszabályok, a bírói korhatár 70-ről 62 évre csökkentése következtében a mintegy 2900 tagú bírói karból mintegy 250 bíró szolgálati viszonya szűnt meg. A szabályozást alaptörvénybe ütközése miatt az Alkotmánybíróság nyáron visszaható hatállyal megsemmisítette, ősszel a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság megállapította, hogy a törvény uniós jogot sért, a diszkrimináció tilalmába ütközik.

Mintegy másfélszáz nyugdíjazott bíró eközben munkaügyi pert indított, amelyekben a bíróságok rendre kimondták, hogy jogellenes volt a jogviszony megszüntetése. Ezek közül hét bíró – köztük volt kúriai bíró – újrakinevezése ügyében fordult az államfőhöz a bírósági hivatal elnöke pénteken.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. december 14. 15:30
szájerné férjének felesége múltkor még mosta a kezeit a kirúgások ügyében, minő pálfordulás, nyöhe
bookmark
2012. december 14. 15:07
Persze lehet beszélgetni a visszahelyezésről, de előtte kell egy kis továbbképzés, mivel ilyen idős emberektől nem lehet elvárni, hogy rögtön minden új törvényt ismerjenek és ha sikerült a vizsga máris mehetnek vissza bíráskodni. Közben esetleg meg lehet úgy újítani a számítógépes rendszert, hogy kell még egy ici-pici IT tanfolyás is meg még egy ici-pici vizsga. Elvégre ilyen idős emberektől nem lehet elvárni, hogy a számítástechnikát is tudják. Folytassam?
Kala pál
2012. december 14. 15:04
Kedves Fiatal Jogászok! Nektek továbbra is a kispad maradt,majdha az öreg játékos kibukik pályára léptek!
pakura
2012. december 14. 13:59
Az első támadás az igazságszolgáltatás megkaparintásáért egyelőre nem zárult átütő sikerrel, de szorgosan dolgoznak az ügyön. Szükséges is nagy igyekezet, mert hamarosan bíróság elé áll Orbán, Simicska, Nyerges és a cinkostársaik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!