Bíróhiányra hivatkozva márciusra napolták Czeglédy Csaba tárgyalását

2020. január 25. 14:27

Nincs meg a három fős tanács, akik az ügyet folytathatnák, miután a Szeviép-ügy felmentő ítéletét hozó Nóvé Ágnes elfogultságot jelentett be.

2020. január 25. 14:27

Hétfőn folytatódott volna a Szegedi Törvényszéken Czeglédy Csaba büntetőpere, de a tárgyalást bíró hiányában márciusra napolták – tudta meg a PestiSrácok. A portál emlékeztet, hogy a bírói tanács összetétele korábban kétszer is változott, mert vagy Czeglédynek nem feleltek meg a kijelölt bírók, vagy azok maguk jelentettek elfogultságot. A Szegedi Törvényszék bíráinak jelentős része pedig alapból nem tárgyalhatják az ügyet, ugyanis a megelőző szakaszokban, a letartóztatásokról szóló döntésekben részt vettek.

Az egyik kiesett bíró helyére érkezett végül az a Nóvé Ágnes, aki tagja volt annak a bírói tanácsnak, amely a Szeviép-ügyben hozott felmentő ítéletet, amelyről korábban mi is írtunk. A sors fintora, hogy két nappal azelőtt, hogy a PestiSrácok a Szeviép-ügyet tárgyaló bíró összeférhetetlenségéről írt volna, Nóvé is elfogultságot jelentett be, ami azt jelenti, hogy jelenleg nincs meg a három fős bírói tanács, aki Czeglédy Csaba bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás ügyében indult büntetőperét tárgyalná. Ráadásul a Szegedi Törvényszék már Nóvé Ágnes tanácsba kerülését is azzal magyarázta, hogy nincs más, akire kiszignálhatná az ügyet.

Czeglédy – akit iskolaszövetkezetekkel való trükközésért korábban már kétszer is elítéltek – aktuális büntetőügye – amellyel az adóhatóság nyomozói szerint hatmilliárd forintos hátrányt okozott a bűnszervezet – már két és fél éve tart. Gyurcsányék kampányguruja másfél évet töltött előzetes letartóztatásban. Czeglédy közben egy napra lehetett szabad, miután megpróbált országgyűlési képviselőjelöltté válással szerzett mentelmi joggal kijutni a rácsok mögül. Másodjára az EP-választás kampányában Gyurcsányék listáján kapott helyett, hogy megint csak mentelmi jog védje. Ekkor a büntetőeljárást is megszüntette ellene a Szegedi Törvényszék.

Mindeközben a Szegedi Törvényszéken komoly átfogó vizsgálatot rendelt el az OBH elnöke, amely során a többi között a Czeglédy-ügy büntetőeljárásainak körülményeit, bírák kiválasztását és az összeférhetetlenség késői bejelentését is vizsgálhatják. A PestiSrácok szerint mindezek után joggal merül fel a kérdés, hogy márciusban miként folytatódik napjaink egyik legkiemeltebb büntetőpere azon a bíróságon, ahol éppen a bíráskodásban felmerült korrupciógyanús ügyeket vizsgálják? És ki lesz az új bíró a tanácsban, ha állítólag azért éppen Nóvé Ágnes került oda korábban, mert már nem volt más, akire kiszignálhatták volna?

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2020. január 26. 22:38
Mit is mondanak erre? Ja, tudom már! "Ögyes!"
Pikkelő
2020. január 26. 22:03
Már egy féléve megmondták, hogy ez lesz, a forró krumpli esete, nagyon szeretnék csíkosban látni, de erősen átpolitizált ügy, bármilyen ítélet esetén sokan fognak hőbörögni, ráadásul elég ügyesen védi magát és időhúzásra is játszik.
Kristály
2020. január 26. 13:00
Olyan bírákat jelőljenek ki akik nem vettek részt " üdültetésen " hónapokig mert akkor egyértelmű ,hogy hogy fognak ítélkezni.A NÉP se hűje csak nem tud beleszólni ,az ország vezetőitől várja el hogy tegye törvényesé a törvényeket ezért kell 4 évente beleszólni az ország életébe és elmenni szavazni nem csak reménykedni majd meg lesz, "segíts magadon az Isten is megsegít".
Kristály
2020. január 26. 10:55
Olyan bírákat jelőljenek ki akik nem vettek részt " üdültetésen " hónapokig mert akkor egyértelmű ,hogy hogy fognak ítélkezni.A NÉP se hűje csak nem tud beleszólni ,az ország vezetőitől várja el hogy tegye törvényesé a törvényeket ezért kell 4 évente beleszólni az ország életébe és elmenni szavazni nem csak reménykedni majd meg lesz, "segíts magadon az Isten is megsegít".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!