Salamon Lászlót jelölték alkotmánybírónak

2012. december 10. 09:45

Az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnökét, a KDNP-s Salamon Lászlót jelölte alkotmánybírónak az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság.

2012. december 10. 09:45

A KDNP-s Salamon Lászlót jelölte alkotmánybírónak az Országgyűlés Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottsága hétfőn – mondta el a testület zárt ülése után az MTI-nek Rubovszky György, a bizottság KDNP-s tagja.

A kormánypárti politikus ismertette: Salamon Lászlót, aki jelenleg a parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke, a KDNP jelölte a posztra. A bizottság hétfői ülésén részt vett kormánypárti képviselők támogatták a jelölést, az egyetlen jelenlévő ellenzéki képviselő, a jobbikos Gyüre Csaba pedig tartózkodott. Rubovszky György elmondta: a tervek szerint az alkotmányügyi bizottság szerdán hallgatja meg a jelöltet, az Országgyűlés pedig jövő hétfőn dönthet a megválasztásáról.

Új alkotmánybíró megválasztására azért van szükség, mert 2013 februárjában távozik egy bíró a testületből, a második alkotmánybírói ciklusát töltő Bihari Mihály a hónap végén ugyanis betölti a 70 éves felső korhatárt.

Salamon László 2011 szeptemberében a szintén alkotmánybíróvá választott fideszes Balsai István helyett került az alkotmányügyi bizottság élére. Ab-taggá választása esetén a kereszténydemokrata politikusnak – aki 1990 óta tagja a parlamentnek – le kell mondania képviselői mandátumáról, megüresedett helyét pedig a Fidesz-KDNP Pest megyei területi listájáról kell betöltenie a kormányoldalnak.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2012. december 10. 11:41
Az első parlamenti ciklus egyik legfelkészültebb és legaktívabb tagja volt az MDF színeiben, és tevékenysége szorosan kapcsolódott az alkotmányjoghoz. A mostani ciklusig kifejezetten nagyra becsültem, ami aztán először szánalomba, majd mély megvetésbe ment át: Szánni való volt, amint gyöngyöző homlokkal próbálta kimagyarázni a különböző alkotmányellenes törvényeket, ahogyan tűrte az alkotmány előkészítési megbízásának kiüresítését, majd a szájeri iPadre váltását. Megvetésemet a Balsai-féle semmisségi törvény felvállalásával vívta ki. Méltatlan szerepe most elnyeri "jutalmát" és a gerinctelenné sorvadt hajdani szakjogász immár AB-bíró szerepben lehet kiszolgálója az Orbán-rendszernek.
leroidusoleildavidgoldenberg
2012. december 10. 11:37
Tisztességes, becsületes, keresztény, konzervatív politikus. 1995-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának oktatója, 1997 júniusától címzetes docense. Tagja számos társadalmi egyesületnek, többek között a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (1989), az Antall József Emlékbizottság és Baráti Társaságnak (1995) és a Szent László Társulatnak (1995). Rendes ember, így szívesen látnám alkotmánybírónak.
WLaci
2012. december 10. 11:20
Szerencsétlen.
antala
2012. december 10. 11:05
Salamon éppúgy nem felel meg az elvárt törvényi és szakmai kritériumoknak, mint ahogy Balsai és Stumpf sem felelt meg. Ez már senkit nem zavar. Ennyit is ér az egész, ha kell, akkor egy tacskóból is alkotmánybírót csinálnak. Pedig biztosan tudnának találni egy tekintélyes jogtudóst, de hát minek, a végén még elkezdene jogászkodni. Így lettek 20 éves pályakezdőkből cégvezetők, államtitkárok, stb. Azt nem tudom, hogy azon kívül, hogy kussolnak és/vagy bólogatnak, ez miért jó ennek az országnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!