Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Szijjártó: Milanović hagyja békén Magyarországot és Szerbiát!

2015. szeptember 25. 13:47

Szijjártó Péter arra kérte Zoran Milanović horvát miniszterelnököt, hogy hagyja békén Magyarországot és Szerbiát. A szerb hírügynökségnek adott pénteki interjújában a külügyminiszter leszögezte: a horvát miniszterelnök állításával ellentétben nem született megállapodás Magyarország és Szerbia között a horvátok kárára.

2015. szeptember 25. 13:47

Zoran Milanović hagyja békén Magyarországot és Szerbiát! - kérte Szijjártó Péter a szerb hírügynökségnek adott pénteki interjújában a horvát miniszterelnöktől. A külgazdasági és külügyminiszter ezt üzente Milanovićnak: „Megértem, hogy Horvátországban már elkezdődött a választási kampány, ezért csak egy kérésem van a horvát kormányfőhöz, mégpedig, hogy hagyjon minket békén, a szerbeket is és a magyarokat is. Nem fogunk szavazni a horvátországi választásokon, minket nem kell semmiről sem meggyőznie, a választási kampányt folytassa Horvátország határain belül” Majd reményét fejezte ki, hogy a választások után „a következő horvát miniszterelnök a horvátokkal foglalkozik majd, nem Magyarországgal”.

Szijjártó szerint Milanović nem mond igazat

Szijjártó Péter leszögezte, Milanović nem mond igazat, mikor azt állítja, hogy a magyar-szerb megállapodás szerint a szerbek a horvát határhoz szállítják a migránsokat. Ilyen megállapodás soha nem született. Az az ultimátum pedig, melyben Zágráb a migránsok magyar határra való szállítását szabja meg a határzár feloldásának feltételeként, elfogadhatatlan. Horvátország sem az európai uniós, sem a dublini előírásokat nem veszi figyelembe, nem regisztrálja a migránsokat, hanem egyszerűen csak elszállítja őket Magyarországra – kritizálta Szijjártó a horvátok menekültügyi eljárását.

Megromlott kapcsolat

A horvát magatartás a miniszter szerint „nem illő”, hiszen Magyarország sokat segített szomszédjának az uniós csatlakozásuk során; a két ország stratégiai partner kéne, hogy legyen. A külügyminiszter elmondta, az országok gazdasági és kereskedelmi kapcsolatának is jobbnak kéne lennie, ám „az ilyen mélyen lévő politikai kapcsolatok sajnos az együttműködés más területein is károkat okoznak”.

Ellenpéldaként Szijjártó Péter kiemelte a magyar-szerb együttműködést, ahol szintén sor kerülhetett volna konfliktusokra, de ez a jó viszonynak köszönhetően nem történt meg.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Qsza
2015. szeptember 25. 17:20
Nem voltam különösebb rajongója Szíjjártónak soha. De ha másbólnem is, de abból, ahogyan a magyargyűlölő kommentkommandó megnyilvánul, arra kell következtetnem, hogy valamit jól csinál.
betamás89
2015. szeptember 25. 16:01
Olvasom, hogy Barcsnál a hidon az egyik sávot a rendőrök lezárták, a másiknál engedik át a menekülteket, táborba viszik, majd szállitják tovább Hegyeshalom fele. Miféle sunyi dolog ez ?
Laibach
2015. szeptember 25. 15:58
Péter! Fater intézze el, hogy a horvátok is benne legyenek a kínai hiteles Budapest-Belgrád szupervasút építésében. Kell egy leágazás Zágrábba , tudjanak ők is nagyot kaszálni :) tuti, hogy lenyugodnának. Akkor amúgy létrejöhetene a Budapest-Belgrád-Zágráb tengely. Megalapíthanánk az Észak-Balkáni Hármak-at.
tango47
2015. szeptember 25. 15:06
Sokat szarozták Szíjjártót, de a napokban bebizonyította (legalábbis számomra), hogy rátermett külügyminiszter. Nemrég ment a HírTV-ben a Hard talk magyarított változata. Teljes támadásban volt a riporter, de helytállt ott is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!