Megkezdődött a köztársaságielnök-választás

2017. március 13. 10:48

Épített és természeti környezetünkért viselt felelősségünk közös – mondta Áder János hétfőn a parlamentben, a köztársaságielnök-választást megelőző beszédében. Az államfő szerint életünk központi kérdésévé kell tenni a teljesítményt. Megkezdődött a köztársaságielnök-választás, titkos szavazáson Áder és Majtényi között választhatnak a képviselők.

2017. március 13. 10:48

Az elmúlt öt év megerősítette Áder Jánost abban, hogy életünk központi kérdésévé kell tenni a teljesítményt. Az államfő hétfőn a parlamentben, a köztársaságielnök-választást megelőző beszédében számot adott az eltelt öt esztendőben végzett munkájáról. Felidézte, hogy 2012-ben azt ígérte, államfőként mindig a magyar érdekek és értékek szószólója lesz.

Kitért arra is, hogy eddigi elnöki munkájában kiemelt helyen szerepelt a jövő generációk iránti felelősség, hiszen „épített és természeti környezetünkért viselt felelősségünk közös”. Azt mondta: az öt éve is vallott értékek alapján kívánja az államfői munkát végezni.

Áder János beszédében köszönetet mondott Majtényi Lászlónak, hogy vállalta a megmérettetést.

Megkezdődött a titkos szavazás

A titkos szavazáson Áder János jelenlegi államfőre, a Fidesz-KDNP jelöltjére vagy Majtényi László volt ombudsmanra, az Eötvös Károly Intézet elnökére szavazhatnak a képviselők. A Jobbik előre bejelentette, hogy képviselői nem vesznek fel szavazólapot.

Az első körben kétharmados támogatottság kell ahhoz, hogy a jelölt betölthesse az öt évre szóló tisztséget. Ha nem lesz meg ez a többség, akkor második szavazást rendelnek el. Ez után – a szintén titkos – voksolás után az lesz Magyarország következő köztársasági elnöke, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja, függetlenül a szavazásban részt vevők számától. Eredményt legkorábban fél 12-kor, legkésőbb délután 1 órakor hirdetnek. (MTI)

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2017. március 13. 13:41
Áder Jánosra 131 képviselő, Majtényi Lászlóra 39 szavazott. A jegyzők megállapították, hogy a szavazás érvényes és eredményes volt. Dr. Áder János május 10-i hatállyal újra államfő.
gwrf
2017. március 13. 11:47
Majtényinak akkor van esélye, ha az a párt is rá szavaz, akit Soros egykor olyan lelkesen támogatott. Egyébként meg halálosan mindegy, kit választanak, nálunk ez a tisztség csak azért létezik, hogy mégis legyen.
zakar zoltán béla
2017. március 13. 11:45
Ha CVP nem szavaz, akkor ez már a 3., a hajnali kakasszó előtt! Bár hol vannak ők Pétertől?!
Sir Galád
2017. március 13. 11:29
Micsoda izgalom...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!