Lázár: Nem fogadjuk el a menekültkvótákat

2015. május 28. 16:52

Az Európai Bizottság által felvetett kvótarendszer elfogadhatatlan Magyarországnak – mondta Lázár János szokásos heti sajtótájékoztatóján. A miniszter szerint az európai intézményrendszer támadást indított a tényleges életfogytiglan ellen. Lázár elmondta: szerinte Gömöri Zsoltnak le kellene mondani a paralimpiai bizottság elnökségéről.

2015. május 28. 16:52

A kormány határozottan elutasítja a menekültek kötelező befogadására vonatkozó uniós kvótarendszer tervét – erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár János azt mondta: a felvetett kvótarendszer elfogadhatatlan Magyarországnak, a kabinet az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos tevékenységét kiszámíthatatlannak, tervezhetetlennek és átláthatatlannak tartja. Ezt azzal magyarázta, hogy három hete még arról szóltak a hírek, hogy Magyarországnak 300 bevándorlót kellene befogadnia, néhány napja viszont már 1100 bevándorló magyarországi befogadását vetette fel a brüsszeli bizottság.

A kérdéshez hozzátartozik, hogy két különböző kvótáról van szó: az áttelepítési kvóta alapján befogadanadó menekültek száma már három hete is biztos volt, az újraosztási (áthelyezési) kvóta alanyai azonban nem voltak világosak, így ez a szám csak szerdán vált biztossá.

Magyarország azt az álláspontot támogatja, hogy az Európai Unióba érkező bevándorlókat először az EU határain kívül kellene megállítani, ott fogadópontokat létesíteni, majd megfontolni a beléptetést a közösség területére – mondta Lázár.. Tehát nem az EU-n belül, hanem az EU határain kívül kell fogadni a menekültáradatot – nyomatékosította. Jelezte, hogy a kormány jövő heti ülésén foglalkozik a bevándorlással.

Európai támadás a tényleges életfogytiglan ellen

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint úgy tűnik, hogy az európai intézményrendszer, a strasbourgi bíróság és az Európai Unió támadást indít a tényleges életfogytig tartó büntetés magyar intézménye ellen. A kormány azonban ragaszkodik ehhez a büntetési tételhez.

Emlékeztetett: a strasbourgi bíróság az európai joggal összeegyeztethetetlennek tartja a tényleges életfogytiglani büntetést. Magyarország erre reagálva azt ajánlotta fel, hogy megadja a kegyelem lehetőségét az ilyen büntetést töltőknek. Úgy tűnik azonban – folytatta –, hogy ezt nem fogják elfogadni Strasbourgban és Brüsszelben, és támadást indítanak a tényleges életfogytiglan magyar intézménye ellen, ami azonban veszélyt jelent a magyarok biztonságára nézve.

A téma jövő héten kerül a kormány elé – tájékoztatott a miniszter, megelőlegezve ugyanakkor, hogy a kabinet ez ügyben semmilyen engedményt nem akar tenni a strasbourgi bíróságnak és az EU-nak.

Paks: A kormány minden uniós kérdésre válaszolt

Nem maradt nyitott kérdés a paksi atomerőmű-beruházás esetleges tiltott állami támogatását illetően, a kormány az Európai Bizottság valamennyi észrevételére válaszolt – mondta Lázár János. A miniszter tájékoztatása szerint kilenc hónap konstruktív egyeztetés során megválaszolták a versenyjogi kérdéseket. Ha új merül fel, akkor arra is felelnek, ha nem, akkor viszont a Bizottság hozzájárulását várják – tette hozzá.

A tárcavezető szólt arról is, hogy soha nem fogják tudni meggyőzni azokat, akik nem a beruházást, hanem magát az atomenergiát ellenzik. Az ő értékrendjüket tiszteletben tartják, ugyanakkor három megye munkahelyét és az olcsó áramot is a paksi beruházás szavatolja – fejtette ki.

Idénymunkát vállalhatnak a közmunkások

Idénymunkát vállalhatnak a közfoglalkoztatottak, akik emiatt 120 napra szüneteltethetik jogviszonyukat – számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lázár János ezt azzal indokolta, hogy az érintettek közül minél többen a piaci foglalkoztatás irányába mozduljanak. Az idénymunka idején az érintettek nem veszítik el közfoglalkoztatotti jogviszonyukat.

A kormány arra kéri a járási hivatalokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az idénymunkát kínáló munkaadókkal – például építőipari vagy mezőgazdasági társaságokkal – és ajánlják fel az általuk kínált munkákat a közfoglalkoztatottaknak. A rendszer átalakítása érdekében a Belügyminisztérium a napokban benyújtja törvényjavaslatát az Országgyűlésnek.

Jobb lenne, ha Gömöri távozna

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jobb lenne, ha Gömöri Zsolt távozna a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) éléről. Lázár külön kérdésre elmondta: személyes véleménye szerint amit a bizottsági elnök tesz, az többet árt a paralimpia ügyének, mint használ. Azzal tenne jót az ügynek, ha távozna, és utána tisztújítást tartanának – közölte.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. május 29. 00:27
Azzal, hogy az amúgyis gyengélkedő Európa (gyengélkdésének fő oka pont az ál-liberálisok pusztítása) befogadja a sötét ember-áradatot, EGYETLEN PROBLÉMÁT SEM OLDUNK MEG! Azok ott az eredeti helyükön tovább szaporodnak majd, és a másik kontinens tovább ONTJA MAGÁBÓL az ember-áradatot. Itt meg TÚLSZAPORODJÁK A CIVILIZÁLT ŐSLAKOSSÁGOT, ÉS UGYANAZT A PRIMITÍV RENDSZERT, TÁRSADALMAT, GONDOLKODÁSMÓDOT VALÓSÍTJÁK MEG, AMI ELŐL ELMENEKÜLTEK. Ezt fogja okozni a "multikulti" RÁNK ERŐSZAKOLÁSA, meg a "másság tisztelete" (természetesen csak rajtunk kívük kell minden "másságot" tisztelni, minket nem...) Azt, hogy ez a FELDOLGOZHATATLAN ÉS INTGERÁLHATATLAN TÖMEG milyen világot valósít majd meg Európában, kiválóan mutatja Dél-Afrika, Zimbabwe, Detroit és sok hasonló sorsú hely a világban, vagy közelebbi példaként Borsod-megye egyes részeit is említhetnénk. Az Európai Fehér Ember létrehozott egy civilizációt. Rengeteg erőfeszítéssel, és bizony vérrel, könnyel, és tengernyi találékonysággal, CÉLORIENTÁLTSÁGGAL, gondolkodással, szorgalommal. Ezt a civilizációt akarják most szétzilálni az analfabéta bevándorlók roppant tömegeit ránk KÉNYSZERÍTŐK. A "demokraták". Akik a dumák szintjén az emberi szabadságot szónokolják, de ez alatt csak a saját korlátlan spekulációs, trükközési, lopási, urakodási, másokat adósrabszolgaságba döntési szabadságukra gondolnak. Ha az európai civilizáció elpusztul, akkor ezeken a bevándorló tömegeken SENKI sem fog segíteni! Sem otthonukban, a másik kontinensen, sem itt. Sajnos, nem "csupán" a bevándorlás az egyetlen eszköz, amely az emberi civilizáció elpusztítása irányába hat. Magát a technikai civilizációt is támadják, pusztítják, ÁL-környezetvédelmi hazugságokkal, atomenergia-ellenességgel, a fúziós kutatások az elszabotálás szintjén állnak, a szaporító reaktorok nem épülnek, az olaj fogy. Az űrkutatás megtorpant, 30 éve inkább visszafelé halad, és a civilizáció korábbi fellegvára, az USA a fejlődés és igazságosság helyett az elnyomás, az aljasság útjára lépett, és megjelentek a belső pusztulás első jelei is. Ezeket a jelenek már nem lehet nem észrevenni.
választópolgár
2015. május 28. 23:54
"hogy három hete még arról szóltak a hírek, hogy Magyarországnak 300 bevándorlót kellene befogadnia, néhány napja viszont már 1100 bevándorló magyarországi befogadását vetette fel a brüsszeli bizottság." Mint a mesében a farkas...előbb csak a lábát teszi be az ajtón... majd az lesz a vége hogy városnyi fekete pákót kell eltartanunk?
brekker
2015. május 28. 22:13
ALAP. Jó csávó a Lázár, de vajon mit akarnak vele eladni nekünk a zsidók? Mert, ha benépesítenék az egyébként nélkülük is élhetetlen pesti belvárost, azzal egyetértenék. Hátha ők több pénzből jobbat ki tudnak hozni abból a környékből.
pemete jakab
2015. május 28. 20:51
"Lázár: Nem fogadjuk el a menekültkvótákat" Az emberek többsége sem fogadja el a Fidesz kormányzását. (Persze nem az számít, ki van többségben, hanem ki van hatalmon.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!