Strasbourg: Nem felelnek kizárólag a tartalomszolgáltatók a kommentekért

2016. február 02. 12:20

Döntés született az Index és MTE kontra magyar állam perben: eszerint a véleménynyilvánításhoz való alapjogot megsértette egy magyar bírósági ítélet azzal, hogy a médiaszolgáltató általi tartalmakhoz fűzött kommentekért egyedül a szolgáltatót tette felelőssé. A strasbourgi ítélet nyomán változhat a médiaszolgáltatók kommentekért viselt felelősségének bírósági megítélése.

2016. február 02. 12:20

2010-ben kezdődött egy per, melyben egy magyar ingatlanos cég a szerinte sértő kommentek miatt perelte a kommenteknek helyet adó Index.hu-t. A magyar bíróságok felelőssé tették a médiaszolgáltatót a hozzászólások miatt. Ezért a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete és az Index.hu a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, a magyar államot perelve. Az ügyben strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ma ítéletet hozott, miszerint a magyar ítélet sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10-es cikkét, a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az európai döntés értelmében a magyar ítélet nem mérlegelte kellőképpen a szemben álló érdekeket: a hozzászólók véleménynyilvánítási szabadságát, valamint a cikkben szereplő ingatlanos cég jogát a kereskedelmi jó hírnévhez (utóbbi javára döntve).

A döntés szerint bár sértőek és vulgárisak voltak a hozzászólások, nem minősülnek törvénytelen beszédnek, sőt, közérdeket is szolgáltak, hiszen egy félrevezető üzleti működésre vonatkoztak. A döntés figyelembe vette, hogy a médiaszolgáltatók a kifogásolt kommenteket utólag törölték, így megtették a kellő lépéseket a sértett cég nyilvános rágalmazásának elkerülésében, így nem tehetők egyedüli felelőssé.

A bíróság szerint az ingatlanos cég mellett a médiaszolgáltatók gazdasági érdekeit is figyelembe kell venni, amihez nagyban hozzájárul a hozzászólások nyilvánosságának szabadsága.

A strasbourgi bíróság ezzel az ítélettel ellentmondott korábbi, az észt Delfi portál ügyében hozott ítéletének, amelyben felelőssé tette a portált a kommentekért úgy is, hogy az érintett tiltakozása után eltávolították azokat.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2016. december 03. 16:21
"...A strasbourgi bíróság szerint a magyar bíróságok merev álláspontja olyan felfogást tükröz, ami nem teszi lehetővé a versengő jogok (a személyiségi jog és a véleményszabadsághoz való jog) mérlegelését. Eddig úgy tudtam: alapjogok ütközésese esetén a magyar AB mondja ki, melyik való előbbre az adott esetben. Már ezt is átkerült Snasszburgba. Lopakodó Európai Egyesült Államok.
Strassnoff Ignác
2016. június 27. 19:14
Beszarás, hogy kommentelők sokasága sérelmezi azt, hogy nem teljesedhet ki a neten is a cenzúra... Lófasz kell ennek az országnak, nem demokrácia és szólásszabadság! Próbálom illusztrálni: Lézer beperelt egy kommentelőt, mert sértőnek találta azt amit írt az ürge valahova. Oké. Én azt írom, hogy Lézer egy szar tolvaj, mert tavaly csupán a vagyonnyilatkozata szerint több pénzt takarított meg, mint amennyit keresett. Lopott? Egyértelmű. Ha most be tud azonosítani, akkor beperel. (Ha nem tud, akkor a tartalomszolgáltatót.) Gyaníthatóan simán faszra húz a magyar igazságszolgáltatás. Hova fordulhatok? Ügyészség? Polt? Muhahaha... Rendőrség? Pintér? Muhahaha.. Alkotmánybíróság? Muhahaha.. Esetleg nemzetközi fórumhoz, akkor meg nyomban hazaáruló vagyok. Amúgy kisemberként egy ilyen főtolvajjal szemben akkor is véged van, ha bebizonyítod az igazad. Mire ezt megteszed, a sztárügyvédjei tönkretettek. A net az egyetlen fóruma még a szólásszabadságnak ezen a szemétdombon. Orbánék, ha tehetnék már azt is zavarnák, mint az elvtársaik anno a Szabad Európa rádiót. Az nem megy, marad a pereskedés. Kommentelőt nem feltétlenül tudnak elkapni, úgyhogy a szolgáltatókat fingatják meg. Rövidesen akkor is kitiltanak, ha kisbetűvel írod a vajda nevét. És ezzel egyetértetek. Gratulálok!
Strassnoff Ignác
2016. június 27. 19:14
Nevelés kérdése. Nem te vagy a hibás. Akik a világra csináltak, de nevelni elmulasztottak. Fajtajelleg.
kulalak
2016. április 23. 01:54
Az eredetiből.: "a Delfi eljárása a gyűlöletbeszédnek és erőszakra való uszításnak minősülő kommentek eltávolítására nem volt megfelelő." De az Indexé az volt. Tehát ha időben cselekszel, megúszhatod, ha nincs elég embered ehhez akkor bajban vagy (tehát tiltsd le a kommentelést). Screen print/save smafu.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!