Quaestor: 30 millióig kártalanítaná a károsultakat Rogán

2015. április 10. 08:18

A Fidesz törvényjavaslatot nyújt be a Quaestor-károsultak kártalanítására – jelentette be Rogán Antal. Eszerint a Beva kifizetéseit a befektetési vállalkozások egészítenék ki úgy, hogy az érintetteket 30 millió forintig kártalanítanák. A Quaestor felszámolása után a vállalkozások ezt a pénzt visszakapnák. Pénteken nyújtják be a felügyeleti jogosítványok ellenőrzéséről szóló javaslatot is.

2015. április 10. 08:18

 

A Fidesz-frakció legkésőbb péntek estig törvényjavaslatot nyújt be a Quaestor-károsultak kártalanítására – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az M1 aktuális csatorna műsorában csütörtök este. A javaslat értelmében minden érintettet 100 ezer euróig, azaz 30 millió forintig kártalanítanának egy alapon keresztül, várhatóan legkésőbb július végéig.

A politikus jelezte, hogy ez közel 32 ezer embert érint, és csak 73 olyan károsult van, aki 30 millió forint fölötti összeget fektetett be. Az ő esetükben más a helyzet, „ők fognak veszíteni pénzt” – fogalmazott.  

Rogán Antal elmondta: a kártalanítási alapba minden károsult beadná a kötvényeit – legyenek azok valódiak vagy fiktívek –, és ide fizetné be a Befektető-védelmi Alap (Beva) azt az összeget, amivel kártalanít. A Beva befizetését a befektetési vállalkozások egészítenék ki úgy, hogy az minden károsultnál a 30 millió forintot lefedje. Hozzátette: a cégek csak megelőlegeznék ezt az összeget, majd amikor befejeződik a Quaestor felszámolási folyamata, illetve a csalások felelőseinek vagyonát bevonják az alapba, akkor a befektetési vállalkozások visszakapnák ezt a plusz befizetést.  

Elmondta azt is: azért, hogy a befektetési vállalkozásokat ne egy összegben érintse ez a kötelezettség, felhatalmazást adnak a Magyar Nemzeti Banknak, hogy az érintett cégeknek ezt az összeget megelőlegezze hitelnyújtással, illetve lehetőséget adnak azt követően kötvénykibocsátásra. Így lényegében a befektetési vállalkozásoknak több év alatt kellene ezt az összeget kifizetniük.

A Fidesz-frakció vezetője egy kérdésre válaszolva közölte: a kormány támogatta a jegybanknak azt a javaslatát, hogy a jövőben a Beva is – az Országos Betétbiztosítási Alaphoz hasonlóan – 100 ezer euróig kártalanítson, a most benyújtandó törvényjavaslattal azt segítik elő, hogy ez már a Quaestor ügyében is így legyen.    

A politikus elmondta: a javaslatot legkésőbb pénteken este benyújtják, és szeretnék, ha azt az Országgyűlés már a jövő héten elfogadná, hogy az érintett 32 ezer ember július végéig a pénzéhez jusson.

Szintén pénteken nyújtják be azt a javaslatot, amely a a befektetési cégek megfelelő ellenőrzése érdekében erősíteni fogja a felügyeleti jogosultságokat – erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt a TV2 Mokka című műsorában. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a Befektető-védelmi Alap (Beva) összevonásáról a miniszter úgy fogalmazott, hogy azt nem tartja feltétlenül szükségesnek.

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
master of robin
2015. április 10. 14:26
Nagyon rendes dolog a Rogán úrtól, hogy kártalanítja a szegény kárvallottakat a saját vagyonából. Bezzeg a bukott baloldal nem adna egy fillért sem abból, amit ők maguk loptak el.
Quet
2015. április 10. 13:48
Szerintem azoknak kéne a felelősséget vállalni, és nemcsak anyagi, hanem erkölcsi értelemben is, akik hagyták hogy március 9. után még jelentős cégtulajdon-átrendezések és pénzmozgások történhessenek a Quaestornál. Érdekes, hogy a felügyeleti biztos aláírta a Quaestor március 10-i öncsődjéről szóló hamis tájékoztatót pedig állítólag nem is volt felügyeleti hatásköre. Legalábbis ezzel védekezik az MNB. Ráadásul a felügyeleti biztos, Szombati Zsigmond (akit az MFB Ingatlanfejlesztő Zrt-től menesztettek tavaly év végén), és aki hűséges fideszkatona, tavaly decemberben még nem is szerepel a felszámolóbiztosi névjegyzékben sem, és tapasztalata sincs ilyen téren.
Morgen
2015. április 10. 13:33
Van ennyi vagyona a bróker cégnek? Mert, ha nincs, akkor köszönöm, én nem akarok fizetni a spekulánsok helyett!
Zokni
2015. április 10. 11:22
Tegnap Drága Bolgár Úrnál beszélt az előző kormány pénzügyminisztere. Elmondta, hogy a Kulcsár-Rejtő ügy után 2002-ben kifejezetten kimondva megtiltották az állami pénzek brókereknél való befektetését. (Amúgy az államháztartási törvényből ez szintén következhetett volna, de mindegy...) És aztán be is tartották. A Fidesz, bár átírta az egészet, EZT A PASSZUST bennhagyta! Tehát, amikor Orbán a "zseniális megérzésétől" hajtva kiadta az utasítást, hogy az állami pénzeket vonják vissza a brókerektől, akkor tisztában volt azzal, hogy folyamatosan törvényt sért a kormánya. Nem véletlen, hogy pénzügyminiszteri posztot megszüntette... Ezért a magam részéről meg vagyok győződve, hogy a kulisszák mögött óriási pénzek áramolnak ide, és oda. És ezeknek egyetlen garanciája van. Orbán Viktor aktuális étvágya. Hát nem lennék szívesen mellette szűzlány...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!