Beszünteti a PET-palackos italok beszerzését a Pécsi Tudományegyetem

2019. szeptember 16. 15:31

Magyarországon évente 1,4-1,5 milliárd PET-palack kerül forgalomba, s ezeknek csak töredékét, csupán 7-8 százalékát dolgozzák fel újra.

2019. szeptember 16. 15:31

Közleményükben azt írták: a PTE vezetése – a magyarországi felsőoktatási intézmények között elsőként – úgy döntött, hogy október 1-jétől a PET-palackos víz, üdítő helyett újrahasznosítható, üveges kiszerelésű termékeket vásárol a rendezvényekre, konferenciákra, emellett a karokon hetven ingyenes víztöltő állomást helyeznek ki.

A döntés egyik indokaként említették, hogy a Pécsi Tudományegyetem négy éve csatlakozott a „Zöld egyetem” programhoz, amelynek egyik legfontosabb üzenete a környezettudatos szemlélet erősítése, a folyamatos nyitottság, fogékonyság az ökológiai lábnyomot csökkentő újdonságok iránt.

A közleményben Jenei Zoltán kancellárt, a projekt ötletgazdáját idézve megjegyezték: Magyarországon évente 1,4-1,5 milliárd PET-palack kerül forgalomba, s ezeknek csak töredékét, csupán 7-8 százalékát dolgozzák fel újra; a PTE így „intézményi szinten is támogatja a környezettudatosságot” a döntéssel.

A vizes és üdítős palackok „száműzése” után a PTE tervei szerint hasonló környezetbarát kezdeményezés indul majd: újrahasznosított, komposztálható anyagból készült tányérokat, evőeszközöket, poharakat, dobozokat használnának az egyetem büféjében és egyéb vendéglátóegységeiben, valamint minden, az intézményhez köthető rendezvényen.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2019. szeptember 18. 16:02
Az üveg újrafeldolgozása ( 1200C) minimum kétszer annyi energiát igényel, mint a PET-é. Ha megszerveznék az újratöltést, jobb lenne a helyzet.
I_Isti
2019. szeptember 17. 12:16
A klíma és zöld hiszti folytatódik...
Jóakaratúember
2019. szeptember 16. 18:40
Ez végre ha lassan is, de megvalósítható ötlet. Biztos, hogy a műanyag palackokban tárolt ásványvíz nem egészséges ivóvíz; már célozgattak rá, hogy nem szabad a napra kitenni, mert káros anyagokká változik a PET palack tartalma. Ezen a módon lehet "rávenni" a gyártókat az üvegpalack használat visszatérésére.
Akitlosz
2019. szeptember 16. 17:53
És mit isznak azon az egyetemen és főleg miből?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!