A válság óta nem vettünk fel ennyi hitelt új lakásokra vagy építkezésre

2020. február 12. 15:28

Az építkezésre és új lakások megvásárlására felvett lakáshitelek is átlépték a 100 milliárdos határt tavaly. Pörög a piac – írja gyorselemzésében a money.hu.

2020. február 12. 15:28

Lényeges átalakulás látható a lakáshitelpiacon a legfrissebb adatok szerint – írja a Forbes. Az építkezésre és új lakások megvásárlására felvett lakáshitelek átlépték 100 milliárdos határt, és két számjegyű növekedést értek el tavaly is – derül ki a money.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló elemzéséből. Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője elmondta: „Azért beszélhetünk átalakulásról, mert megállt a használt lakásokra felvett hiteleknél a korábbi növekedés, és az építkezésekre, új lakásokra szóló lakáshiteleké lett a főszerep.”

A múlt évben közel 910 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok, ez egyszerre jelent 7 százalékos éves növekedést és 10 éves rekordot. Ennél nagyobb összegben ugyanis csak a válság előtti utolsó „békeévben”, 2008-ban engedélyeztek lakáscélú hiteleket a bankok.

A különböző célra felvett lakáshiteleknél azonban kiugró eltérések láthatóak.

– fogalmaz a portál. Az új lakásokra felvett hitelek összege 106 milliárd forintra rúgott 2019-ben, ami 53 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. Az építkezésre felvett lakáshitelek összege pedig 105 milliárd forintot tett ki, ez pedig 30 százalékos emelkedést jelent. A használt lakásokra folyósított hitelek 635 milliárdos összege mindössze 1 százalékos bővülést takar – teszik hozzá.

„2018-ban a használt lakásokra felvett lakáshitelek összege még 37 százalékkal 626 milliárdra nőtt, ez a tempó esett vissza mindössze 1 százalékra 2019-be. Az új lakásokra és építkezésekre felvett lakáshiteleknél 2018-ban 44, illetve 13 százalékos volt a bővülés, tehát náluk a múlt évben is megmaradt az erős kereslet” – emelte ki a money.hu szakembere.

Trencsán Erika arra is felhívta a figyelmet, hogy az új lakásokra és építkezésekre szánt lakáshitelek minimálisan olcsóbbak, mint a használt lakásokra igényelt hitelek. Előbbieknél a több mint 1 évre fixált kölcsönök átlagos piaci kamata tavaly decemberben 4 százaléknál járt, az utóbbiaknál 10 bázisponttal magasabb, 4,1 százalékos volt a kamat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!