Orosz Mihály Zoltán a Budapest Pride-on

2014. július 07. 16:04

Az érpataki polgármester elmehet a helyszínre, kiabálhat, nyilatkozhat, táblákat tarthat a magasba – de nem valaki más rendezvényén, hanem annak közelében, ellentüntetőként.

2014. július 07. 16:04
Szabó Máté Dániel

A Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere a községe polgárát, Szőllősi Gábort, a TASZ munkatársát politikai véleménye miatt diszkriminálta, amikor 2013. február 9-én rendőrökkel vezettette ki az önkormányzat által szervezett nyilvános rendezvényről, amelyet a „becsület napja” alkalmából tartottak. A rendezvényt a polgármester az önkormányzat nevében eljárva szervezte meg, a helyszín a helyi általános iskola volt. A rendezvényre ellátogatott Szőllősi Gábor, érpataki lakos, egyben a TASZ munkatársa, valamint Tódor János újságíró. Amikor a polgármester meglátta őket a közönség soraiban, verbálisan rájuk támadt, vélt liberális nézeteik miatt pocskondiázta és nemkívánatos személyeknek nevezte őket, majd rendőrt hívott. A rendőrség annak ellenére kivezette Szőllősit és Tódort, hogy rendzavarásra a polgármester állításán kívül semmilyen jel nem utalt. (...)

Jelentős különbség van a két rendezvény között. Az a rendezvény, amelyet a polgármester az önkormányzat, vagyis a teljes közösség nevében szervezett, mindenkinek szól, ahogy az önkormányzat is mindenki önkormányzata, nemcsak azé, aki a polgármesterrel egy politikai véleményen van. A jog ezt azzal juttatja kifejezésre, hogy az ilyen rendezvény ugyanúgy az egyenlő bánásmódról szóló törvény hatálya alá tartozik, mint bármely más hivatalos aktus, így a polgármester nem hivatkozhat a gyülekezési törvény biztosította szabadságára a résztvevők megválogatása körében. A Budapest Pride ezzel szemben a gyülekezési szabadság gyakorlása körében szervezett rendezvény: azok, akik közösen akarják közterületen kifejezni politikai véleményüket, ezt megtehetik, és joguk van ezzel összefüggésben arra, hogy biztonságosan tehessék ezt. Nem kell eltűrniük maguk között, a saját rendezvényükön a velük egyet nem értőket: ellentétben a polgárokkal szemben kötelezően semleges önkormányzattal, ők a más véleményen lévőket távol tarthatják maguktól.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2014. július 08. 11:32
A magyar és keresztény gyalázás miatt nem szólalnak meg a taszkalapok?
Horst_Tappert
2014. július 08. 10:13
Itt az ideje, hogy nevet változtassanak... TASZ-ról TOSZ-ra...
atila68
2014. július 08. 07:39
Szabó Máté Dániel szabadságjogi aktivista megmondja Orosz Mihály nem-szabadságjogi nem-aktivistának, hogy mit tehet ér mit nem.
Ángyán Páván
2014. július 08. 00:50
Adjanak nekik egyszigetet, ahol buzulhatnak, taszolhatnak. Vigyék a cigányokat is, hogy legyen, aki dolgozik rájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!