Mégsem „fészkelte be magát a droglobbi” az ombudsmani hivatalba

2014. szeptember 19. 13:58

A Magyar Nemzet egy birtokukba került levelezésre hivatkozva írta: előre egyeztetett a TASZ programvezetője az alapjogi biztosi hivatal egyik főosztályvezetőjével. Székely László, az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indított, amely hamar kiderítette: egy belső levelezést tüntetett fel félrevezetően a Magyar Nemzet.

2014. szeptember 19. 13:58

A Magyar Nemzet pénteki számában (birtokába került levelezésre hivatkozva) azt írta, előre egyeztetett a TASZ programvezetője az alapjogi biztosi hivatal egyik főosztályvezetőjével arról, hogy mikor lásson napvilágot a józsefvárosi tűcsereprogramról készült, a VIII. kerületi városvezetőket elmarasztaló ombudsmani jelentés.

A Magyar Nemzet által hivatkozott levél az ügy előadója és hivatali vezetője között, a tűcsereprogram megszüntetéséről szóló jelentés tervezetének előkészítésekor készült – közölte Székely László, az alapvető jogok biztosa pénteken az MTI-vel. A napilap pénteken azt írta, hogy a hivatal főosztályvezetője a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet programvezetőjével levelezett arról, mikor lásson napvilágot a józsefvárosi tűcsereprogramról készített ombudsmani jelentés.

A Magyar Nemzet szerint a programvezető nemcsak tájékoztatta a főosztályvezetőt a tűcsereprogrammal kapcsolatos fejleményekről és blogbejegyzéseket ajánlott a vizsgálatot folytatók figyelmébe, hanem egy májusi levélben már „lényegében a jelentés időzített megjelentetésére kéri a főosztályvezetőt, arra hivatkozva, hogy nagy médiamegjelenést szánnak neki, ám a következő időszak erre nem alkalmas, mert ő nyaralni megy”. A lap a levelezésből arra következtetett, hogy a TASZ-nál a jelentés elkészülte előtt tudhattak a tartalmáról. A Magyar Nemzet a cikkben közölte egy elektronikus levél másolatát is.

Székely László a napilap cikkének megjelenése után belső vizsgálatot rendelt el, és délelőtt azt közölte: a vizsgálat első megállapítása szerint a levél a hivatal zárt levelező rendszeréből származik, és sem feladóként, sem címzettként nem szerepel rajta a TASZ.

A levél az ügy előadója és hivatali vezetői között, a jelentés tervezetének előkészítése során készült, és ismeretlen módon került a Magyar Nemzet birtokába” –állapította meg a biztos. Hozzátette: „a Magyar Nemzet címlapján a címzettek és a feladó nevének kitakarásával másolatban közölt elektronikus levéllel, valamint az ahhoz fűzött feltételezésekkel a lap azt a hamis látszatot keltette, mintha az az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársai és a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet közötti levélváltás dokumentuma volna”. Az alapvető jogok biztosa azt írta: sajnálattal állapítja meg, hogy a lap nagyobb jelentőséget tulajdonít a hivatal munkatársai egymás közötti, belső levelezésének, mint a kormány és a nemzeti drogstratégia által is támogatott tűcsereprogram sorsának.

Székely László emlékeztetett rá: a józsefvárosi tűcsereprogram megszűnésével kapcsolatban Kocsis Mátét (Fidesz-KDNP), a kerület polgármesterét olyan kompromisszumos megoldás kidolgozására kérte, amely figyelembe veszi minden érintett, különösen a helyi lakosok és az ellátott intravénás szerhasználók érdekeit.

Egy ilyen megoldásnak oly módon kell biztosítania a kerületben lakók egészséges környezethez való jogának érvényesülését, hogy ne vezessen a kritikus helyzetben lévő, egészségügyi és szociális szempontból egyaránt rendkívül kiszolgáltatott drogbetegek egészséghez való alkotmányos jogának ellehetetlenüléséhez, egyúttal hatékony megoldást jelentsen a drogszemét begyűjtésének megszervezésére” –hangsúlyozta Székely László.

Az M1 Híradójának a TASZ munkatársa, Sárosi Péter azt mondta, levelezett az illetékes főosztályvezetővel, de ez megszokott kapcsolattartás a jogvédők és az ombudsmani hivatal között. Hozzátette: nem ismerték előre a jelentés tartalmát, és nem akarták befolyásolni a hivatal állásfoglalását.

Székely László, az alapvető jogok biztosa a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet beadványa alapján foglalkozott a VIII. kerületi Kék Pont tűcsereprogram megszüntetésének körülményeivel. A biztos jelentését a hivatal az internetes oldalán hozta nyilvánosságra szerdán. Ebben a biztos azt állapította meg, hogy a józsefvárosi tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő.

A Fidesz szerint befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba

Kocsis Máté budapesti sajtótájékoztatóján az ombudsmani jelentést úgy jellemezte: „koncepciózus, politikailag rendelt, a TASZ által megírt, lejárató” dokumentum. Arra a kérdésre, hogy Székely László ombudsmannak le kell-e mondania az ügy miatt, a fideszes politikus azt válaszolta: ha a hivatal belső vizsgálata során kiderül, hogy az alapjogi biztos vétett, akkor álláspontja szerint igen.

A polgármester többször is kifogásolta, hogy csak a sajtóból értesült az ombudsmani jelentésről, azt csak pénteken kapta meg, majd a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva azt a kérdést tett fel, hogyan fordulhat elő, hogy az ombudsmani hivatal a TASZ-os Sárosi Péter nyaralásához igazít egy jelentéskiadást. A TASZ beadványával 90 százalékos átfedést mutató dokumentum egyébként már májusban készen volt, az önkormányzatot azonban csak júniusban kereste még az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala – tette hozzá.

Befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba, és ezúton felszólítom Székely Lászlót, hogy takarítsa ki onnan. Semmi keresnivalója TASZ-os droglobbistáknak (...) egy független ombudsmani hivatalban” – fogalmazott Kocsis Máté, aki jelezte, nem fog válaszolni a hivatalnak a jelentésben foglaltakra, amire pénteken kézhez vett levelében kérte Székely László. „Ne bohóckodjunk azzal, hogy egy kiadott jelentés után érdemi álláspontot vár az önkormányzattól” – mondta.

A Fidesz kommunikációs igazgatója a jelentés tartalmát is visszautasította. Reagálásában közölte: a józsefvárosi önkormányzat három éve végzi a „drogszemét” eltakarítását az utcáról. Azt is mondta, hogy amikor az alapjogi biztos azt kéri, gondoskodjanak a tűcsereprogramról, olyan dolgot kér, amire törvény nem kötelezi az önkormányzatot. Józsefváros semmilyen törvényt nem sértett meg – jelentette ki. A politikus hangsúlyozta, hogy morálisan is elítéli az egész ügyet, hiszen „szülők milliói már nem merik elengedni a gyermekeiket sehova, mert félnek, hogy kapcsolatba kerülnek a droggal”.

Kocsis Mátét a tájékoztatón megkérdezték Székely László időközben kiadott reagálásról, amely szerint a Magyar Nemzet által hivatkozott levél az ügy előadója és hivatali vezetője között, a tűcsereprogram megszüntetéséről szóló jelentés tervezetének előkészítésekor készült. A fideszes politikus válaszában arra hivatkozott, hogy a Magyar Nemzet cikke szerint viszont az egyik levelező fél a TASZ volt.

Székely László, az alapvető jogok biztosa a héten közzétett jelentésében azt állapította meg, hogy a józsefvárosi tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő. A biztos a TASZ beadványa alapján foglalkozott a VIII. kerületi Kék Pont tűcsereprogram bezárásának körülményeivel.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2014. szeptember 20. 16:09
amúgy az senkit nem érdekel, hogy kerülnek ki ilyen levelek, iratok az átlátszóhoz, a hvg-hez, a nemzethez stb, ilyenek és akár kormányzati, vagy brüsszeli levelezés...
Felebarát
2014. szeptember 20. 16:08
nemzet olyan, mint a vadász, hányszor meg még bíróságraya :D?
indiáner
2014. szeptember 20. 15:55
Pedig akkor mindenki örülne.
tango47
2014. szeptember 20. 12:47
Az (Itar)TASZSZ jelenti: "Mégsem „fészkelte be magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba" A jereváni rádió pedig ezt a hírt cáfolta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!