A CEU üdvözli az Európai Bíróság főtanácsnokának álláspontját

2020. március 05. 15:31

Ha a bíróság elfogadja a főtanácsnok érvelését, Magyarország az Európai Unió tagállamaként vissza kell hogy vonja a „lex CEU-t”.

2020. március 05. 15:31

A Közép-európai Egyetem (CEU) üdvözli az Európai Bíróság főtanácsnokának „egyértelmű” álláspontját arról, hogy uniós jogot sért a magyar felsőoktatási törvény módosítása. Juliane Kokott ajánlása minden részletében megerősíti a CEU érveit, amelyeket a 2017 áprilisában elfogadott „lex CEU” ellenében felhozott – olvasható az egyetem közleményében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez. A CEU – mint írták – várja a bíróság végső döntését, amely ősszel esedékes. Ha a bíróság elfogadja a főtanácsnok érvelését, Magyarország az Európai Unió tagállamaként vissza kell hogy vonja a „lex CEU-t”, és vissza kell állítania a CEU jogát ahhoz, hogy amerikai akkreditációval rendelkező egyetemként Magyarországon működjön.

Kitértek arra is, hogy ugyan a főtanácsnok a bíróság részére megfogalmazott javaslata jelentős előrelépés, a CEU magyarországi jogi helyzete változatlan. Az egyetem 2019 januárja óta nem vehet fel diákokat amerikai akkreditációjú programjaira. Ennek eredményeképpen a CEU arra kényszerült, hogy kampuszt nyisson Bécsben, és 2020 szeptemberétől már minden új diákját itt fogadja. A főtanácsnok javaslata nem változtat a CEU tervein. Ameddig a magyar kormány nem vonja vissza a „lex CEU” néven ismert törvénymódosítást, addig nincs más választásunk, mint hogy folytassuk az amerikai akkreditációhoz kötődő oktatásunk Bécsbe költöztetését – írták.

A közleményben hangsúlyozták: „a CEU azonban sose fogja hagyni, hogy a kormány teljesen kiszorítsa a CEU-t budapesti otthonából. A CEU továbbra is jelen lesz a városban a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetével (IAS – Institute for Advanced Studies), a Nyílt Társadalom Archívummal (OSA – Vera and Donald Blinken Open Society Archives), a Demokrácia Intézettel, a kognitív tudományok terén kutató laboratóriumaival és a magyar akkreditációhoz kötődő oktatással." Juliane Kokott csütörtökön Luxembourgban közölte: uniós jogot sért a magyar felsőoktatási törvény módosítása, amelynek értelmében Magyarországon csak úgy működhet külföldi oktatási intézmény, ha saját hazájában is végez tényleges oktatási tevékenységet és az együttműködést nemzetközi szerződés rögzíti.

(MTI)

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2020. március 06. 08:42
Ez teljes mértékben érthetetlen..lejárt a szerződésük, az új szerződésnek nem akarnak vagy nem tudnak megfelelni..ha az adott oországnak nemkell, akkor menjenek. Szedjék a sátorfájukat és menjenek. Különben sincs szükség ilyen velejéig aljas emberekre ..marad belőlük épp elég Budapest kerületeiben..Nem kell kis tanácsköztársaság az ország fővárosában..
Salamander
2020. március 05. 19:00
Ez a szöveg miért jelenik meg időnként? "Csak latin karakterek, számok és írásjelek engedélyezettek". Latin karakterekkel írok, nem vagyok kínai...
zakar zoltán béla
2020. március 05. 18:38
bordéj
balbako_
2020. március 05. 17:46
Akkor miért nem húztok a faszba, ha itt olyan nehéz a dolgotok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!