Nem szabad a román sajtó egy bukaresti civil szervezet szerint

2015. május 05. 14:15

A román sajtóra nehezedő rendőrségi és titkosszolgálati befolyásról írt jelentést a bukaresti ActiveWatch civil szervezet. Egy ismert publicista például bevallotta, hogy egy titkosszolgálat fedett ügynöke volt. A magyar közösség szólásszabadságának korlátozása is növekedett a tavalyi év során.

2015. május 05. 14:15

Politikai és titkosszolgálati befolyás nehezedik a romániai sajtóra, amelyet a tulajdonosi szféra érdekeinek való kiszolgáltatottság is jellemez – állapította meg egyebek mellett az ActiveWatch nevű bukaresti civil szervezet, amely kedden tette közzé a romániai sajtószabadságról készült 2014. évi jelentését. A Mediafax hírügynökség által idézett beszámoló rámutat: a 2014-es választási év során a korábbi éveknél látványosabban ütköztek ki Romániában a sajtó szabadságát korlátozó problémák, amelyeket a lakosság is érzékelt.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a románok alig 20 százaléka vélte úgy, hogy országában szabad a sajtó, több mint ötven százalékuk állította ennek ellenkezőjét, míg a megkérdezettek egynegyede nem tudott véleményt nyilvánítani a kérdésben – emlékeztet a jelentés.

Tavaly minden eddiginél jobban látszott, hogy a sajtó propagandaeszközzé vált: a hírtévék nyílt pártosságához sokszor manipuláló, rágalmazó, a nemzeti és vallási érzékenységet sértő üzenetek társultak” – állapította meg az ActiveWatch. A sajtófigyelő szervezet felidézte, hogy „futószalagon” kerültek rács mögé 2014-ben olyan médiamágnások, akik a közvélemény és az igazságszolgáltatás befolyásolására, korrupt üzelmeik fedezésére használták a tulajdonukban lévő médiavállalkozásokat.

Egy ismert publicista bevallotta, hogy egy titkosszolgálat fedett ügynöke volt, és George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori igazgatója is megerősítette, hogy fedett ügynökök épültek be több szerkesztőségbe – mutatott rá az ActiveWatch jelentése. A dokumentum olyan esetet is leír, amelyben a karhatalmi túlkapásokat dokumentálni próbáló újságírót rendőrök bántalmaztak, és azt is a bukaresti kormány szemére veti, hogy „egy kínai kormányküldöttség kedvéért feláldozta a sajtószabadságot”, amikor megakadályozta egy kiadvány riportereinek belépését a kormánypalotába.

A 130 oldalas jelentés külön, ötoldalas fejezetet szentel a magyar közösség szólásszabadságának, amelynek korlátozása – megállapítása szerint – növekedett a tavalyi év során.

A dokumentum felidézi a Székely Szabadság Napján (március 10.) tervezett marosvásárhelyi felvonulás betiltását, a székely zászlók kitűzése és a magyar himnusz éneklése miatti bírságokat, a területi autonómiáról szóló közvita betiltására irányuló képviselői törvénykezdeményezést és legfelső bírói tanácsi állásfoglalást, valamint az autonómiavitát közrendvédelmi veszélyként megbélyegző belügyminisztériumi stratégiatervezetet.

Az ActiveWatch szerint egyebek mellett ezeknek a gondoknak tulajdoníthatóan csúszott vissza Románia a 45-ről az 52. helyre a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet sajtószabadság-rangsorán.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2015. május 06. 12:24
Ja, pl. hogyan fizetnek le német újságírókat stb.stb. Kérem ez a "nagyra becsült" EU! Az a lényeg, hogy a Juncker féle szarháziak osztják az észt!
GV0917
2015. május 06. 09:17
Az elnyomók nyíltan bevallják, hogy szoros ellenőrzés alatt van a sajtó. -egy csak egy civil van talpon a vidéken meddig a szem ellát, puszta földön égen.... -hej, pedig üresen, vagy félig rakottan sok-sok rabomobil dangubálgat ottan! Nálunk ekkorára az Amnesty-t már kényszerzubbonyba kellene öltöztetni, a"CIVILEKET" meg elfogja a NORVÉG GÖRCS és azt gondolná az igazi civil szemlélő hogy vitustáncot járnak!
ördöngös pepecselés
2015. május 06. 01:51
a román sajtó valóban aljas és mocskos de egyik sajtó sem szabad csak a nyugatiak(német, luxemburg, francia, amerikai) sokkal jobban titkolják és csak időnként szabadul el egy Ulfkotte, Luxleaks stb. bizonyítva a sajtó korruptságát a gyarmatokat viszont folyamatosan fegyelmezni kell korrupt hazug civilek segítségével akik leszarják ha a magyar kisebbséget gyalázák de revolverezik a sajtót ha pl. kínaiak veszélyeztetik a gazdasági érdekeit
Anonymtalan
2015. május 05. 21:32
Most legalább tudom, hogy nem "magyar" jelenség a "szabad" sajtó féltés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!