PS: A Szeviép-ügy bírája tárgyalta Botka titkárnőjének ügyét is

2020. január 23. 11:15

Újabb botrány a szegedi bírák körül? A Pesti Srácok birtokába jutott papírok szerint a Szegedi Törvényszék bírája – az, aki a portál információi szerint korábban felmentő ítéletet hozott a Szeviép-ügyben, és aki potom áron vásárolhatott meg egy 100 négyzetméteres szegedi palotalakást a várostól – Botka szegedi ellenfélére nézve hátrányos ítéletet hozott. A portál szerint Szabó Bálint ügye kapcsán „ismételten bírói és önkormányzati összefonódások és eltussolt összeférhetetlenség sejlik fel”.

2020. január 23. 11:15

A Pesti Srácok (PS) munkatársa, Füssy Angéla csütörtöki cikkében az ügyet ismertetve azt írja: a szegedi városvezető „első számú” ellenségének, Szabó Bálintnak ügyében a Szegedi Járásbíróság kimondta az ártatlanságát, kétszer is, azonban a másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék bírói tanácsa ennek ellenére mégsem volt hajlandó felmentő ítéletet hozni.

Mint írja, Szabó Bálint már a szegedi önkormányzat és a bíróság közötti összefonódások miatt kizárást kért, de panaszát a Szegedi Törvényszék elutasította. Egész pontosan Kovalcsik Éva bíró, aki két évvel a szegedi sétálóutcán az önkormányzat ingatlan- és vagyonkezelő cégétől, méghozzá úgy, hogy még csak nem is ő volt az eredeti lakás bérlője – állapítja meg a cikk. Ő volt az is, akinek a bírói tanácsára szignálták az elsőfokú ítélet után másodfokon törvényszékre kerülő Szabó-ügyet.

Több tucat embert képviselt

Az ügy előzményei még 2016 májusába nyúlnak vissza, amikor is Szabó a Cserepes-sori piac mintegy 60 árusával együtt, azok képviseletében akart átadni egy petíciót a kereskedők szerződését felmondó Botka Lászlónak, méghozzá egy előre bejelentett, rendőrség által biztosított demonstrációt követően. A PS szerint a városházán a polgármester titkárnője azt mondta Szabónak, hogy a polgármester nem veszi át a dokumentumot, Szabó azonban nem hagyta magát, azt követelte, hogy Botka vegye át a petíciót.

Egy ideig ment ez a huzavona a szegedi városházán, amikor is rendőrök állítottak be a hivatalba. A hatóság emberei Szabót megbilincselték és előállították, valamint az eseményen résztvevő, polgármesteri hivatal előtt tartózkodó kereskedőket és újságírókat is igazoltatták, arra való hivatkozással, hogy migránsok után kutatnak – számolt be a négy éve történtekről a PS. A portál arra is emlékeztet: az ügyben akkor megszólalt a Fidesz és a Jobbik szegedi vezetése is, a rendőrkapitány visszahívását illetve vizsgálatot követelve, a történtek alapján ugyanis felmerült, hogy a rendőröket politikai célokra használták.

Órákon át fogva tartották Szabót a semmiért

Szabó Bálintot a PS szerint 7 órán át tartották fogdában, közben nem is közölték vele, konkrétan mit követett el és pláne miért alkalmaztak vele szemben kényszerintézkedést. Később a rendőrség meghallgatta a titkárnőt és három önkormányzati biztonsági őrt, akit ezután garázdasággal gyanúsítottak. A kereskedők képviselője mindvégig következetesen állította, hogy nem követett el garázdaságot és a titkárnőhöz egy ujjal sem ért hozzá, ennek ellenére a Szegedi Rendőrkapitányság még aznap, a kihallgatásokat megelőzően kiadott egy közleményt, miszerint „előállították Sz. Bálintot garázdaság bűntettének gyanújával, mivel a polgármesteri hivatalban két kézzel megfogta az ott dolgozó női alkalmazottat, és ellökte”. Ezt a tényállást – ti. az ellökést – azonban cáfolta a Hír TV felvétele, aminek közvetlen hatásaként a titkárnő – szembesülve a felvétellel – meg is változtatta a vallomását, és ezután már csak „erőszakos fellépésről” beszélt.

Fotó: PS

Szabó Bálint ezek után a gyanúsítás ellen panasszal élt, kérelmének a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség helyt adott, és bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást: megállapította, hogy nem történt garázdaság. Botka László titkárnője azonban ezt nem hagyta annyiban, és úgynevezett magánvádat terjesztett elő, amelyben tettleges becsületsértés miatt kérte Szabó elmarasztalását. (Ebben ez eljárásban a vád képviseletét a magánvádló látja el, de az ügyet a büntetőeljárás szabályai szerint folytatják, és a beperelt személy vádlottként vesz részt benne.)

Fotó: PS

Fontos mellékzönge a PS szerint, hogy a 888.hu az ügy idején közölt cikket a Botka-féle szegedi hálózatról, amiben azt írták: a szocialista polgármesternek szinte csak olyan alkalmazottai vannak a szegedi városházán, akiknek családtagjaik a rendőrségen, a bíróságon, vagy a médiában fontos, döntéshozó pozícióban vannak. Így került a cikkbe a Szabó Bálint ügyben eljáró Szegedi Járásbíróság elnökének személye is: Kardosné dr. Csorba Ágnesről azt írták, bírósági vezetői tisztsége előtt a szegedi önkormányzati adóirodán dolgozott, férje, Kardos János pedig oktatási irodavezető-helyettes, osztályvezető. Szabó erre cikkre hivatkozott akkor, amikor ügyében az egész Szegedi Járásbíróság kizárását kérte, arra hivatkozva, hogy a politikailag terhelt ügyben ezek alapján a bíróság nem tud elfogulatlanul eljárni.

(Fotó: PS)

De hiába, ugyanis a Szegedi Törvényszék az elfogultsági kifogást elutasította – közölte a PS. Mint írják, az elutasító határozatot az a Kovalcsik Éva jegyzi, aki két és fél évvel korábban 12,4 millió forintért vásárolhatott meg egy 100 négyzetméter alapterületű szegedi belvárosi palotalakást. Az önkormányzati lakás bérlője eredetileg nem Kovalcsik Éva volt, ráadásául a bírónő az ingatlanon 8 nappal később túladott, hogy mennyiért, azt a portál szerint a mai napig nem hozta nyilvánosságra.

Ki nevet a végén?

Ezek után a Szegedi Járásbíróság meghozta a felmentő ítéletét, döntése ellen azonban a magánvádló titkárnő fellebbezést nyújtott be. Másodfokon a polgármester titkárnőjének magánvádja Szabó ellen a Szegedi Törvényszéken landolt, ahol az állítólag lakást vásárló bírónő tanácsa 2018 júniusában – a PS szerint mondvacsinált okokra hivatkozva – a Szabót felmentő elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és visszadobta az ügyet elsőfokra. A bírói indokolás szerint nem volt hiánytalanul lefolytatva a bizonyítási eljárás, mert valamennyi bizonyítékot együttesen, egymással összevetve is kellett volna értékelni, méghozzá „kimerítően”, „a logika szabályai szerint”.

Mindez azonban nem zavarta meg a Szegedi Járásbíróságot, ugyanis Szabót a megismételt első fokú eljárásban, tavaly nyáron a Szegedi Járásbíróság ismételten felmentette. Újabb fellebbezés következett, de az ügyet másodfokon a Szegedi Törvényszéken teljesen érthetetlen módon a mai napig nem szignálták ki. Vagyis akár érthetjük is…A PS szerint a tét maga nagyobb, mint Szabó felmentése vagy elítélése: ugyanis a jogász, azóta önkormányzati képviselő büntetőeljárást eredményező hamis vád miatt feljelentést tett. Ennek alapján büntetőeljárást indítottak, majd felfüggesztették a tettleges becsületsértés ügyében folyó eljárás jogerős ítéletéig.

(Fotó: PS)

Ez azt jelenti – állapítja meg a PS –, hogy ha Szabó Bálintot ezúttal másodfokon is, tehát jogerősen felmentik, akkor vádlója, Botka titkárságvezetőjének a hamis vád minősített esete miatt kell, – a portál megfogalmazása szerint – „hogy fájjon a feje”.

Kovalcsik neve előkerül a Szeviép-ügyben is

Szabó Bálint a Szeviép-ügy kirobbanása óta Botka László fő ellenségének mondható. Volt idő, amikor mindenhová követte az MSZP politikusát, fórumokra, nyilvános rendezvényekre, hogy a Szeviép-károsult családok pénzét követelje, hiszen az alvállalkozók a város beruházásaiban, illetve az M43-as autópálya kivitelezésén dolgoztak, de a szegedi önkormányzatnak rendszeresen beszállító Szeviép nem fizette ki őket. (A csődbűntett vádjával bíróság előtt álló Szeviép vezéreket első fokon több év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, majd másodfokon a Szegedi Törvényszéken ugyancsak Kovalcsik Éva bírónő tanácsa bizonyíték hiányában felmentette őket – emlékeztet rá a PS.)

(Mandiner)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!