Jávor és Lázár Paksról vitatkoztak az ELTE-n

2014. február 27. 21:15

Az ELTE-n rendezett fórumot a paksi bővítésről Joghallgatók Önképző Szervezete, melyre Lázár Jánost és Jávor Benedeket hívták meg. Az Index szerint a vitát a nyilvánosság kizárásával akarták megtartani, de ennek ellenére több médium is tudósított az eseményről.

2014. február 27. 21:15

Az esemény szervezői között szerepel Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia is. A vitára kezdetben nyilvános volt a regisztráció, de ezt később az ELTE jogi karának hallgatóira szűkítették. Az Index beszámolója szerint a bejáratnál szigorúan ellenőrizték, hogy az érkezők regisztráltak-e. Ennek ellenére az Index és a Népszabadság munkatársa is bejutott a helyszínre.

Lázár azzal kezdte, hogy a paksi bővítés valójában nem bővítés, hanem kapacitásfenntartás, ezt azonban Jávor Benedek vitatta. Szerinte azonban nagyobb baj, hogy a magyar-orosz megállapodás előtt kellettek volna ilyen viták. A PM-es politikus a Medián felmérésére hivatkozott, miszerint a magyarok hatvan százaléka ellenzi a paksi bővítést. Azt is hozzátette, hogy a kormány kommunikációjával ellentétben Paks 2. nem csökkenteni, hanem növelni fogja az áram árát. Jávor szerint a beruházás annyi munkahelyet sem fog teremteni mint amennyit a kormány sugall, ráadásul geopolitikai elköteleződést jelent Oroszország irányába.

Lázár azt mondta, hogy a bővítéssel kapcsolatos előterjesztésekről a következő parlament szavaz majd, és a Roszatom honlapján helytelenül szerepel, hogy már mindhárom szerződést megkötötték volna. Lázár azt is cáfolta, hogy Brüsszel engedélyére várni kellene. Mint mondta, ez az engedély már megjött, és a Bizottság csak azt kifogásolja, hogy negyven százalékban magyar kivitelezők lesznek érdekeltek a fejlesztésben, ez tehát nem nyitott az EU többi országának.

Jávor szerint elég lett volna 2020 körül dönteni a bővítésről, Lázár azonban arra hivatkozott, hogy a bírósági eljárásokkal és engedélyekkel úgyis csúszni fog a beruházás. Jávor azon felvetését, hogy az orosz hitel helyett inkább EU-s forrásokból kellene az energiahatékonyságot növelni, Lázár úgy kommentálta: egy Unicum mellett meg lehet vitatni – foglalja össze az Index.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6qwasyx
2014. február 28. 09:11
Egy ócska falusi resti klotyójának a szintjére süllyedt a fidesz, Orbán és csürhéje. Ezt ma már mindenki tudja Európában és a tengeren túl is.
Wagner Hopkins
2014. február 28. 00:50
Minek áll le a Nemhonossal?
Vakkhangya
2014. február 28. 00:30
""""Fellegi találkozott is az orosz Roszatom vezérigazgatójával, helyettes államtitkára pedig a francia Areva elnökhelyettesével tárgyalt. Fellegi azonban arról nem beszélt, és nem is tett ígéretet, hogy kiírnak pályázatot a bővítésről. Mint kiderült, pályázat nem lett, Orbán Viktor január 14-én e nélkül írta alá Vlagyimir Putyinnal a szerződést, amelynek részletei egyelőre nem ismertek."""" :-))))))))))))))))))))))))))))
gross
2014. február 27. 22:03
Furcsa, hogy joghallgatók egy energetikai-közgazdasági-geostratégiai témában szerveznek vitaestet, és erre az ország egyik legelfoglaltabb fontosembere el is megy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!