NGM: Nem ütközik uniós jogba a kommersz italok adója

2013. április 30. 18:13

Magyarország továbbra sem kívánja módosítani a jövedéki adóról szóló törvényt, a kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság által vitatott magyar jogszabályhely teljes mértékben megfelel a közösségi jognak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

2013. április 30. 18:13
A szaktárca keddi közleményében ismerteti: az Európai Bizottság 2013. április 26-án kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az alkoholtermékek jövedéki adójával összefüggésben. A testület úgy látja, hogy Magyarország jogtalanul alkalmaz két különböző adókulcsot az etilalkoholból készült termékekre, hiszen az Európai Unió a minimum adószint meghatározása mellett csak egyetlen adókulcs alkalmazását teszi lehetővé. 
 
A magyar kormány álláspontja szerint azonban komoly egészségügyi kockázatot jelent az alkoholfogyasztás, ezen belül kiemelten a finomszesz és mesterséges aromák felhasználásával készült, úgynevezett „kommersz” szeszes italok nagy mennyiségű fogyasztása.
 
Az intézkedés szükségességét az indokolta, hogy a „kommersz” szeszes italok előállítási költsége csak töredéke a tiszta növényi párlatok előállítási költségének, így kiskereskedelmi áruk is kedvezőbb. Ez a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat a „kommersz” szeszes italok nagyobb mértékű fogyasztása irányába befolyásolta, az alacsonyabb ár pedig a kereslet-növekedés irányába hatott. 
 
A differenciált adómérték bevezetése a „kommersz” italok esetében – fokozott egészségügyi kockázata miatt – az egész társadalom érdeke – hangsúlyozza az NGM. Az új szabályozás az olcsó, mesterséges aromák felhasználásával készült szeszes italok árát növeli, ezáltal csökkentve a lakosság etilalkohol- fogyasztását. Az uniós jog is különbséget tesz minőségi alapon az egyes alkoholfajták között, így az etilalkoholok magyarországi eltérő adómértéke sem ütközhet uniós jogba – mutat rá a tárca. 
 
Magyarország kész arra, hogy szükség esetén álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédje – tette hozzá közleményében a tárca.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. május 01. 08:51
Nálunk minden megfelel az úniós jognak!Aki mást állít az hazudik,vagy nem ért minket. Komoly egészségügyi kockázat volt a chipsadó esetében is,a dohány esetében is,és komoly egészségügyi kockázat van abban is hogy egy átlagcsaládnak havi 100 ezer Ftba kerül a kaja.Na ez a legnagyobb egészségügyi kockázat. Mellesleg szólva az alkoholok adóját nyugodtan lehetne emelni,és eközben az élelmiszerek árát csökkenteni.Hogy a cigi meg a pia méregdrága az engem hidegen hagy,a kenyér ára nem.
vigyor
2013. május 01. 08:01
Bár érteném, hogy miről van szó... A pálinka és a pancs jövedéki adója különbözik, vagy mi?
Dr Safarov alvásterapeuta
2013. május 01. 07:58
A bukta eben is be van kalkulálva, de hát ilyen a háború.
gross
2013. április 30. 23:06
Láttunk már néhány ilyen NGM-es közleményt, ami aztán mégsem úgy volt... Mindenesetre a Tanács 92/83/EGK irányelve teremt lehetőséget egy csökkentett jövedéki adó alkalmazására az etilalkohol-alapú italok tekintetében, de szerintem a Magyarország által alkalmazott megoldás nem illeszkedik ebbe. Lehet persze lobbizni, hogy módosítsák az irányelvet, hiszen a franciák és görögök anno betettek kivételeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!