A gyógyszertárak tulajdonjogába is beszállna az állam

2013. június 20. 13:01

2014-től a patikák csak úgy működhetnek, ha a tulajdonrész 25, majd 2017-től 50 százaléka gyógyszerész kezében van. Egy HVG által bemutatott csütörtöki parlamenti módosító szerint amennyiben az ott dolgozó gyógyszerész, vagy bármely patikus nem nyilatkozik arról, hogy meg akarja venni az adott üzletet; úgy az állam megveszi azt, és három év múlva újra megpróbálkozik annak eladásával pályáztatás útján.

2013. június 20. 13:01

A hvg.hu arról ír: a gyógyszertárak csak úgy működhetnek 2014-től, ha a tulajdonrész 25, majd 2017-től 50 százaléka gyógyszerész kezében van. Így a szakmai befektetőknek el kell adniuk tulajdonrészüket, a dolgozóknak pedig meg kell azt vásárolniuk. Ha pedig nem nyilatkoznának erről a dolgozók, akkor az állam venné meg a tulajdonrészt, és három évvel később újra megpróbálkozna az eladással.

Az indoklás szerint az állam így segítené elő a szakmai szempontok érvényesülését és a magas színvonalú gyógyszerellátást.

A hvg.hu arról is ír: a gyógyszerészek kedvezményes hitelre jogosultak a kormánnyal való megállapodás alapján.Hha a gyógyszerész magánszemélyként akar hitelt felvenni, akkor a 6,7 százalékos hitelből 3,7 százalékot az állam átvállal. Ha vállalkozóként akar kölcsönhöz jutni, akkor az állam öt évre megelőlegezi a tőkebefektetést, amit 3 év türelmi idővel 3 részletben kell visszafizetnie.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narancs elvtárs
2013. június 20. 15:11
ez az orszag halalra van itelve... a narancsmaffia altal... lassu kinhalalra!
foxi
2013. június 20. 14:54
Csak mint info : "EuGH bestätigt deutsches Recht Nur Apotheker dürfen Apotheken betreiben 19.05.2009 · Besitz und Betrieb einer Apotheke bleiben nach einem Urteil des Europäischen Gerichtshofs studierten Pharmazeuten vorbehalten. Das deutsche Apothekengesetz muss nicht geändert werden. " Forrás: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/recht-steuern/eugh-bestaetigt-deutsches-recht-nur-apotheker-duerfen-apotheken-betreiben-1797475.html Németországban csak engedélyezett ( ! ) gyógyszerész üzemeltethet és birtokolhat gyógyszertárat.Maximum 3 patikát. Ez azt jelenti, hogy se a WALLIS, se az OTP , de még a gyógyszer nagykerek se lehetnek gyógyszertárak tulajdonosai.
dudly55
2013. június 20. 14:38
Ki fog minket ettől a fidesz haramiától megvédeni? A gyomrom görcsben és sírhatnékom van ettől a sok szemétségtől.
VakzKommondor
2013. június 20. 14:12
00 trafikot nyert egy Lázárhoz köthető cégcsoport 2013, június 20 - 10:47 Trafikmutyi Friss hírek Több mint 500 trafik kerülhet júliustól a hódmezővásárhelyi székhelyű Continental-csoportot vezető Sánta János közvetlen közelébe, aki tevékeny szerepet vállalt a törvény kialakításában. A nyertesek között van egy nyugdíjas takarítónő is. Szilágyi György jobbikos képviselő hétfői sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy két héttel korábban 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg egy olyan cég technológiai fejlesztésére, melynek főtevékenysége a dohánytermék gyártása. A nyertes cég a hódmezővásárhelyi Continental Zrt. volt, amelynek vezetője, ifj. Sánta Jánoshoz Lázár János államtitkár (volt hódmezővásárhelyi polgármester) egyik legfőbb bizalmasának számít. Márciusban Sánta másik cégével, a Tabán Trafik Zrt-vel közel 50 millió forintot nyert el munkahelyi képzésre. A hvg.hu május számolt be arról, hogy Baján egyetlen lakásba 25 céget jegyeztettek be, amelyek bel- és kültagjai több mint 90 trafiküzemeltetési engedélyt nyertek. Két további dombóvári céggel együtt a Continentalhoz kapcsolódó cégháló bel- és kültagjai közel 100 trafikot tudhatnak magukénak. A hírre idősebb Sánta János, a Continental-csoport alapítója egy interjúban úgy reagált: "Mind igaz. És nincs benne semmi titkolnivaló”. Ennek ellenére tagadta, hogy dolgozóik központi szervezéssel pályáztak és nyertek. A hvg.hu csütörtöki írásában arról számolt be, hogy ezen felül közel 130 olyan trafikos céget jegyeztek be május végéig, amelyek tagjaikon keresztül szintén a Continental-csoporthoz köthetők. A beltagok összesen 428 trafiküzemeltetési engedélyt nyertek. A bajai céghálóban található cégekkel együtt így 527 koncesszióról (a kiosztott 5378 trafikengedély csaknem 10 százalékáról!) állapítható meg, hogy a Lázár bizalmasához köthető csoporthoz kapcsolódik. A nagy hazai élelmiszerláncok, a CBA és a Coop-csoport, valamint a vietnámi Vu Quy Dong érdekeltségébe tartozó Vimpex-csoport nyertesei körül is jól kivehető trafikos céghálózatok alakulnak ki, azonban ezek messze elmaradnak a Continental-csoporthoz köthető trafikbirodalomtól. http://alfahir.hu/500_trafikot_nyert_egy_lazarhoz_kotheto_cegcsoport?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201306
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!