Fidesz: Nem kívánjuk államosítani a patikatulajdont

2013. június 26. 18:41

A Fidesz-kormány célja, hogy a betegek biztonságos és folyamatos ellátásának érdekében a patikák a magyar patikusoké legyenek, ne a multiké és ne is az államé – közölte a Fidesz sajtóirodája szerdán az MTI-vel.

2013. június 26. 18:41

A Fidesz közleménye arra reagál, hogy az MSZP szerint a parlamentben szerdán elfogadott egészségügyi salátatörvény nyomán több száz patika lehet az államé. A Fidesz szerint a Gyurcsány-Bajnai kormány liberalizációja következtében a gyógyszertárak egyre nagyobb köre került pénzügyi befektetők, köztük offshore cégek kezébe. 2010-re minden negyedik gyógyszertár veszteséges lett.

Éppen ezért indult a többségi gyógyszerészi tulajdon elérését segítő patikai hitelprogram és tőkeprogram is. Ha a gyógyszerészek nem élnek a vásárlási lehetőséggel, akkor az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga, ez nem államosítási szándék, hanem az állam garanciális elemként léphet be, ideiglenesen, amíg a gyógyszerész tulajdont tud szerezni a patikában – ismertetik.

A közlemény szerint a 2330 közforgalmú gyógyszertár közül jelenleg 352-ben nincs meg az 50 százalékos gyógyszerészi tulajdon, 487 gyógyszertár esetében pedig még a 25 százalékos arányt sem érik el. A már meglévő gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25 százalékot, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

A közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaság tulajdoni hányadának átruházása esetén elővásárlási jog illeti meg az érintett gazdasági társaságban tulajdoni hányaddal rendelkező gyógyszerészt, a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészt, a működési nyilvántartásban szereplő gyógyszerészt vagy az államot, de ebben a sorrendben. Tehát mindezekből látszik, hogy az állami elővásárlási jog célja a gyógyszerészi tulajdonszerzés elősegítése – hangsúlyozza a Fidesz közleménye.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2013. június 27. 11:21
Ha tehát ezt mondják akkor jön az államisítás.
liberálzöld.
2013. június 27. 10:49
Államosítani? Eszednél vagy? Mikolásítani, meg Simicskásitani fogják, nem államosítani!!!!
Felebarát
2013. június 27. 07:36
zárjuk be az összes drogot árulót :D
nyugalmazott tanár
2013. június 27. 07:18
Fidesz: Nem kívánjuk államosítani a patikatulajdont A normális emberek agyában ekkora marhaság fel sem merült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!