A HÖOK-elnök lemondatná a nemi erőszak ügyében érintett tisztviselőket

2014. október 03. 12:40

Azonnali hatállyal lemondásra szólít fel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke minden olyan ELTE kari hallgatói tisztségviselőt, aki a gólyatáborokban történt erőszakos bűncselekmények idején hivatalban volt, a szervezéshez bármilyen köze lehetett.

2014. október 03. 12:40

Körösparti Péter, HÖOK elnök az MTI birtokába került Zaránd Péter, egyetemi hallgatói vezetőhöz intézett pénteki levelében azt írta: amennyiben ezt nem teszik meg önként, minden, az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke részére biztosított jogkört használjon fel az érintettek hivatalukból történő azonnali eltávolítására.

A HÖOK elnöke emellett megfogalmazza azt az elvárását is, hogy egyetemi hök elnökként kezdeményezze a rektori vezetésnél egy egyetemi oktatókból és hallgatókból álló független vizsgálóbizottság felállítását, amely az ELTE elmúlt két évben tartott összes gólyatáborának dokumentációját átvizsgálja, valamint lehetőséget biztosít a résztvevők anonim panaszainak fogadására, és szükség esetén felelősségre vonási javaslatokat tesz az egyetem vezetése részére.

Körösparti Péter határozott álláspontja – olvasható a levélben –, hogy amennyiben az ügyben nem járnak el a lehető leggyorsabban és legszigorúbban, akkor az, az egész magyar felsőoktatás hallgatói mozgalmának komolyságát és szavahihetőségét, hitelességét ássa alá. Mindezek hiányában, a munkájukat becsületesen végző hallgatói önkormányzati képviselők érdekében, nem tehet mást – folytatta –, mint nyilvánosan is elhatárolódik az ELTE teljes hallgatói önkormányzatától. Úgy látja, amennyiben ezt a helyzetet nem tudja az egyetemi hök-elnök a súlyának megfelelően kezelni, akkor az ELTE teljes hallgatói önkormányzatában tisztújító választást kell tartani.

Azonnali vizsgálatot rendelt el és várhatóan büntetőfeljelentést fog tenni az ELTE állam és jogtudományi karának vezetése az intézmény 2013-as gólyatáborában történtek miatt – közölte Király Miklós dékán szerdán az MTI-vel az Index cikkére reagálva. Az ELTE rektora szeptember közepén kari szinten már fegyelmi eljárásokat indított az intézmény fonyódligeti és jogász gólyatáboraiban idén történtek miatt; több esetben a legsúlyosabb büntetés, azaz a hallgatói jogviszony megszűnése sem kizárt. Ezek az eljárások még zajlanak.

Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója a rektori intézkedésekről akkor azt mondta: a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha annak programját a legrészletesebb leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés. A közreműködő felsőéveseknek a legszigorúbb szakmai és morális elvárásoknak kell megfelelniük, részvételüket személy szerint az adott kar vezetőinek kell jóváhagyniuk.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. október 03. 16:56
Egy régi történet ismét megelevenedik! Az egyetemi ifjúságunk eme bacchanáliái úgy látszik minden évben egyre vadabbá kezdenek válni. Úgyannyira, hogy a bekötött szemű Jusztícia kikacsintva a kendője mögül- nagy meglepetésére saját leánykáit és fiacskáit látta dévajkodni! Nosza fölhördült a professzori kar! Skandalum!Ekkor megszólalt az ,aki miatt e történetet leírtam. Hajdanán- mesélte Jókai, volt a Kollégiumban egy középkorú bajuszos ember. Sok ilyen korú ember élt a városban, de ez most készült a leges-legutolsó egzámenjére.Osztálytársai-a matúrára készülő diákok per Józsi bá'nak titulálták. Nos az utolsó vizsga is fiaskóval végződött. Az utolsó kérdésnél nemcsak az ifjúság visító kacagása, hanem a komoly professzorok harsány hahotája pecsételte meg sorsát.A "lét igét" kellett elragoznia-latinul. Ki is vágta a rezet:Sum sus!-azaz disznó vagyok! A vén diák aztán búsan indult kóbor tanítóként megélni, (peregrínus volt)de a sors nem volt kegyes hozzá, a többit úgy is tudják, vagy ha nem, kampány helyett olvassanak egy kis Jókait! Nos ez a modern "túlkoros diák"a HÖOK elnöke, aki már idősebb SUS BÁCSINÁL IS még mindig hallgatói jogviszonyban áll. Mint ilyen a beosztása miatt kap egy jelentős summát, ami a "tansegekénél "is több..mert ő a hallgatói jogok apostola. Nem értem, hogy ha valaki egyszer elvégezte a tanulmányait, miért nem lép a távozás hímes mezejére? Átadva a hallgatói jogok ápolását hasonló ívású fiatal társainak. A botrányok évek óta testesebbek lesznek. Pont a hallgatói tanácsnak kellett volna megakadályoznia- de mit várjunk a Sus bácsiktól?
csuka
2014. október 03. 14:40
"A HÖOK-elnök lemondatná a nemi erőszak ügyében érintett tisztviselőket" Ő is felajánlotta már a lemondását?
Droite
2014. október 03. 13:53
Ez diktatura ..felelossegre vonni barkit is
heep
2014. október 03. 13:18
"...lemondásra szólít fel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke..." Figyelem MSZP, DK, libsik itt van az utánpótlás nektek. Ebből a figurából még "nagy" politikus lesz. Már most is mindenki hibás csak ő nem. Mindenki feláldozható csak ő nem. Szerencsésebb országban ilyenkor az első a HÖOK elnöke lenne aki lemondana.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!