Varga: Csökkenhet a bankadó, ha többet hiteleznek a bankok

2015. február 02. 08:48

A nemzetgazdasági miniszter azt mondta: ha növekszik a bankok hitelezési aktivitása, akkor csökkenhet a bankadó, és erről tárgyalnak is a Bankszövetséggel. Leszögezte ugyanakkor, hogy kivezetni viszont biztosan nem fogják ezt az adónemet.

2015. február 02. 08:48

Varga Mihály a kereskedelmi bankok növekvő hitelezési aktivitása esetén lát esélyt a bankadó csökkentésére, erről tárgyalnak a bankszövetséggel. A nemzetgazdasági miniszter az M1 Ma reggel című műsorában és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn reggel azt mondta: szeretnék, ha a bankok hitelezési aktivitása javulna, mivel a gazdasági növekedéshez, beruházásokhoz ez szükséges.

Varga Mihály arra a felvetésre beszélt erről, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban elképzelhetőnek nevezte a bankadó fokozatos csökkentését a következő években. A miniszter hozzátette: a bankok az elmúlt években passzívak voltak a hitelezésben. A magyar gazdaság növekedése úgy tudott 3 százalék fölé kerülni, hogy a bankok hitelezési aktivitása visszafogott volt – mondta. Az Eximbank és a fejlesztési bank hitelei, valamint a jegybank növekedési hitelprogramja segített ugyan, de azt szeretnék, ha a kereskedelmi bankok saját forrásaikból nagyobb hitelezést tudnának vállalni – közölte.

A miniszter kifejtette: ha a bankadó csökkentését szeretnék, el lehet gondolkodni azon, hogyan lehet a Bankszövetséggel olyan megállapodást kötni, amely a hitelezési aktivitás növekedéséért cserébe mérsékelné ezt az adót. Elmondta, a megbeszélések közepén járnak, a tárgyalásokat követően reményei szerint jó hírt tudnak közölni. Kizárt dolognak nevezte a bankadó kivezetését az adórendszerből, mert a költségvetésnek szüksége van erre az adónemre, a közteherviselés, a terhek arányos elosztása igényli a megmaradását.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2015. február 02. 14:25
Az a helyzet, hogy az ázsiai fajtájú bankügyintézőket nézve jobb volt nekünk az egyszintű bankrendszer, amikor a párt döntötte el, hogy mire legyen pénz.
indiáner
2015. február 02. 13:50
Szóval a lényeg az, hogy nem azért nem hiteleznek a bankok, mert nincs pénzük a bankadó miatt. A pénzt ők maguk teremtik. opendemocracy.net/ourkingdom/steve-keen/keen-krugman-debate
vakhangya4
2015. február 02. 11:59
http://444.hu/2015/02/02/matolcsy-gyorgy-megoldotta-napjaink-monetaris-politikajnak-nagy-kerdeseit/ """Az MNB szerint a válság után könnyű volt kiigazítani a költségvetést és a folyó fizetési mérleget, de ennek komoly ára volt: vissza kellett fogni a hazai keresletet.""" Úhhhh az egykulcsos adónak mi is volt a filozófiája? Hogy bővíteni kell a keresletet? És még Gyurcsány a hazug......
indiáner
2015. február 02. 11:52
Igaza van Lórántnak, Matolcsyn kívül tényleg minden közgazdász ugyanazt fújja. A bankadó és a többi multiadó az országok közötti "elköltségelés" kivédése miatt van. A vállalati hitelezés pedig akkor éri meg, ha van bővülő kereslet a vállalat termékeire. A kettőnek semmi köze egymáshoz, kivéve, ha a bankok zsarolásra használják fel. Akkor viszont ki kell baszni őket a francba. Forintban az állam is tud hitelezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!