LMP: Az MSZP foglaljon állást, vagy támogassa a kezdeményezést!

2015. szeptember 28. 18:07

Az LMP egy minden ellenzéki frakció által aláírt beadvánnyal kíván az Alkotmánybírósághoz fordulni, azt kérve, hogy a testület semmisítse meg az október elsején hatályba lépő infotörvény-módosítást, amely a párt szerint „súlyosan korlátozza az információszabadságot, átláthatatlanabbá teszi az állami pénzköltést”. Az MSZP egyelőre nem támogatta az ötletet.

2015. szeptember 28. 18:07

A Lehet Más a Politika egyeztetésre hívja az ellenzéki frakciók vezetőit, mivel a párt azt tervezi, hogy velük együtt fordulnak az Alkotmánybírósághoz az október elsején hatályba lépő infotörvény-módosítás megsemmisítése érdekében. A jogszabályváltozás az LMP szerint „súlyosan és indokolatlanul korlátozza az információszabadságot, és minden eddiginél átláthatatlanabbá teszi az állami pénzköltést”.

Főként azt kifogásolják, hogy a közérdekű adatokat igénylőknek a jövőben meg kell téríteniük az adatszolgáltatással járó költségeket, ami szerintük önkényes gyakorlatra ad lehetőséget. 

Ahhoz, hogy az ellenzék az Alkotmánybíróság elé juttassa a módosítást, 50 képviselő aláírására van szükség. Az MSZP eddig nem támogatta az LMP javaslatát – Schiffer most őket arra szólította fel, hogy vagy álljanak elő álláspontjukkal, vagy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. 

Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke júliusban, a Mandinernek adott interjújában arról beszélt, hogy a visszaélések visszaszorítása érdekében indokolt lehet az információszabadság korlátozása. 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. szeptember 29. 10:00
A legocsmányabb szinten csúszik bele a diktatúrába az ország. Viktor mindent megtesz, hogy az általa tartott koszlott miniszterek-államtitkárok - egyébként kötelezően nyilvános - költései ne kerüljenek napvilágra. Okádnom kell Bástya elvtárstól..
Wendriner
2015. szeptember 29. 07:31
Szörnyü , hogy megnehezítik szélberni legjobb szórakozását.
.V.
2015. szeptember 28. 22:03
Nagyon helyes, hogy fizetni kell az adatigénylésért. Így legalább kissebb az esélye annak, hogy megtudjuk mennyit lop el a kormány az adónkból.
paraklétosz
2015. szeptember 28. 21:53
Törpepártok töprődnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!