A Fidesz és a Bankszövetség is üdvözli a devizahiteles fejleményeket

2014. november 11. 17:24

A Fidesz parlamenti frakciója üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, amellyel „elhárult a bankok elszámoltatásának utolsó akadálya is”. A Magyar Bankszövetség szerint a devizahitelek jelentette kockázat kikerülésével minden szereplő jól jár.

2014. november 11. 17:24

A Fidesz parlamenti frakciója üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) döntését, amellyel „elhárult a bankok elszámoltatásának utolsó akadálya is”. Hangsúlyozzák, hogy ez az elszámoltatás biztosítja a kamat- és törlesztőrészlet-csökkenést. Az Ab kedden mondta ki, hogy nem ütközik alaptörvénybe a devizahiteles banki kölcsönszerződéseket egyoldalúan módosító tisztességtelen kikötések következményeit meghatározó törvény, amely alapján az állam és a pénzintézetek közti ezzel kapcsolatos perek folynak.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott reagálásában azt írta: a frakció az Országgyűlésben csak olyan törvényt fog támogatni, amelynek eredményeként „az átlag devizahiteles törlesztő- és kamatrészlete negyedével csökken”, és ez hosszú távon is így marad. A kamat és a törlesztőrészletek csökkenését a bankok elszámoltatása biztosítja – folytatták –, ezért csak az elszámoltatás után történhet meg a forintosítás. Az új forinthiteleknél a fair bankokról szóló törvény garantálja, hogy a kamat nem növekszik, és a törlesztőrészlet az átlagos devizahitelesnél 25 százalékkal alacsonyabb marad – hangsúlyozta a kormánypárt.

Mint közleményükben írták, a kormány és a parlament a Kúria és a magyar bíróságok ítéletét hajtja végre, a Kúria és a bíróságok pedig csak a bankok elszámoltatására adhatnak lehetőséget, az árfolyamkockázat áthárítására nem. „Ezért a kamatok és a törlesztőrészletek csökkentését – amit korábban kedvezményes árfolyamú átváltással terveztünk – a bankok elszámoltatásával valósítjuk meg” – közölte a Fidesz-frakció, hozzátéve, hogy ezért csak a bankok elszámoltatása után történhet a forintosítás, és ezért kell garantálni „a lecsökkentett kamatot és törlesztőrészletet a fair bankokról szóló törvény segítségével”.

Eközben a Bankszövetség azt közölte: az elszámolás hatásait figyelembe véve azok, akik 2008-ban vettek fel devizahitelt, ugyanolyan helyzetben lesznek, mintha forintban adósodtak volna el, a 2005-2007 között hitelt felvevők pedig a forinthitelesekhez képest átlagosan egy jó használt autó árával lesznek előnyösebb helyzetben – mondta Becsei András alelnök, a bankszövetség keddi háttérbeszélgetésén. A Magyar Bankszövetség szerint a devizahitelek jelentette kockázat kikerülésével minden szereplő jól jár. Becsei András szerint, ha a jogalkotó kedvezményt nyújtana a forintosításhoz, minden devizahiteles jobban járna a forinthitelesekhez képest.
 

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. november 12. 12:42
"A Fidesz és a Bankszövetség is üdvözli a devizahiteles fejleményeket" ------------------------------------------ Én meg csókoltatom anyukátokat. Sokat gondolok rá mostanában.
kukagyerek
2014. november 12. 10:26
"A Fidesz és a Bankszövetség is üdvözli a devizahiteles fejleményeket" ........... Hogyne üdvözölnék! Kéz, kezet mos. Az amnéziás választók meg, le vannak sz@rv@!
Én, a bankár
2014. november 12. 09:52
Devizában nyilvántartott végzet, Kovács Anita könyve Vajon becsapták-e a pénzintézetek az embereket, vagy az ügyfelek voltak óvatlanok? • Történt-e jogsértés, vagy csak a piac természetes működésének vagyunk ámuldozó tanúi? Többek között ezekről a kérdésekről, a megoldás lehetőségeiről fejti ki véleményét hat jeles szakember - ügyvéd, jogász, közgazdász és érdekvédő - Kovács Anita újságíró interjúkötetében. Részlet a kötetből: „Annak érdekében, hogy ennek a könyvnek az olvasói ne maradjanak hoppon, nem markoltunk sokat, de azt alaposan szemügyre vettük. A devizaalapon, devizához kötött, devizában számolt vagy szimplán csak devizahitelnek nevezett kölcsönökről beszél hat ember, aki már évek óta ezt vizsgálja, értelmezi és a döntéshozóknak ész- és jogszerű megoldást javasol.” A kötet TARTALMA: • AJÁNLÁS; • Hitel, vagy kölcsön? (DR. DAMM ANDREA) /jogász/; • Mi történt itt? (D. HOSSÓ ANDREA) /közgazdász/; • Elszámolás európai módon (DR. LÁZÁR DÉNES) /európai közösségi jogász, a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület (PITÉE) elnöke/; • Közérdekű keresetet! (DR. LÉHMANN GYÖRGY) /ügyvéd/; • Korrekt elszámolást! (MAKKOS ALBERT) /közgazdász/; • Piacról bolondgombát? (VARGA ISTVÁN) /mérnök, a magyar Adófizetők Országos Szövetségének alelnöke, az MNB felügyelőbizottságának Jobbik által delegált tagja/; http://www.magyarmenedek.com/products/9433/Devizaban_nyilvantartott_vegzet_-_Kovacs_Anita.htm
Én, a bankár
2014. november 12. 09:50
Törvényjavaslat A Kormány és a devizahitelesek közös érdeke, hogy a Kúria jogalkalmazását jogállami keretek közé tereljük. Ennek érdekében az egyesület szakértői hamarosan elkészítenek egy törvényjavaslatot. Ez a törvényjavaslat nem ad minden nyitott kérdésre megoldást, de hozzájárulhat ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás működése egységesé váljon, és, a devizahitelesek helyzete megoldódjon. Ez egy első lépés lehet a jogállammá válás irányában. Kérjük a Miniszterelnök urat, hogy majd támogassa a törvényjavaslatunkat, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy azt a parlament a lehető leghamarabb elfogadja! Üdvözlettel PITEE Dr. Lázár Dénes, európai pénzügyi szakjogász (aki először mondatta ki a bankvédő kúriával hogy az árfolyamrés költség!!!) https://pitee.wordpress.com/2014/01/08/a-kuria-alaassa-a-kormany-gazdasagpolitikai-eredmenyeit-62013-pje-nyilt-level-orban-viktorhoz/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!