Támogatta Salamon László jelölését az alkotmányügyi bizottság

2012. december 12. 12:05

A testület jelenlegi KDNP-s elnökének alkotmánybíróvá választását a kormánypárti képviselők, és egy független honatya támogatta, a jobbikosok tartózkodtak, az MSZP és az LMP képviselői pedig nem vettek részt az ülésen.

2012. december 12. 12:05

Támogatta Salamon László (KDNP) alkotmánybíróvá választását a parlament alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége és egy független képviselő a testület szerdai ülésén. Három jobbikos honatya tartózkodott, a szocialista és az LMP-s képviselők nem vettek részt a bizottsági ülésen.

Salamon László – aki jelenleg a bizottság kereszténydemokrata elnöke – meghallgatásán hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén legjobb tudása és lelkiismerete szerint fogja ellátni feladatát. Kérdésekre válaszolva azt mondta: ahogy a bizottságot is pártatlanul vezette, úgy fog eljárni alkotmánybíróként is. Továbbá kifejtette, hogy meggyőződése szerint az ember által alkotott jog felett vannak isteni törvények, amiket nem szabad megsérteni, de ez a jogalkotó felelőssége.

Az alkotmánybírákat a parlament plenáris ülése választja kétharmados többséggel, Salamon Lászlóról várhatóan még idén döntenek.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2012. december 12. 15:51
Salamon szerintem megfelelő jelölt az AB tagságra. Ha szakmai ismereteit és a szakpolitikusi tevékenységét nézi akkor nem lehet kifogása. 90 óta a parlament Alkotmányjogi Bizottságban dolgozott, jelenleg az Elnőke. Ezen kivül húsz éve oktat a PPKE-n alkotmányjogot. Mivel úgy, mint más független intézmény az előírt törvények szerint müködik ezért teljesen irrelevánsnak tartom, de tartottam mindig, hogy kinek milyen a világnézete ezekben az intézményekben. Mivel olyan hogy független egy álságos felvetés ami egy nagy csusztatás s elfedi azt, hogy ezeknek az intézményeknek a müködése nem független a törvényi előírásoktól, mert attól függenek, s ennek alapján hozzák hozhatják meg döntéseiket. A szubjektivitás, értékrend megjelenése csakis a törvények betartása mellett történik. Az AB-ben pl a különvéleményben, vagy a határozat indoklásában. Ennek egy példája pont a legutobbi hajléktalan ügynél is megjelent. A többségi vélemény más aspektusból közelitette meg a témát, mint a külön véleményben. A társadalom inkább elfogadta a külön vélemény indokait, mint a kihirdetettet. Ebből is látszik, hogy például ebben az esetben is az emberi szubjektum az ami a jogértelmezést befolyásolja és nem a világnézeti. Inkább a társadalomról és az állam kapcsolatának és a törvényekben megjelenő kapcsolatáról szól az egész, s arról, hogy erről szuverin emberek hogyan vélekednek.
kjkj945
2012. december 12. 14:12
""Támogatta Salamon László jelölését az alkotmányügyi bizottság"" kormánypárti képviselői, és egy független honatya
tarackos
2012. december 12. 12:58
A sötét nagyúr szolgálatáért megkapja jutalmát. Remélem majd a néptől is megkapja ami jár!
gabuci
2012. december 12. 12:47
Milyen meglepő. Én még akkor voltam a szomszédja Budán, mikor az MSZMP-ben nyomta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!