Bemutatták a Berlinalén a romagyilkosságokról szóló Genezist

2018. február 22. 08:15

Bogdán Árpád filmjét a magyarországi romagyilkosságok ihlették.

2018. február 22. 08:15

Bemutatták a Berlinalén a Genezist – írja a Euronews. Bogdán Árpád alkotása az egyetlen új magyar film a Berlinale programjában. A rendszerváltás utáni egyik legsúlyosabb magyar bűncselekmény-sorozat ihlette a rendezőt.

„2008-2009-ben a BBC számára készítettünk egy dokumentumfilmet erről a roma-sorozatgyilkosságról, és akkor már tudtam, hogy lesz közöm ehhez a tragédiához filmrendezőként, de akkor abban a pillanatban még nem tudtam volna filmrendezőként hozzányúlni. El kellett telnie egy kis időnek, hogy egészséges távolságból tudjak rátekinteni erre az eseményre.” – nyilatkozta Bogdán Ádám.

A Euronews cikke ismerteti, hogy tíz évvel ezelőtt 3 férfi 9 helyszínen támadt fegyverrel romák otthonaira, megöltek 6 embert, köztük egy gyereket, és súlyosan megsebesítettek öt embert. Bogdán Árpád a filmet nem akarta a magyarországi cigányság elleni gyűlöletre leszűkíteni, minden országban értelmezhető, film készítésére törekedett.

„Én egy kisgyereket szerettem volna megmutatni, akinek nincs társadalmi vagy szociális értelmezése, hanem ő csak úgy dekódolja ezt az eseményt, hogy elveszítette a családját.” – mondta a rendező.

Az ügyvédet alakító Cseh Annamária a forgatás előtt elment bírósági tárgyalásokra, hogy hitelesen formálhassa meg Hanna figuráját. A szerep elmélyítéséhez két barátot is megkeresett.

„Egy nagyon régi barátnőmmel újra felvettem a kapcsolatot, aki sajnos azóta elveszítette a gyermekét, és amikor találkoztunk, akkor nagyon megindító volt, hogy együtt voltunk, nem is kellett, hogy beszéljünk. Egy amerikai polgárjogi ügyvéddel is volt szerencsém beszélni Skype-on, aki megosztotta velem azokat a benyomásait, élményeit, amiket ő akkor szerzett, a romagyilkosságok utáni pár évben.” – elevenítette fel a forgatás előkészületeit Cseh Annamára.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programja fontos megjelenés a Genezis alkotóinak, a film világpremierje is egyben a Berlinálén zajló öt vetítés.

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2018. február 22. 19:44
Ez a pasi egy konjuktúra-lovag.
annamanna
2018. február 22. 15:01
33. másodpercnél könyvespolcon kotorászik a gyerek. No comment. Bogdán Árpád állami gondozásban nőtt fel, valami idős rózsadombi vagy egyéb elit helyen lakó nő külön pártfogolta. Mészáros Antónia csinált róla egy dok. filmet, ami arról szólt, hogy mennyire utálta a nevelőotthont. Életében először hazament a szüleihez, a kamera kísérte. Apja otthon volt, mert épp nem volt börtönben. Félmeztelenül gagyogott valamit, nem igazán értelmesen. A fivérei ki tudja, hol tartózkodtak éppen, drogosan vagy börtönben. Anyja a föld alatt. Bogdán annyira kiakadt, hogy azt mondta, ide többet nem jön egyedül. A saját élettapasztalatához képest próbálja heroizálni a roma putris világot. Könyvespolccal. Ő oda nem menne többet egyedül! De azért filmen jó ezt meghamisítani, a vászon mindent elbír. A tatárszentgyörgyi gyilkosságról sokat cikkeztek, az valószínűleg független volt a többi esettől, helybeli erdőőrök lehettek a tettesek, akiknek végképp elegük volt a falopásokból és egyéb bűnözésből. https://alfahir.hu/tatarszentgyoergy_nem_valodi_gyilkosok_uelnek_vadlottak_padjan-20110930
Bell & Sebastian
2018. február 22. 14:16
Éppen most olvastam, hogy a rendszerváltás óta megduplázódott a cigány etnikum, hivatalosan alulról verdesik a milliót, nemhivatalosan meg a fene tudja. Ez van vagy egy-két emberöltő. Fehéreknek egy, cigóknak kettő.
3M..
2018. február 22. 13:23
Különösen érzékeny témát dolgoz fel ez a film. Ezek az áldozatok, mind kormánypárti szavazók voltak. Talán ezért is kapott a rendező a filmre az adófizetők pénzéből, több számillió forintot. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!