Százakat bocsát el a MAL Zrt.

2013. augusztus 09. 19:42

Csoportos létszámleépítést jelentett be pénteken a felszámolás alatt álló Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. felszámolóbiztosa az üzemi tanácsnak. 200-300 embertől válhatnak meg, de a leépítés a beszállítóknál kétszer ennyi embert is érinthet.

2013. augusztus 09. 19:42

Az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke elmondta: 200-300 dolgozót bocsáthatnak el a gyárból, mivel július végével megszűnt a bauxitfeldolgozás Ajkán. A végleges létszámról még folynak a tárgyalások. Hozzátette: az elbocsátások jelentős részére ütemezetten, az év végéig sor kerül, de a folyamat 2014 májusig is elhúzódhat. A technológiában alkalmazott berendezések leürítéséhez és karbantartásához még szükség van a munkavállalók egy részére, a felszámolóbiztossal folyamatos az egyeztetés.

Pad Ferenc szerint a Mal Zrt.-nél a vörösiszap-katasztrófa után még több mint ezren dolgoztak, ez a létszám a mostani leépítéssel megfeleződik. Az idén februárban 197 dolgozót, többségükben bányászt küldtek el a halimbai bánya bezárását követően. A szakszervezeti vezető szerint a leépítés más beszállítóknál kétszer ennyi, azaz 400-600 dolgozót érinthet a térségben.

Az MTI a létszámleépítéssel kapcsolatban a felszámolóbiztost nem érte el.    

Az ajkai timföldgyár felszámolását február 27-én rendelte el a Veszprémi Törvényszék egy hitelező kérelmére. A cég irányítását a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. állami vagyonfelügyelője vette át.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
megmondtam előre
2013. augusztus 10. 18:49
Az utobbi 3 évben sok mindenről leszoktattak,de pont erről nem tudnak.
Burkus Gordon
2013. augusztus 10. 14:29
Plusz tizet megöltek.
dönci5
2013. augusztus 10. 14:22
Előre az egymillió új munkahelyért!
Oscar Rionavelli
2013. augusztus 10. 13:21
Néha érdemes lenne gondolkodni is. Ezt elsősorban a ballibbantaknak ajánlom, mert náluk nem szokás. Adva van egy milliárdokat termelő, valakiket a 100 leggazdagabb magyar közé repítő cég. a tulajdonosok csak a pénzt szedték kifelé, de nem fordítottak egy vasat sem a fejlesztésre és biztonságra. Helyette megvásárolták a szakértőket, és már jöhetett is a katasztrófa. Nem derült ki, hogy egy hitelező bank, vagy az Eon kérte a felszámolást. Vagyis akármelyik is kérte, az mindenképpen ballibant érdekeltségű förmedvény. Amit én nem értek: hogyan halmozott fel a MAL ekkora tartozást, ha közben a tulajdonosok a 100 leggazdagabb magyar közt egyre előkelőbb helyre kerültek a listában? A mostani helyzetben a magyar államnak, az adófizetőknek kéne megfizetni azt a pénzt, amit a tulajdonosok elsikkasztottak. Miért tenne ilyet az állam? Persze, a tovajok értékrendjét képviselő ballibbant sajtó azonnal nekiesett a kormánynak. A megoldás végtelenül egyszerű. termelést leállítani, mindenkit elbocsátani, felszámolást mielőbb befejezni, új céget (állami céget!!!) alapítani, és megkezdeni a termelést, visszavenni a volt alkalmazottakat. A tovajokat börtönbe zárni, a mellettük kampányoló médiamunkásokat megbélyegezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!