Szegeden tárgyalják másodfokon az ároktői banda ügyét

2014. július 09. 10:53

A tárgyalás időpontját egyelőre nem tűzték ki. Első fokon a banda tagjai közül három vádlottat életfogytiglan, a negyedrendű vádlottat 8, az ötödrendűt 20, a hatodrendű pedig 10 év szabadságvesztésre ítélték nem jogerősen.

2014. július 09. 10:53

A Szegedi Ítélőtáblán tárgyalják másodfokon az ároktői banda ügyét – tájékoztatta a bíróság szerdán az MTI-t. A tárgyalás időpontját még nem jelölték ki.

Januárban a Fővárosi Törvényszék három vádlottnál életfogytiglant szabott ki idősek sérelmére elkövetett súlyos cselekmények miatt a hattagú ároktői banda ügyében, első fokon. Az első- és a harmadrendű vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra, a másodrendű vádlott pedig leghamarabb 30 év múlva. A negyedrendű vádlott 8, az ötödrendű 20, a hatodrendű pedig 10 évet kapott nem jogerősen.

A törvényszék nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérlete, továbbá számos rablás, személyi szabadság megsértése, testi sértés és más bűncselekmény miatt mondta ki egyes vádlottak bűnösségét.

Míg az ügyészség szerint 18 sértettje van a bűncselekmény-sorozatnak, addig a bíróság csupán 14 sértett esetében állapított meg büntetőjogi felelősséget.

Az ügyészség a támadássorozat mindkét halottját a vádlottak terhére rója, a bíróság azonban az egyik befejezett emberölésnél nem látta egyértelműen bizonyítottnak a vádlottak bűnösségét, ezért ebben a vádpontban felmentette őket. 

A tucatnyi támadásból a bíróság az elsőrendű vádlottat kilenc, a másodrendűt hét, a harmadrendűt pedig nyolc esetben találta bűnösnek több különféle bűncselekmény miatt.

Az eljárás adatai szerint a vádlottak éjjel, maszkban rátörték a bejárati ajtót a 70-80 éves emberekre, rúgták, bottal, ököllel verték őket, majd megkötözték és úgy bántalmazták tovább, hogy értékeit megszerezzék. Az áldozatok töréssel, belső sérülésekkel, megkötözve, betömött szájjal szenvedtek otthonukban akár egy fél napon keresztül is, nem egyszer úgy, hogy súlyos bútorokat is rájuk tettek az elkövetők.

A zsákmány a Budapest külső kerületeiben, illetve vidéki településeken 2008 ősze és 2009 tavasza között elkövetett tíz támadás során összesen kevesebb mint 10 millióra tehető, de volt, ahol csupán néhány ezer forintnyi fagyasztott húst raboltak az elkövetők.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért, enyhítésért fellebbeztek.

A fél évtizede húzódó eljárásban tavaly tavasszal többen előzetesből házi őrizetbe kerültek, mert lejárt az előzetes letartóztatás törvényben rögzített, akkor még négyéves felső határa. Októberben két vádlott megszökött házi őrizetéből, de napokon belül kézre kerítették őket Svájcban.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. július 09. 15:34
Remélem szabadlábon védekezhetnek! :)
kukagyerek
2014. július 09. 11:56
Kiengedni őket és helyettük Magyar Gárda tagokat becsukni!!!
Civilkontroll
2014. július 09. 11:52
Ugye ez az az ügy aminél 4 év alatt SEM voltak képesek a hatóságok elvégezni az elkövetőkkel kapcsolatos DNS vizsgálatokat. Mert Orbán Ráhelka esküvőjén ellopott 2 telefon után hajtóvadásztak és 60 pincértől és szakácstól vettek DNS-t, ami teljesen lekötötte a kapacitást. Ez nyilvánvalóan sokkal súlyosabb bűncselekmény - meglopni a Kedves Vezető lányát - mint idős, felesleges magyarokat gyilkolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!