Jobbik: Pintér és Navracsics mondjon le!

2013. október 06. 14:18

A Jobbik szerint az ároktői banda esete rámutat: Magyarországon az igazságszolgáltatás és a közbiztonság totális csőd- és válsághelyzetbe került. A párt ezért lemondatná a belügyminisztert és az igazságügyi minisztert is.

2013. október 06. 14:18
A rendőrség szombaton közölte a honlapján, hogy megszökött a házi őrizetből az idős emberek sérelmére elkövetett rablógyilkosságokkal vádolt ároktői banda két tagja. A 26 éves Rostás Henrik és az 51 éves Rostás Elemér péntek éjjel a házi őrizet szabályait megszegve ismeretlen helyre távozott.
 
A hattagú banda az ügyészség szerint 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt rá 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben, illetve vidéki településeken. A büntetett előéletű, egymással szoros rokonságban álló ároktői férfiak gátlástalan, embertelen módon bántak kiszemelt áldozataikkal. Maszkban, csuklyában éjszaka törtek rá az idős emberekre otthonaikban. Megkötözték, ütötték, rúgták kiszolgáltatott áldozataikat, elrabolták készpénzüket, ékszereiket, értékeiket. Két idős ember belehalt sérüléseibe, a vádhatóság szerint több másik esetben is megállapítható az emberölés kísérlete.
 
Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője vasárnapi telefonos sajtótájékoztatóján azt mondta: „egy magára valamit adó országban és kormányban a belügyi és az igazságügyi miniszter egy ilyen eset után bocsánatot kér és veszi a kalapját”
 
A Jobbik az ilyen esetek elkerülése végett azt javasolja, hogy azokban az ügyekben, ahol már megtörtént a vádemelés és az elkövetők öt vagy annál több év letöltendő büntetést kaphatnak, szüntessék meg a házi őrizet lehetőségét. Az öt évnél kevesebb börtönbüntetéssel sújtható vádlottak esetében pedig kötelezően bevezetné a párt a GPS-alapú nyomkövetős karperec alkalmazását, hogy ha megszöknek, a rendőrség azonnal értesüljön erről és el tudja fogni őket. Emellett a Jobbik az elítéltek esetében megszüntetné a látogatók fogadását és az eltávozást is. 
 
„Elég volt a bűnözők jogaiból”, a Jobbik rendet szeretne – fogalmazott Mirkóczki Ádám.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cudaregyvilág
2013. október 07. 09:46
" Rostás Henrik és az 51 éves Rostás Elemér péntek éjjel a házi őrizet szabályait megszegve ismeretlen helyre távozott." Emberölés után majd pont a háziőrizet szabályait tartják be, egyszerűen nevetséges. Egyetértek a Jobbik felszólításával, pont!
Felebarát
2013. október 07. 07:25
lergalábbis Pintér, biztos
egy vélemény
2013. október 07. 00:11
A házi őrizet túlnyomórészben a kevésbé súlyos esetekben kerül alkalmazásra, akkor valóban nem jelenti az Ön által írt 24 Órás rendőri felügyeletet. Ez azonban speciális eset, ezért idéztem a jogszabályt, amely itt folyamatos "3-ik fokozatú" rendőri ellenőrzést tett volna kötelezővé.Ezért nyilvánvaló a rendőri mulasztás.
egy vélemény
2013. október 06. 22:56
Jogszabály egyértelműen rögzíti, hogy „a rendőrség a házi őrizet előírásai megtartásának ellenőrzését folyamatos rendőri ellenőrzéssel látja el, ha az előzetes letartóztatás tartama a büntetőeljárásról szóló törvény szerint lejárt és a bíróság ezt követően házi őrizetet rendel el” A folyamatos rendőri ellenőrzés legcélravezetőbb módszereit talán a rendőrségnek magának kellene tudnia. Ez egy szakma, vagy mégsem? „A Kormány a rendőrséget a rendészetért felelős miniszter útján irányítja.” Ha ilyen durva hibát követ el a rendőrség, akkor miért nem nyilatkozik erről Pintér Sándor belügyminiszter? A házi őrizet végrehajtása felett a törvényességi felügyeletet egyébként is a büntetés-végrehajtási felügyelet részeként az ügyészség gyakorolja. Ha a rendőrség netán ezirányú képzés vagy eszközök híján alkalmatlan a háziőrizettel kapcsolatos feladatának elvégzésére, akkor talán a Legfőbb ügyésznek lenne bőven tennivalója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!