Az ELTE jogi karának alapítványa körüli zavaros pénzmozgásokról ír az Átlátszó Oktatás

2016. január 04. 17:31

Az Átlátszó Oktatás szerint az ELTE jogi karának hallgatói önkormányzata Király Miklós dékán közreműködésével kétes módon mozgatott át milliókat a kar alapítványába. A HÖK ismeretlen jogcímen utalt bizonyos összegeket saját tisztségviselőinek, akik aztán vállalták, hogy ezeket teljes egészében befizetik az alapítvány számlájára. Az alapítvány pénzügyi beszámolóiban mégsem látszik, hogy végül hova került a támogatás – írják.

2016. január 04. 17:31

Az ELTE jogi karán a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) több tisztségviselője arra vállalt kötelezettséget 2009 és 2012 között, hogy meg nem nevezett HÖK-ös pályázatokon elnyert összegeket fizetnek be a kar alapítványának számlájára – írja az Átlátszó Oktatás, amely megszerezte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) egyik nem nyilvános jelentését, ami szerint a gyakorlat „átláthatatlan közpénzfelhasználáshoz vezethet”.

Az alapítvány beszámolóiban nem látszik

A Frank Ignác Alapítvány támogatásáról szóló fenti megállapodásokat az alapítvány részéről a kuratórium elnöke, azaz Király Miklós dékán írta alá. A kérdéses összegek azonban nem jelennek meg az alapítvány beszámolóiban. 

A cikk hozzáteszi: a jogi kar gazdasági hivatalának egyik munkatársa kézzel írott levélben köszönte meg a támogatást a HÖK elnökének, aki akkor az a Bubla Áron volt, akit később a gólyatábori nemi erőszak kapcsán rúgtak ki az egyetemről. A furcsaság csak az, hogy Bubla nem szerepelt azok között, akik támogatói megállapodást kötöttek a kari alapítvánnyal.

Az Átlátszó Oktatás viszont megszólaltatott egy olyan HÖK-öst, aki a befizetők között volt. A névtelenséget kérő illető elmondta, váratlanul megjelent egy összeg a számláján, amivel kapcsolatban a HÖK arra kérte, hogy utalja tovább a Frank Ignác Alapítványnak, és írja alá a már említett megállapodást. 

Mire költötték?

Király Miklós az Átlátszó Oktatásnak elismerte, többször is előfordult olyan, hogy a HÖK az OTDK-versenyeken való részvétel támogatására szolgáló összegeket saját tisztségviselőinek utalta, majd pedig azok fizették be a Frank Ignác Alapítványnak, amely végül az OTDK-n szereplő hallgatókat támogatta ezekből.

A Király által irányított alapítvány pénzügyi beszámolói szerint viszont közel sem fordítottak akkora összeget az OTDK-s támogatásokra, mint amennyinek a befizetésére a HÖK-ösök kötelezettséget vállaltak – mutat rá az Átlátszó Oktatás, hozzátéve: az sem világos, milyen pályázat keretében vagy jogcímen utalta a HÖK a pénzt a tisztségviselőinek. Király arra sem adott választ, mi köze volt Bublának a tranzakciókhoz.

(Fotó: ELTE ÁJK)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. január 05. 07:52
Hát azért ..... na. Abban a bizonyos bolisilibsikomcsigyurcsi időkben minden alapítványnak közzé kellett tennie az interneten, hogy kitől mikor mekkora összegű támogatást kapott. Ez volt az első dolgok egyike, amit az Orbán kormány eltörölt. Ugyan miért? Más: Nem jutott eszébe a NAV-nak, hogy megnézze a HÖK-ös fiuk bankszámla forgalmát, aztán minimum azt, hogy az egyetemtől kapott pénzek után fizetett-e valaki SZJA-t, meg mindenféle egyéb terheket? Mert azért magánszemélyeknek csak úgy pénzeket utalni nem (volt eddig) szokás. Persze a mostani divatot nem ismerem....
Tintamin
2016. január 04. 19:50
Jogi kar. Az erkölcsi mérce. És ezekből egyből politikus lesz. Fasza jövőkép...
lutra
2016. január 04. 18:09
A forrást ismerve nem túl valószínű, hogy a hír minden szava igaz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!