Alig van pénze az MKB-t megvásárló, frissen alapított, külföldi cégnek

2016. április 06. 16:46

Még azelőtt pályázott az MKB Bank megvételére a Magyar Nemzeti Banknál a külföldi befektető vezette konzorcium, hogy az illetékes céget bejegyezték volna, ráadásul összesen tízmillió forintnyi alaptőkéje van, amiből csak 2,5 millió forintnyi összeg áll ténylegesen rendelkezésre. A szálak Szingapúrba vezetnek – írja a Magyar Narancs.

2016. április 06. 16:46

Egy 2,5 millió forint befizetett tőkével rendelkező, frissen bejegyzett, nehezen átlátható hátterű cég a Magyar Nemzeti Bank által eladni szándékozott MKB Bank külföldi vásárlója – írja a Magyar Narancs. 

A vásárló konzorcium magyarországi szereplőinek, a Minerva Magántőke-alapnak és Pannónia Nyugdíjpénztárnak a tulajdonosi köre beazonosítható, ám ez korántsem mondható el a konzorciumot vezető Blue Robin Investments SCA nevű, luxemburgi székhelyű társaságról – szögezi le a Magyar Narancs. 

Gyengécske alaptőke

Az MKB-ban 45 százalékos tulajdonrészt szerző Blue Robin Investementset február 18-án hozták létre. A cégbírósági adatokból kiderült, hogy a bejegyzésére viszont csak március 8-án került sor. A vállalkozás két tulajdonosa a Blue Robin Investments SARL (vagyis egy kft.) és Rakesh Kumar Aggarwal. Előbbi tulajdoni aránya 98,7 százalék, utóbbi pedig az ügyvezető, jelképes tulajdonnal.

A cég jegyzett tőkéje 31 ezer euró, tehát kevesebb, mint 10 millió forint. De egyelőre ennek is csak a negyedét fizették be eddig a tulajdonosok, tehát a cégben jelenleg összesen 7750 euró áll rendelkezésre, ez alig több mint 2,4 millió forint.

Úgy tettek ajánlatot, hogy be sem voltak jegyezve

A Blue Robin ismert végső, meghatározó befolyással rendelkező tulajdonosa egy reklámügynöki tevékenységgel foglalkozó szingapúri kft. A Blue Robint 2016. február 18-án hozták létre és március 8-án jegyezték be Luxemburgban, de az MNB korábbi közleménye szerint február 22-éig már a kötelező érvényű ajánlatot kellett benyújtani az MKB-ra. Ezek szerint a Blue Robin SCA konzorciumi társaival úgy adta be az ajánlatát, hogy még be sem volt jegyezve.

A fent vázolt körülmények ellenére az MNB március 31-én a Blue Robin vezette konzorciumot hozta ki győztesként az MKB eladásáról szóló pályázaton.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
22-es csapdája
2016. április 07. 12:33
Azért, ha egy kicsit korábban szólnak, egye fene csak pályázom én is. 2,5 M-t én is össze tudok hozni 30 nap alatt! Bár nem kenyerem a bankszakma, ezt a ziccert csak nem hagynám ki. :)
Tintamin
2016. április 07. 08:04
"Lopni tudni kell. " Fidesz
liberálzöld.
2016. április 06. 22:13
Most nem azért, hogy kötekedjek, de a szomszéd kőműves (3 segédmunkással) simán adna még 15 milliót is a bankért. És 2,5 millió helyett még 3 milliót is letenne érte! Milyen felemelő is lenne! A Kőműves Jani, mint banktulajdonos! Milyen kár, hogy nem tudott róla! És a Pisti, a segédmunkás még fiókigazgató is lehetne. Mert amúgy tök jól kezeli a betonkeverőt. De ennyit még egy aranykalászos gázszerelőnek is megérne.
balbako_
2016. április 06. 18:00
Marhaság és nyilván nem is igaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!