LMP: A kormány visszaállítja a feudális földbirtokszerkezetet

2016. május 27. 11:32

Sallai Róbert Benedek, az LMP képviselője szerint a nagybirtokrendszer leépítése helyett a kormány elmélyíti a feudális viszonyokat. Sallai sorra vette, hogy a mai nagyvállalkozók közül kinek van akkora, vagy nagyobb birtoka, mint korábban ugyanazon a területen egy-egy nemesi családnak. Csányi Sándor például nagyobb területen gazdálkodik, mint Frigyes királyi herceg.

2016. május 27. 11:32

Az LMP szerint a kormány nemhogy leépítené a nagybirtokrendszert, inkább elmélyíti a feudális viszonyokat. A kormány bebetonozza, sőt gyorsítja azt a folyamatot, amely 2002 és 2010 között kezdődött, és amely nagybirtokszerkezetet hoz létre – jelentette ki Sallai R. Benedek, az LMP képviselője pénteki sajtótájékoztatóján, a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel a Magyar Idők című lapban, Áttörés a hazai birtokszerkezetben címmel megjelent interjúval kapcsolatban.

Sallai R. Benedek ennek alátámasztására a legtöbb terület alapú támogatásban részesülőket alapul véve összehasonlította a jelenlegi birtokszerkezetet az 1930 előtti feudális rendszerrel, amikor nagy területeken egy-egy főnemes gazdálkodott, sokszor kiemelt közfeladatokat is ellátva. Kijelentette: térségről térségre megvannak azok a több ezer hektáros nagybirtokosok, akik egy-egy egykori nemes földterületeit meghaladó birtokkal rendelkeznek. „Ennek eredménye, hogy a milliárdosoknak adják a milliárdokat” – fogalmazott.

Közülük kiemelte Csányi Sándor nagyvállalkozót, az OTP vezetőjét, aki mintegy 25 ezer hektáron gazdálkodhat, és szembeállította Frigyes királyi herceggel, akinek 24 300 hektárja volt. Úgy folytatta: a jelenlegi nagybirtokosok gyakran helyileg is ott gazdálkodnak, ahol egykor egy-egy főnemesi család, mivel a szocializmusban utóbbiak birtokaiból alakítottak állami gazdaságokat, amiket napjainkban privatizálnak.

Ennek eredménye, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester birtoka szinte lefedi Habsburg József királyi herceg egykori területeit vagy Horváth László vállalkozóé az egykori Kétpó környéki Almásy-birtokokat – ismertette. Zászlós Tibor Mezőfalvi Zrt.-je nagyobb területen működik, mint amennyi Esterházy Móric grófnak volt, Leisztinger Tamásé pedig az egykori Károlyi-birtokokat múlja felül – tette hozzá.

Ez maga a feudális rendszer – értékelte, mert szerinte aki ma egy traktorban ül, éppúgy nem jut földhöz, mint az egykori jobbágyok. A földforgalmi törvény uniós bírálatával kapcsolatban kijelentette: beigazolódik, hogy a jogszabály „nem működik”, hiszen sem a közösségi normáknak nem felel meg, sem annak a vállalásnak, hogy a külföldiek ne szerezhessenek földet Magyarországon. Hangsúlyozta ugyanakkor: pártja a kormánnyal egyetért és támogatja abban, hogy jogi személyek továbbra se vásárolhassanak földet.

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. május 28. 14:10
És a lumpok beállnak zsellérnek???
Valodi
2016. május 28. 14:01
"Ezek a gettószökevények most mindent végigpróbálgatnak, amivel a történelemben soha nem foglalkoztak?" - teljességgel igazad van! "Az ügyészség megszüntette a Kanyok Attila fideszes tiszaújvárosi önkormányzati képviselő (szociálpedagógus) ellen folytatott eljárást azzal az indokkal, hogy bár fiktív székhellyel pályázott állami földekre (496 hektár), a valótlan adattal kötött szerződést nem szegte meg." http://nol.hu/belfold/verszeme..
Valodi
2016. május 28. 13:56
"míg a kormány most a kis-és középbirtokosokat preferálja." - oszt akkor minek, meg kinek is ad mintát Csányi Oligarcha Aranykalászos Gazda Sándor? Lőrinc barátnak? Forgács Barnának? Soroljad csak! "Megjelent az a rendelet, amelyben már jogi erővel jelölik ki a jövőben mintagazdaságként működtethető agrárvállalkozásokat. Meglepetés nincs, a korábbi jelzéseknek megfelelően valóban az OTP elnök-vezérigazgatójának agrárholdingjába, a Bonafarmba tartozó két cége, a Bólyi és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. lett mintagazdaság." (Bonafarm csoport összesen: 28 000 hektár, szuperintenzív nagyipari profittermelés, vidék- és termőföld pusztítás) Vál
Valodi
2016. május 28. 11:09
Az, az! De inkább FIDEmSZmp... FALUVÉG... a Magyar Nemzet 2006. május 20.-i cikke: / http://mno.hu/migr_1834/faluve.. "Magyar Nemzet: Nemrég megjelent egy tanulmány, amely radikális reformokat javasol a felhalmozódott államháztartási hiány kiküszöbölésére. A dolgozat, amelynek Bokros Lajos, Csillag István és Bauer Tamás mellett Mihályi Péter a szerzője, Utolsó esély címmel jelent meg. Mihályi Péter: ...Ne zárjuk be az iskolákat a kistelepüléseken? Az orvosi rendelőket is be kell zárni, a postát is. ... Az állam feladata, hogy arra ösztönözze az embereket, mozduljanak el onnét, ahol vannak. Magyar Nemzet: Szűnjön meg a falu? Mihályi Péter: Persze. Középkori hagyomány, miért kéne fenntartani?" ... és az agrarszektor.hu 2014. január 28.-i cikke: / http://www.agrarhirek.hu/agrar.. "Orbánék leszámoltak a kisparaszti romantikával Végleg szakított a törpebirtokokra épülő, Ángyán József-féle "kertmagyarországi" ideológiával a kormány, amikor úgy döntött, hogy nem különít el plusz agrártámogatásokat a legkisebb gazdaságok számára az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-2020 közötti forrásaiból, holott erre egyértelműen lehetősége nyílt volna. Ezzel az „árutermelő pragmatizmus” győzött a „kisparaszti romantikával” szemben, és valószínűvé vált, hogy a támogatáselosztás nem válik választási kampánytémává. A KAP-ból legtöbb pénzt hozó közvetlen kifizetéseket lehetett volna úgy átcsoportosítani, hogy 30 hektárig az eddiginél jóval nagyobb összeg járt volna. Csakhogy a Fidesz-körüli gazdaságok között is sok olyan van, amelyik nem elaprózott területeket, hanem több száz hektáros táblákat művel, így a pénzelvonásos átcsoportosítással kifejezetten rosszul járt volna." Amit az SZDSZ elkezdett, Orbán Cipolla Viktor és pártja befejezi - Lenin-fiúk, Fidesz-fiúk: egy a tábor, egy a zászló!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!