Varga: Nem elég az ötévenkénti ellenőrzés a brókercégeknél

2015. február 27. 17:12

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján hibásnak nevezte azt a jogszabályt, amely a brókercégek esetében csak ötévente teszi kötelezővé az átfogó vizsgálatot. Ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket a tárca a Buda-Cash-botrány miatt tett meg. A miniszter a vasárnapi bérpótlékok kérdéséről is nyilatkozott.

2015. február 27. 17:12

Varga Mihály hibának tartja, hogy a 2009-es törvénymódosítás csak ötévenként ír elő átfogó vizsgálatot a brókercégeknél, és úgy vélte, a gyakoribb vizsgálat és az ellenőrzés módszereinek módosítása segítheti a hasonló problémák megelőzését.

A miniszter a banki elszámolásokról tartott sajtótájékoztatón az újságírók kérdéseire megerősítette, hogy 84 önkormányzat és 52 nemzetiségi önkormányzat számláját vezetik a DRB bankcsoportnál. Hozzátette, fel kell mérni, mely önkormányzatok nem tudják emiatt a márciusi szociális segélyeket, támogatásokat kifizetni. A szaktárca számol azzal, hogy a 84 önkormányzat közül több olyan van, amely csak a DRB-hez tartozó banknál vezetett számlát. Az állam mindent megtesz, hogy senki ne kerüljön emiatt bajba, s ebben partnerként számít a helyhatóságokra. Az érintett szerveket a kincstár felszólította arra, hogy nyissanak számlát más banknál.

A DRB bankcsoportnál számlát vezetők nyugdíját – míg újat nem nyitnak – a következő hetekben várhatóan a Magyar Posta fogja házhoz vinni. A NAV pedig türelmi időt adott azoknak, akik az érintett hitelintézeteknél vezetett számláról teljesítették volna befizetésüket – idézte fel az eddigi intézkedéseket.

A Buda-Cash-ügy teljes körű kivizsgálására a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium által létrehozott munkabizottság célja az államot ért károk felmérése. Az állam először azzal szeretne tisztában lenni, hogy milyen típusú segítségre van szükség, mert még nincs minden információ birtokában – mondta. A bizottság a Nemzeti Bank vizsgálatára építi munkáját.

Varga Mihály felidézte, hogy 2013 őszén került az MNB-hez a felügyelet eszköztára, s már az első vizsgálatnál kiderült, hogy a Buda-Cashnél és pénzintézeteinél baj van. Ez szerinte azt mutatja, ha megvan a szükséges felügyeleti kapacitás, mindenképpen indokolt az ellenőrzések gyakoriságának növelése. Úgy vélekedett, a gyakoribb vizsgálat és az ellenőrzés módszertanának módosítása segítheti a hasonló problémák megelőzését.

A miniszter a vasárnapi bérpótlékok kérdésről is beszélt. Szükségesnek tartja, hogy erről a munkaadói és a munkavállalói oldal is kifejtse véleményét, hiszen Magyarországon minden negyedik-ötödik munkavállaló vasárnap is dolgozik. A kormány álláspontja az, hogy elsősorban arra az öt napra kell kiterjednie a pótléknak, amelyen a jogszabály lehetővé teszi az üzleteknek a vasárnapi nyitva tartást – mondta Varga Mihály. 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2015. február 28. 21:42
Ha már 2013-ban kiderült, hogy zűr van. Akkor miért nem végeztek három vagy hat hónap után un. "utó-ellenőrzéseket", ilyeneket annak idején pl. a munka vagy tűzvédelmi hatóságok gyakran végeztek, és nem csak azt nézték, amit korábban kifogásoltak.
trust
2015. február 28. 17:13
"A NAV pedig türelmi időt adott azoknak, akik az érintett hitelintézeteknél vezetett számláról teljesítették volna befizetésüket" És tessék mondani,Vida Ildikó is kapott haladékot? " Magyarországon minden negyedik-ötödik munkavállaló vasárnap is dolgozik" Én csak remélni tudom, hogy az egészségügy, a tűzoltók, mentősök, rendőrök, kohászok, stb, stb, azért nem kerülnek ki a sorból! Mert lassan már minden kinézek belőletek!
Peter8811
2015. február 27. 21:36
Én mint MSZP-s már az igazat sem hiszem el a ballibnek, pedig szerintem olyanra még nem volt példa.
várúr
2015. február 27. 20:15
Hirtelen eszembe jutott az amerikai Lehman Brothers, a Bank of Scotland, a svájci Credit Suisse s még egy tucat gigabank lopás-sorozata. Fejlett pénzügyi kultúrával és ellenőrző apparátussal rendelkező országokban éveken át csaltak sikeresen. Itt a Buda Cash az első átfogó ellenőrzésnél buktázott. A főszereplők enyhén szólva szoci-közeliek. köztük egy volt államtitkár. Ballbeknek ezek után van pofájuk egy magáncég 15 éves szakadatlan tolvajlását a kormányra kenni. Jó vastag bőr, vagy óvodás szintű együgyűség kell hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!