A kormány teljes körű vizsgálat lefolytatását kéri az OBH-tól a Szeviép-ügy bíróinak ügyében

2019. december 19. 12:20

Adott eljárás során a bírói oldalon elkövetett bűncselekmény perújítási oknak minősül – emlékeztetett a miniszterelnökséget vezető miniszter.

2019. december 19. 12:20

A kormány tárgyalt a Szeviép-ügyben hozott döntésekről is és arra kéri az Országos Bírósági Hivatalt, hogy folytasson le teljes körű vizsgálatot az összeférhetetlenségről – jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely úgy vélte, hogy a bírói pártatlanságba vetett hitet ássa alá, ha egy ügyben több ponton is alaposan megkérdőjelezhető az eljáró bírák függetlensége. Hozzátette: nem csupán az ítélkező bírák közül többen, hanem még a bírák kijelöléséről döntő bíróval kapcsolatban is alapvető, egyértelmű összeférhetetlenségi kifogások merültek fel

A miniszter emlékeztetett, hogy adott eljárás során a bírói oldalon elkövetett bűncselekmény perújítási oknak minősül. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ha mindaz igaz, ami megjelent a sajtóban és amit az egyik bíró is megerősített egy nyilatkozatban, akkor durva összeférhetetlenségről van szó, így adott esetben büntetőjogi felelősségre is kiterjedően kell vizsgálni, ami ott történt. Gulyás Gergely kiemelte: az egyik bíró 2015-ben potom pénzért, 14-15 millióért vásárolt meg az önkormányzattól egy 100 négyzetméteres felújított polgári lakást Szeged felújított korzóján, a Wágner-palotában.

Egy olyan cég, ami részben az egyik bíró tulajdona a várostól, egy másik céggel közösen egymilliárdos projektben nyert el közbeszerzést, úgy, hogy ennek a cégnek a korábbi forgalma 17-18 millió forint volt – mutatott rá. 

Aki ezek alapján nem gyanakszik alapvetően, ott a hiba az nem az újságírókban van, akik a cikket megjelentették. Az ügyet ki kell vizsgálni, ez az érdeke a bírói szervezet egészének, hiszen a bírák pártatlanságába vetett bizalom a jogállam egyik alapköve” – jelentette ki Gulyás Gergely.

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2019. december 20. 12:15
Számos olyan eset van, ahol az erős vizsgálat elkelne! - gyurcsány felelossége a 2006 azonosító nélküli rendőrattackban - gergényi szerepének feltárása - a 2006-os választási csalást előkészítő dezinformációk kitalálói és végrehajtói, pl KSH vezetése, az MSZP és az SZDSZ érintett tagjai. - 2009-ben a gyanúsan hirtelen eltűnt Rytko Emília országos választási bizottság elnöke esete - a 8.kerületi boxoló cigány megölt egy fehér fiút, felfüggesztettel úszta meg - rasszista alapú magyarverések, késelés, mégis 8 év után szabadlábrahelyezés (Szögi tanár úr gyilkosai, Kozma gyilkosai szabadon)
Szerintem
2019. december 20. 06:44
Jogállamisági vizsgálatot, 7--es cikkelyt az ellenzéknek!
BőröndÖdön
2019. december 19. 20:26
A Szájerné most hogy odacsapna...:)
balsors
2019. december 19. 20:19
A két kisgyermekre utaló alkotás legyen kitéve minden bírósági teremben, hogy az ítélkezőket emlékeztesse, emberéletek felett rendelkeznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!